Sivert Høyem (02/12/11) Gagarin 205

“Η μουσική ξυπνά στην καρδιά τον πόθο των ωραίων πράξεων” είπε κάποτε ο Πυθαγόρας, και αν θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε την ακριβή έννοια των λέξεων αυτών, τότε ναι, η νύχτα της 2ης Δεκέμβρη έλαμψε από υπέροχες μουσικές, όμορφη ατμόσφαιρα, ωραίους ανθρώπους, στο κατάμεστο Gagarin. Η ψιλόλιγνη ιδιαίτερη, και πολύ αγαπητή στο Ελληνικό μουσικόφιλο κοινό, φιγούρα, Sivert Høyem, ήταν εδώ, μαζί μας, για άλλη μια βραδιά, και όχι μόνο τον περιμέναμε, αλλά η λαχτάρα στο άκουσμα από τις πρώτες κιθαρο-νότες ήταν τόσο μεγάλη, που η βραδιά αυτή θα μείνει αξέχαστη (για άλλη μια φορά).

21.15’ περίπου και μια εκπληκτική Ελληνική μπάντα οι Empty Frame, ανεβαίνουν στην σκηνή με υπέροχες μελωδικές διαθέσεις, δίνοντας μας απλόχερα το εισιτήριο για το επόμενο μουσικό ταξίδι. Γεμίζοντας την σκηνή όχι μόνο με τις μουσικές τους αλλά και με τις παρουσίες τους. Γλυκές κιθαριστικές γραμμές, βιολί, τσέλο, και χαμηλά νοσταλγικά φωνητικά σε alternative φόρμες, ενθουσίασαν τους πάντες. Πιστεύω πως ήταν υπέροχη επιλογή σαν support band, για αυτό που θα ακολουθούσε. Έπαιξαν περίπου για 45 λεπτά και μπορώ να πω πως μου φάνηκε και λίγο, ο κόσμος πραγματικά ενθουσιώδης, τους γέμισε με πολύλεπτα χειροκροτήματα.

live report Sivert-H_yem athens 2011

Μια μικρή παύση και η αναμονή μας, έχει χτυπήσει κόκκινο. Και είναι λιγάκι παράξενο, γιατί ο Sivert Høyem, δεν θα ήταν παρά η πολλοστή φορά που εμφανίζεται στη χώρα μας, όχι μόνο ως frontman των μοναδικών επί Madrugada εποχών, αλλά και σαν solo καριέρα. Ο  Sivert, ο δικός μας φίλος και μουσικός που πάντα – και το ξέρει – όποτε πατήσει σε κάποια πόλη μας, θα γίνει απλά, χαμός. Ο χαρισματικός Νορβηγός, με την βαθειά, σημείο κατατεθέν, φωνή του, που μπορείς – αν δεν ξέρεις – να μπερδευτείς, και να νομίζεις πως έρχεται από κάπου μακριά, από τον Νότο, ήταν εδώ.

live report Sivert-H_yem athens 2011

21.55’ και το σκηνικό υποφωτίζεται, στους τόνους του μπορντό. Ένα – ένα τα μέλη της μπάντας εμφανίζονται και σε λίγα δευτερόλεπτα, ο Sivert Høyem εμφανίζεται κάτω από εκατοντάδες δυνατά χειροκροτήματα, και ουρλιαχτά Όταν δε έπεσαν και οι πρώτες νότες του Going For Gold, εεε, εκεί έγινε η αρχή. Μέσα σε μουσικό πυρετό εξελίχτηκε η επόμενη μιάμιση ώρα. 16 τραγούδια που εκτός από τη solo δουλειά του, μας γύρισαν πίσω για λίγο έστω στις Madrugada εποχές, όχι πολύ πίσω όμως, από την εποχή του Grit και μπροστά, οκ, δεν θα παραπονεθώ, ήταν τόσο γεμάτο το set list του, που ξεπερνώ το ότι δεν ακούστηκε κάτι από Industrial Silence ή The Nightly Disease. Όμορφα αρώματα αισιοδοξίας και μελωδίας με το άκουσμα του Into The Sea”, μαγεία στις πρώτες νότες του Honey Bee, καθώς εμφανίστηκε μόνος του στην σκηνή με την κιθάρα του, σχεδόν ακουστικό, χαμός στο “Give It a Whirl”, πανικός στο The Kids Are On High Streetκαι βέβαια με το τέλος στο “Moonlanding” είχες την αίσθηση, ότι θα γκρεμιστεί ο τόπος όλος. Κάποιοι μπορεί να βιαστούν να πουν πως ίσως να είναι λίγο υπερβολικά αυτά που διαβάζουν τώρα, όσοι όμως ήταν μέσα, απλά χαμογελούν γιατί ξέρουν, το έζησαν.

live report Sivert-H_yem athens 2011

Νύχτα γεμάτη, ένταση, μουσική, ενέργεια και πραγματικά rock διάθεση, μολονότι ο Høyem ήταν άρρωστος από τις προηγούμενες ημέρες (και παρακάλεσε το δυνατόν λιγότερο κάπνισμα στον χώρο λόγω – ενδεχομένως – φωνητικών προβλημάτων), όχι μόνο τα έβγαλε μια χαρά, αλλά στο τέλος έπεσε και το χαριτωμένο σχολιάκι του στυλ: “δηλαδή, άμα ήταν και καλά, τι θα έπαιζε;”. Όπως και να έχει τελικά μερικά πράγματα αξίζει να τα δεις, να τα ακούσεις, να τα ζήσεις, να τα νοιώσεις. Είναι το θέμα “συναίσθημα”, και στην μουσική κάποιοι το “έχουν”, και ένας από αυτούς είναι και ο  Høyem. Όσες φορές και να έρθει, πάντα θα γίνεται ο κακός χαμός, πάντα θα συγκλονίζεται ο συναυλιακός χώρος, πάντα θα είναι sold out!  Τα παιδιά από τον μακρινό Βορρά, ήρθαν και μας πήραν τις καρδιές και τα μυαλά για άλλη μια φορά, μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και άρτιας ηχητικής ακουστικής, και εμείς ήμασταν εκεί και πάντα θα είμαστε εδώ Sivert, γιατί..”Old friends in dark places, Old scars on their faces. One good friend makes up for ten bad ones, Tenfold”… και είμαστε πολλοί.

live report Sivert-H_yem athens 2011

Sivert Høyem setlist:
Going For Gold
What’s On Your Mind?  
Woman
Warm Inside 
Into The Sea 
Honey Bee  
The Light That Falls Among
Shadows
Long Slow Distance
Give It A Whirl
The Kids Are On High Street
Animal Child
Majesty
Look Away Lucifer
Arcadian Wives
Moonlanding

Κείμενο/ photos: Ελένη Λιβεράκου

live report Sivert-H_yem athens 2011

live report Sivert-H_yem athens 2011

462