REDRUM

Mία αγαπημένη μπάντα επιστρέφει μετά από αρκετό καιρό αδράνειας. Ο λόγος για τους υπέροχους REDRUM οι οποίοι ετοιμάζουν να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ ξανά με τον  Michael Bormann (Βοnfire, Jaded Heart, The Trophy) στα φωνητικά αλλά παράλληλα θα κάνουν και μερικές ζωντανές εμφανίσεις τους επόμενους μήνες. Το “τρελλό” κιθαριστικό δίδυμο των REDRUM, κύριοι, Πάνος Μπαξεβάνης και Athan “Lyssa” Kazakis μιλάνε στο Rockway.gr και μας ανοίγουν όλα τα χαρτιά τους

Από ότι γνωρίζω περιμένουμε νέο δίσκο μέσα στη χρονιά γιατί άραγε έχει αργήσει τόσο καιρό;
Υπήρχαν διάφορες μικροκαθυστερήσεις που τελικά δημιούργησαν μια αρκετά μεγάλη 5 ετών. Το “No Turning Back”, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2008 είχαμε προγραμματίσει να πάμε Γερμάνια για να ξεκινήσουμε το δεύτερο. Εδώ ήταν και η πρώτη καθυστέρηση. Με δική μου υπαιτιότητα λόγο άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο ένας μήνας καθυστέρησης έγινε πέντε γιατί δεν υπήρχαν ελεύθερες ώρες στο Studio. Πήγαμε τελικά Γερμάνια, Ιανουάριο η Φεβρουάριο του 2009, εγώ ο Αthan και ο Θάνος. Καταλήξαμε σε δώδεκα συνθέσεις και ηχογραφήσαμε τύμπανα ρυθμικές κιθάρες και κάποιες ακουστικές. Τα επόμενα τρία χρόνια είχαμε κάποιες δικαιολογημένες καθυστερήσεις λόγω άλλων υποχρεώσεων και καθυστερήσεις που οφείλονταν στα πιο απίθανα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν όπως την έκρηξη του ηφαίστειου στην Ισλανδία με συνέπεια ακύρωση πτήσεων προς Γερμανία και κάποια πιο προσωπικά για τα οποία μπορούν να σου πουν αν θέλουν ο Michael και ο Athan. Έτσι φτάσαμε Καλοκαίρι του 2011. Ο Michael ηχογράφησε τις φωνές, προστέθηκαν μπάσο και πλήκτρα και πήγαμε Γερμανία με τον Athan το Νοέμβριο. Ηχογραφήσαμε τα σολιστικά μέρη και έγινε remix σε τρία τέσσερα κομμάτια. Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το remix και μέσα στο Φεβρουάριο το mastering. Ελπίζω να μη συμβεί τίποτε άλλο περίεργο και να κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά.

REDRUM

Θα συνεργαστείτε ξανά με τον M.BORMANN; και εντέλει περιέγραψε μας λίγο πόσο χρήσιμη ήταν η εμπειρία μαζί του.
Ο Michael είναι o τραγουδιστής των Redrum και απ όσο θυμάμαι δεν μου είπε ποτέ ότι θέλει να αποχωρίσει. Όσο για την εμπειρία και το αν ήταν χρήσιμη ναι θα έλεγα ότι ήταν και για εμάς αλλά και για τον ίδιο. Μας έδωσε τη γνώση του και του δώσαμε τη δική μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι είμαστε ηλικιακά κοντά, βιώσαμε τις ίδιες μουσικές σε διαφορετικά μέρη. Όποτε οι εμπειρίες πήγαιναν και έρχονταν μεταξύ μας σε όλα τα επίπεδα… μουσικά και προσωπικά. Επίσης ο Μichael είναι ένας πάρα πολύ ωραίος άνθρωπος γουστάρουμε πάρα πολύ τα ίδια πράγματα και εκτός μουσικής και studio. Ειδικα αυτή τη στιγμή είμαστε ΜΠΑΝΤΑ όσο ποτέ.. όλα τα τραγούδια στο νέο μας album τα συνθέσαμε όλοι μαζί, και αυτό τα λέει όλα.

Οι συνθέσεις έχουν γραφτεί στο ίδιο ύφος και του προηγούμενου άλμπουμ και αν περιμένουμε νέες εκπλήξεις;
Ναι, πάνω κάτω στο ίδιο ύφος με τη διαφορά του ότι ενώ στο “No Turning Back” Ο Michael απλώς τραγούδησε, διόρθωσε κάποιους στίχους και έγραψε τις μελωδίες για δυο η τρεις συνθέσεις εδώ ο ρόλος του ήταν πιο ενεργός και συμμετείχε σε όλα τα τραγούδια από την αρχή. Όποτε θα έλεγα ίδιο ύφος με περισσότερες φωνές. Όσο για έκπληξη δεν ξέρω, ίσως η διασκευή που θα υπάρχει στο δίσκο.

