STONED JESUS : “From The Outer Space”

The Dark Side of… the “Stoned Jesus”.

Επετειακή κυκλοφορία για τους Ουκρανούς Stoned Jesus, καθώς το 2019 σηματοδοτεί τα 10 χρόνια της ύπαρξής τους και το γιορτάζουν με ένα ιδιαίτερο δώρο για τους οπαδούς τους. Το “From outer space”, αν και πιο ταιριαστός τίτλος θα ήταν το “From the underground” για ευνόητους λόγους, ουσιαστικά αποτελεί μία συλλογή των δύο πρώτων demos της μπάντας. Του demo 2009, που περιελάμβανε τα 3 πρώτα κομμάτια και του occult/black woods demo με τα εναπομείναντα 2 (τα οποία συναντάμε και στο ντεμπούτο άλμπουμ “First Communion”), πλήρως ανανεωμένα από τις γνήσιες ηχογραφήσεις του Igor.

Την περίοδο εκείνη, οι Stoned (baby τότε) Jesus ξεκίνησαν σαν one-man band, όπου ο ιθύνους νους Igor Sidorenko πειραματίζεται ηχητικά, μουσικά και φωνητικά, και σε συνδυασμό με την τραχειά, χωρίς συμβιβασμούς παραγωγή, μας παρουσιάζει τη “σκοτεινή” πλευρά της μπάντας. Ξεχάστε τις μετέπειτα “καλογυαλισμένες” και σύγχρονες παραγωγές, εδώ η μπάντα κατεβάζει ταχύτητες, κουρδίζει χαμηλότερα με μία πεσιμιστική ατμόσφαιρα και πορεύεται σε κλασσικά “Doom-ίζοντα” μονοπάτια.

Η συλλογή αποτελείται απο πέντε ακατέργαστες μακροσκελείς συνθέσεις, με κάποιες έξτρα “αποχρώσεις” να έχουν προστεθεί στην τελική μίξη. Στο instrumental “The Sweet Whore of Babylon”, ακούγοντας τις πρώτες fuzz νότες της κιθάρας μαζί με το ελαφρώς εκτός ρυθμού drumming, νιώθεις λες και βρίσκεσαι σε jam session. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ακυκλοφόρητο κομμάτι πρώιμων Sleep. Στο “Insatiable Κings”, η μπάντα κινείται σε πιο “λασπώδη μονοπάτια”, με πιο “βρώμικο” sludge ήχο, που ταιριάζει ιδανικά με τα “γρυλίσματα” και τις κραυγές του Igor (θυμίζοντας κάτι από Conan στην αρχή), δίνοντας τη σκυτάλη σε ένα reverend bizarre ατμοσφαιρικό πέρασμα, για να επιστρέψει στην αρχική μελωδία σαν σε λούπα, και να καταλήξει σε ένα πιο ανάλαφρο “σβήσιμο” του κομματιού, βγαίνοντας έτσι στο φως ύστερα από το απόλυτο σκοτάδι.

Το “Eastern Magic” συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, με το riff της κιθάρας να φέρνει στο νου κάτι από Black Pyramid (ΜΠΑΝΤΑΡΑ!) με την χαρακτηριστική, ανατολίτικη μελωδία και τις  fuzzy μπασογραμμές να οδηγούν σε ένα ψυχεδελικό τζαμάρισμα. Στο, σχεδόν 12λεπτο, “Occult”, η μελωδία θυμίζει πένθιμο εμβατήριο, με τα φωνητικά να εναλλάσσονται από Scott Kelly σε Ozzy tribute στο τέλος. Στη συνέχεια, σαν ενσαρκωμένος Ozzy, ο Igor στο “Βlack (Sabbath) Woods”, μαζί με τους υπόλοιπους δύο σε μπάσο και κιθάρα, μας μεταφέρει κάπου στο Birmingham και στα Regent Sound Studios του Λονδίνου, στις ηχογραφήσεις του “Sleeping Village” και “Warning”, αποτίοντας φόρο τιμής στους προπάτορες doom θρύλους. “Υou can’ t trust no one except the first six Black Sabbath albums”, λέει ο σοφός λαός και η μπάντα το ασπάζεται καθολικά.

Ιδιαίτερα ελκυστική κυκλοφορία, ξεφεύγοντας από τα όρια της “αρπαχτής”, στοχεύοντας όχι μόνο στο σκληροπυρηνικό fanbase της μπάντας, αλλά στους απανταχού μουσικόφιλους, καθώς γίνεται αντιληπτή η εξελικτική, ανοδική πορεία του συγκροτήματος μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς θα ηχούν στα επόμενα. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή και στον περιορισμένο αριθμό 300 βινυλίων. Όσοι πιστοί σπεύσατε…..!!!!

https://stonedjesus.bandcamp.com/

STONED JESUS – The Sweet Whore of Babylon

473

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...