Bruce Dickinson : What does this button do? (4/11/2019) Θέατρο Παλλάς – Αθήνα

Το φθινοπωρινό σκέλος της περιοδείας για την προώθηση της αυτοβιογραφίας του Bruce Dickinson, η οποία κυκλοφόρησε τον οκτώβρη του 2017, έμελλε να κάνει στάση και στην Αθήνα. Το tour αυτό έφερε τον τίτλο “What does this button do? An evening with Bruce Dickinson” και γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία από όπου κι αν πέρασε.



Όταν έφτασα έξω από το θέατρο με χαρά μου είδα πλήθος κόσμου να περιμένει, ενώ αρκετοί είχαν περάσει στο εσωτερικό ήδη. Στον προθάλαμο μας μοίρασαν κάποιες κάρτες για τις οποίες λίγο πολλοί όλοι είχαν διαβάσει στα δελτία τύπου, ή είχαν δει τι παίζει αν είχαν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το event. Ο καθένας είχε την δυνατότητα να συμπληρώσει μια ερώτηση για τον Bruce και να ρίξει το καρτελακι στο κουτί με τις εκατοντάδες άλλες…

Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, το πρώτο κατά το οποίο ο Dickinson παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ίδια του την ζωή, άλλωστε promotion της αυτοβιογραφίας του έκανε και το δεύτερο μέρος το οποίο ήταν αφιερωμένο στην απάντηση κάποιων από τις ερωτήσεις που είχαν επιλεχθεί (πως και γιατί μόνο ο ίδιος το γνωρίζει).



Η αλήθεια είναι πως πριν την βραδιά είχε προηγηθεί γκρίνια σχετικά με το ότι ο καλλιτέχνης δεν θα πραγματοποιούσε signing session, για το ότι αλλού έδιναν μαζί και το βιβλίο στην τιμή του εισιτηρίου, για την ίδια την τιμή του εισιτηρίου, για την διάρκεια της παράστασης κλπ, όποιος επισκέφθηκε έστω και μια φορά την σελίδα της High Priority στο fb το διαπίστωσε και μόνος του.

Τελικά, από όλα τα παράπονα μόνο ένα δεν βγήκε, αυτό της διάρκειας της εμφάνισης καθώς τελικά ο δημοφιλής τραγουδιστής παρέμεινε κοντά μας για πάνω από 2μιση ώρες. Το πρώτο μέρος κράτησε κάτι παραπάνω από μια ώρα και ξεκίνησε με το “gangland” να ακούγεται και φωτογραφίες αρχείου να προβάλλονται στην σκηνή από το προβολικό που είχε στηθεί μέσα στο πανέμορφο θέατρο.



Το κοινό ενθουσιασμένο στην εμφάνιση του Bruce ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε να τραγουδά σε γηπεδική ατμόσφαιρα “maiden – maiden”. Ο Dickinson, αφού μας τρόλαρε για τα καλά με το αιώνιο ερώτημα για το πότε θα παίξουν το “Alexander The Great”, ξεκίνησε να ειρωνεύεται την σύγχρονη φωτογραφία, να μιλάει για την γενέτειρά του (όλα περασμένα από γνήσιο βρετανικό σαρκασμό πάντα), ενώ δεν δίστασε στιγμή να σταματήσει όποτε κάποιος από το κοινό σχολίαζε κάτι, αποδεικνύοντας σε πραγματικό χρόνο πόσο απίστευτα ετοιμόλογος και ευφυής άνθρωπος είναι.

Η σκηνοθεσία λιτή και απέριττη. Ένα χαλί στο κέντρο της σκηνής, μια ελληνική μπίρα στα χέρια του Bruce κι ένα τραπεζάκι στην άκρη με ένα μεγάλο ρολόι επάνω (και φυσικά το φόντο που προέβαλε κάθε φορά ο προτζέκτορας). Η βραδιά κύλησε με πολύ γέλιο, κάθε κίνηση, κάθε ατάκα του μεγάλου performer είχε σημασία. Μια ώρα και 33 λεπτά κράτησε το πρώτο μέρος και δεν μου έφτασε να ξεπεράσω το αρχικό δέος όταν τον αντίκρυσα λίγα μόλις μέτρα εμπρός μου.



Όσοι έχετε διαβάσει την αυτοβιογραφία του λίγο πολύ γνωρίζετε τα γεγονότα (οι υπόλοιποι διαβάστε την, τί περιμένετε, υπάρχει ανεβασμένη ελεύθερα και σε audiobook στο youtube). Αυτό που ήταν μοναδικό στην βραδιά ήταν ο τρόπος του, αυτό το μοναδικό επικοινωνιακό του χάρισμα. Αυτή η ξεχωριστή αύρα. Αυτό ήταν που κέρδισαν στην ουσία όσοι έδωσαν το παρών στο θέατρο Παλλάς.

Το δεύτερο μέρος (γνωστό ως Q&A) είχε ακόμη περισσότερο γέλιο, καθώς ακολούθησε και άλλο τρολάρισμα γύρω από την εκτέλεση του “Alexander The Great”, αλλά και απόπειρα απάντησης και σε άλλες τραγελαφικές ερωτήσεις που μάλλον ο Bruce (ή το επιτελείο του) εσκεμμένα είχε επιλέξει, εις βάρος των σοβαρών καρτών που πιθανόν να έθεταν πιο δύσκολα θέματα. Τρία τέταρτα της ώρας αργότερα, η παράσταση κλείνει με τον Dickinson να τραγουδά (a capella φυσικά) μέρος του “Revelations” (πραγματικά ανατρίχιασε όλο μου το κορμί) και να αποχωρεί από την σκηνή μέσα σε αποθεωτικό κλίμα.

BRUCE DICKINSON “(part of) REVELATIONS” acapella in Athens

Πολύ ξεχωριστή εμπειρία, τσιμπημένα εισιτήρια, θλιβερό το ότι η όλη βραδιά δεν περιελάμβανε signing session (άλλωστε για αυτό το βιβλίο στήθηκε η περιοδεία αυτή), αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματά μου. Αυτό που απομένει τώρα είναι η αναμονή για το προσωπικό του album και περιοδεία για την οποία μας μίλησε με αρκετές αφορμές.



Φωτογραφίες / video : Γιάννης Φράγκος

553