COLDPLAY: "Mylo Xyloto"

Νικητές πολλών Grammy, υποψήφιοι για πολύ περισσότερα, πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Και μόνο το όνομα των Coldplay έχει τεράστια βαρύτητα στον χώρο της alternative μουσικής και γενικά στο mainstream.

Σύμφωνα με τα παραπάνω φαίνεται απίστευτο το πώς το “Mylo Xyloto” είναι το μόλις πέμπτο album των Βρετανών. Οι Coldplay παίρνουν όσο χρόνο χρειάζεται ανάμεσα στις κυκλοφορίες τους έτσι ώστε να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έναν συνδυασμό δίσκου υψηλής ποιότητας με τη συνεχή πρόοδο. Γι’ αυτό και το “Mylo Xyloto” καλείται να συνεχίσει αυτή τη παράδοση που χαρακτήρισε το συγκρότημα κατά το “Viva La Vida” πριν τρία καλοκαίρια.

Τα άσχημα λοιπόν νέα έφτασαν σχεδόν ακαριαία στα αυτιά ορισμένων από τους οπαδούς τους εξ’ αιτίας της πρόωρης “διαρροής” του album. Τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια αφού στο “Mylo Xyloto” υπάρχουν οι χαρακτηριστικές μελωδίες που μόνο οι Coldplay μπορούν να δημιουργήσουν, αν κι αυτές είτε ανακυκλώνονται, είτε παραβλέπονται. Στο album θα βρούμε μερικές πολύ καλές στιγμές του συγκροτήματος (που ακόμα και live ήδη δείχνουν άξιες και πολύ αγαπητές στον κόσμο του group) όπως τα κομμάτια “Paradise”, “Every Teardrop is a Waterfall” και “Major Minus”. Τώρα βέβαια μιλάμε για κομμάτια που δεν έχουν καμία σχέση με το “Clocks” για παράδειγμα. Μιλάμε για περισσότερο εμπορικά, poppy τραγούδια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αρέσουν. Το κάνουν και πολύ μάλιστα. Συμφωνώ και με τη φράση που κάπου έτυχε να διαβάσω: “Μόνο οι Coldplay μπορούν να κάνουν τη Rihanna να μην ακούγεται απαίσια”, βλέπε “Princess of China”, άλλο ένα απ’ τα καλά κομμάτια του album.

Στα downs όμως του δίσκου έχουμε δυσάρεστα δείγματα στασιμότητας και κόπωσης με χαρακτηριστικότερο το “U.F.O”, μια post ακουστική μελοποίηση κάτω των standard στοίχων. Έπειτα ακολουθεί το “Up In Flames”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και δεν μου άρεσε το κομμάτι, έχω την ιδέα πως παρόμοια κομμάτια κάνουν εμφανίσεις σε πάμπολλα alternative album… για κάποιον λόγο. Σε γενικές γραμμές δηλαδή έχουμε ένα σχεδόν άνισο αποτέλεσμα (για την υπερβολή ας πούμε ένα 60% – 40%) ανάμεσα σε πολύ καλά κομμάτια και ορισμένα (έως) πολύ χαλαρά. Αν μη τι άλλο, το μόνο σίγουρο είναι πως το “Mylo Xyloto” θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος και αδιαμφισβήτητα θα το θυμόμαστε τουλάχιστον για τα τρία ή τέσσερα singles του που κάποτε θα έχει προσφέρει.


441