THE MAGNIFICENT: "The Magnificent"

Ένα συνηθισμένο πρωί, ανοίγω την “my to do list” και ανάμεσα στα διάφορες ετερόκλητες υποχρεώσεις βρίσκω και ένα album για κριτική με λίγο κλισέ εξώφυλλο. Λίγο η νεραϊδοκατάσταση, λίγο η new power metal αισθητική στα χρώματα και τους συμβολισμούς, κάτι με απομακρύνει. Αυτό συνοδεύεται από τον αυτάρεσκο και εγωπαθή τίτλο “The Magnificent”. Μάλιστα, λέω. Διαβάζω παρακάτω πως πρόκειται για Σκανδιναβική κυκλοφορία και έτσι μοιραία προετοιμάζω τον εαυτό μου για μία ακόμη μπάντα modern melodic rock/AOR σαν τις εκατοντάδες που παράγονται σήμερα εκεί πάνω και πολλάκις με αφήνουν αδιάφορο. Πόσο γρήγορα έμελλε να διαψευστώ!

Έχουμε να κάνουμε με μία project band που έχει δημιουργηθεί από τον κιθαρίστα, παραγωγό των Φιλανδών melodic rockers Leverage, Torsti Spoof και τον τραγουδιστή των γνωστών Νορβηγών prog metallers Circus Maximus, Michael Eriksen. Και τί τραγουδιστής, κυρίες και κύριοι, είναι αυτός!!! Αν και παντελώς άγνωστος σε μένα, μια και δεν είχα καμία επαφή με τους Circus Maximus, δε ήταν δυνατόν να μην υποκλιθώ στο ασύλληπτο ταλέντο του. Με ένα ηχόχρωμα μοναδικό που βάζει στο δοκιμαστικό σωλήνα τις καλύτερες στιγμές των Joe Tempest, Bax Fehling, Matti Alfonzetti, Kenny Leckremo, Chandler Mogel, Pekka Heino βγάζει την απόλυτη μελωδική χροιά που κινείται με άνεση είτε στα midrange φωνητικά, είτε και σε υψηλότερες εκτάσεις. Η μουσική από την άλλη, είναι ένα αμάλγαμα του ύφους των Brother Firetribe και Leverage με αυτό των τεράστιων Europe! Η παραγωγή φλερτάρει σε σημεία με melodic metal κυκλοφορίες χωρίς ωστόσο να αυτοπεριορίζεται/αυτοπεριχαρακώνεται και να υπερκαλύπτει την AOR αισθητική που διαπνέει τις συνθέσεις, οι οποίες είναι προϊόν γενικότερης συνεργασίας των Pekka Heino (Brother Firetribe, Leverage), Tomppa Nikulainen (Brother Firetribe), Tuomas Heikkinen (Leverage), Mats Haugen (Circus Maximus), Kimmo Blom (Urban Tale) και άλλων. Πραγματικά θα αδικήσω υπέροχα κομμάτια με το να μπω στη διαδικασία να επιλέξω κάποια highlights. Από τα δυναμικό εναρκτήριο “Hold On To Your Love” που θυμίζει στιχουργικά, σημειολογικά αλλά κυρίως μουσικά Whitesnake του “1987” (με την προσθήκη απλά καλπάζοντος διπέταλου στα κρουστά), στα superhits “Cheated By Love”, “Bullets”, “Memories”. Ακολουθούν οι πανέμορφες και επιβλητικές μπαλάντες “It Takes All Night” και “Harvest Moon” αλλά, ειλικρινά, κανένα από τα υπόλοιπα δε υστερεί σε ποιότητα.

Συνοψίζοντας, έχουμε μπροστά μας ένα “μεγαλειώδες” αποτέλεσμα από τους κυρίους αυτούς, που θα ικανοποιήσει, εκτός από αυτούς τους οπαδούς του μελωδικού rock, και αυτούς του melodic/power metal. Αυτός ο συνδυασμός επιτυγχάνεται γιατί η παραγωγή είναι δυνατή, κοφτερή και μεταλλική ενώ ο Eriksen δε ξεχνά τις καταβολές του φωνητικά, που αποτυπώνονται στο έντονο -σε σημεία- vibrato του. Με τους The Magnificent, πέρα από το προφανές, δηλαδή ένα υπέροχο album που κατεβαίνει μονορούφι, σου σφηνώνεται αμέσως στο μυαλό και σε κατακλύζει με υπέροχες μελωδίες, βρισκόμαστε εμπρός στην ανατολή μιας μεγάλης φωνής! Ο Michael Eriksen δεν ξέρω αν στο μέλλον συνεχίσει απερίσπαστος τις progressive metal αναζητήσεις του αλλά αν αποφασίσει να παραμείνει εδώ, στο χώρο αυτό του melodic rock, έχω την πεποίθηση πως θα αφήσει εποχή. Εξυπακούεται πως μιλάμε για ακόμη ένα δίσκο… πολύ ψηλά στο top 10 για το χρόνο που σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του.


517