Υπάρχουν αλλαγές στα μέλη και τι σχέδια έχουμε για το άμεσο μέλλον;
Ναι υπάρχουν, έχουμε νέο και μόνιμο μέλος πλέον στα keybords τον MARCO GRASSHOFF και στο μπάσο τον ALEX KID. Ετοιμάζουμε ένα μίνι tour στην Ελλάδα 15 Μαρτίου στο ΚΥΤΤΑΡΟ στην Αθηνα,16 Μαρτίου στην Λάρισα, ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα και στις 18 στο ROSEWOOD FESTIVAL στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της δράσης των Redrum;

REDRUM

Πραγματικά εισπράξαμε ανέλπιστη αγάπη από τον κόσμο οι κριτικές που λάβαμε για το NO TURNING BACK από τον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο σε μέσον όρο οι βαθμολογίες ήταν 9 στα 10.Καναμε τεράστια live οπως παίζοντας δίπλα στους BONFIRE και TYKETTO, το 2005 στο μοναδικό FIREFEST που έγινε στην Ελλάδα με BLUE TEARS-DANGER DANGER-και τους τεράστιους HOUSE OF LORDS στο ROCK WAVE το 2007 με EUROPE C.CORNEL και R.PLANT καθώς και με KROKUS και G.HUGHES.

Υπάρχει προοπτική για μετακόμιση της μπάντας στο εξωτερικό ώστε να έχετε περισσότερες ελπίδες καθιέρωσης ή δεν σας ενδιαφέρει;
Το αποκλείουμε… εκτός αν αναγκαστούμε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό. Λόγω καθιέρωσης και διατήρησης κεκτημένων παρά το αντίθετο. Όσο για την καθιέρωση καθ αυτού που ανάφερες, προσωπικά με ενδιαφέρει να κάνω κάποιες καλές δουλείες που θα αρέσουν πρωτίστως σε έμενα έτσι δεν κοροϊδεύω ούτε τον εαυτό μου ούτε τον κόσμο που θα ακούσει τους Redrum.

Ο όρος “μελωδία” είχε παρεξηγηθεί πολύ στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά η μελωδία είναι το βασικό συστατικό μίας καλής σύνθεσης;
Το βασικότερο είναι τα solo μέρη από τις κιθάρες και το πόσο πιο γρήγορα μπορούν να παιχτούν από το Athan…. (Χωρίς γέλιο). Η μελωδία είναι το βασικότερο συστατικό τις περισσότερες φορές σε μια σύνθεση και κάποιες άλλες πιο λίγες μαζί με το Basic Guitar Riff του κομματιού. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο που γράφουμε εμείς ξεκινώντας να δομούμε τις συνθέσεις αντίθετα από ότι θα έπρεπε δηλαδή γράφουμε πρώτα τη μουσική και μετά προσαρμόζουμε τις όποιες μελωδίες. Το αποτέλεσμα έχει όμως το ενδιαφέρον του. Τον πρώτο λόγο έχουν τα σόλα του Athan(γέλια) και το floud rose του. Η αλήθεια είναι ότι στο δεύτερο μας album πήγαμε τα riffs στην Γερμανία ο MICHAEL έβαλε τις μελωδίες και όλοι μαζί κάναμε το arengement. Και στο φινάλε όταν ακούς ένα τραγούδι αυτό που σου μένει είναι η μελωδία.

REDRUM

Η σύγχρονη melodic hard rock σκηνή βασίζεται κυρίως στα σκανδιναβικά συγκροτήματα, πιστεύεις ότι είναι θέμα συνέπειας και δουλειάς ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Είναι θέμα συνέπειας, δουλειάς, συγκυριών και θέμα Europe που έδωσαν αυτή την ώθηση στη Σκανδιναβία στο θέμα Melodic Hard Rock. Μην ξεχνάμε ότι στο θέμα μελωδίας υπήρχαν οι βάσεις από παλαιοτέρα με τους ABBA. Αν και δεν είναι Hard Rock, έπαιξε το ρολό του.

Βλέπουμε μία γενιά συγκροτημάτων από το δοξασμένο παρελθόν (Journey, Foreigner, Night Ranger) να επανέρχονται δυναμικά. «Τελικά πιστεύεις ότι η γριά κότα έχει το ζουμί;»
Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι η γριά κότα έχει το ζουμί το ίδιο μου έλεγε και η γιαγιά μου, αλλά δεν θα ήθελα ν παρομοιάσω αυτές τις μεγάλες μπάντες του παρελθόντος με κότες. Α… ξέχασες τους WHITESNAKE (γέλια).

REDRUM

Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας στο Rosewood Festival αλλά και στα υπόλοιπα live;
Θα παρουσιάσουμε τα νέα μας τραγούδια όπως και τα τραγούδια που γνωρίζει ο κόσμος από το NO TURNING BACK και μια μικρή έκπληξη για τους φανατικούς του M.BORMANN.

Παιδιά σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραxωρήσατε στο Rockway.gr και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο come back που κάνετε.
Και εμείς ευχαριστούμε…


673