BORKNAGAR: “True North”

To 1995, όταν ο Øystein G. Brun δημιούργησε τους Borknagar, είχε στο μυαλό του να συνθέσει black metal μουσική που θα περιείχε “ψήγματα” folk και atmospheric rock.  Η ιδέα αυτή ήταν πρωτότυπη για την εποχή εκείνη και εκφράστηκε μέσα από το ντεμπούτο τους “Borknagar” (1996).

Από τότε και μετά, στους δίσκους που ακολούθησαν, ο ήχος του συγκροτήματος άλλαζε σταδιακά για να καταλήξει σε αυτόν που τελικά τους όρισε ως μία progressive/folk metal μπάντα με “ψήγματα” από black metal.

Μετά από πολλές αλλαγές στην σύνθεση των μελών του συγκροτήματος και μία καριέρα που μετρούσε ήδη δύο δεκαετίες, ο Brun και η παρέα του κυκλοφόρησαν το δέκατο album τους “Winter Thrice” (2016) το οποίο έτυχε γενικής αποδοχής από ένα αυξημένο ακροατήριο. Όταν όμως η επιτυχία επιτέλους είχε έρθει, η φυγή του, για σειρά ετών, τραγουδιστή Vintersorg, καθώς και η “συνθετική κόπωση” του αρχηγού της μπάντας το 2017, ήταν πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στους Νορβηγούς metallers.

Στο φετινό, νέο τους album “True North”, η λύση δόθηκε με το να συνεισφέρει συνθετικά ο ICS Vortex (μπάσο, φωνητικά – επίσης στους Arcturus και πρώην μέλος των Dimmu Borgir) με το (Audrey Horne-ικό) “πιασάρικο” τραγούδι “Up North” και ο Lars “Lazare” Nedland (πλήκτρα, φωνητικά – επίσης στους Solefald) με τρία τραγούδια μελωδικού metal, το ένα εκ των οποίων, το λυρικό και συναισθηματικά φορτισμένο τραγούδι “Voices”, στο οποίο τραγουδά ο ίδιος και αποτελεί το πρώτο single του δίσκου.

Οι υπόλοιπες πέντε συνθέσεις, οι οποίες ανήκουν στον Øystein G. Brun, είναι μία (καλοδεχούμενη) rock μπαλάντα (“Wild Father’s Heart”), 2 αριστοτεχνικά progressive/folk/black metal (ναι, όλα αυτά μαζί) κομμάτια (“Thunderous”, “The Fire That Burns”) και τέλος, 2 τυπικά Borknagar τραγούδια (“Mount Rapture”, “Tidal”). Με το “Tidal” να είναι το μεγαλύτερο και (ίσως γι’ αυτό) το πιο αδιάφορο τραγούδι στον δίσκο.

Ενώ λοιπόν, υπάρχουν 5 μνημειώδη κομμάτια στο “True North” που εντυπωσιάζουν τόσο με τις μελωδίες τους όσο και με τις φωνητικές ερμηνείες από τους ICS Vortex και Lazare, υπάρχουν και 4 τα οποία δεν είναι στο ίδιο υψηλό συνθετικό επίπεδο. Αυτός ο δίσκος δεν έχει την συνοχή και τον πιο δυναμικό ήχο του “Winter Thrice”, αλλά τα καλύτερα τραγούδια σε αυτόν είναι αριστουργήματα μοναδικής ομορφιάς. Θεωρώ ότι είναι το κατάλληλο σημείο για να ξεκινήσει κάποιος να ακούει αυτό το συγκρότημα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα ευχαριστήσει τους παλιότερους οπαδούς τους που προτιμούν τα πιο “μαυρομεταλλικά” albums τους. Προσωπικά, μετά από μία ντουζίνα ακροάσεις, κατέληξα στην παρακάτω playlist (αφαιρώντας 2 τραγούδια από την κανονική έκδοση, καθώς και όλα τα bonus tracks της special έκδοσης) και τώρα μπορώ να πω: “Nαι, είναι άλλη μία δισκάρα τους!”

“Προτεινόμενη” playlist:
1. Thunderous
2. Up North
3. The Fire that Burns
4. Lights
5. Wild Father’s Heart
6. Into the White
7. Voices
(43 λεπτά άψογης μουσικής, χωρίς τα filler songs…)

https://borknagar.lnk.to/TrueNorthID

BORKNAGAR – The Fire That Burns

650

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.