FREEDOM CALL: “M.E.T.A.L"

Δε νομίζω, να υπάρχει έστω και ένας λάτρης του metal που να μη θεωρεί τη Γερμανική σκηνή ως εγγύηση στο χώρο του heavy metal γενικότερα. Ξεκινώντας από αυτή τη παραδοχή, ένας νέος δίσκος από ένα γερμανικό group θεωρείται αυτομάτως ένας δίσκος-εγγύηση. Το ίδιο συμβαίνει, με το νέο album των θρυλικών power metallers Freedom Call με τίτλο “M.E.T.A.L”.

Οι Γερμανοί power metallers, με “ειδικότητα” στο epic fantasy metal, ιδρύθηκαν το 1998 και έχουν να επιδείξουν 9 albums, 1 live album, 1 demo, κάποια singles και μια συλλογή στην 20ετή μέχρι τώρα πορείας τους. Το δέκατο τους album, με τίτλο “M.E.T.A.L”, είναι ίσως το πιο “παραβολικό” δείχνοντας τη διάθεση της μπάντας για τα επόμενα χρόνια.

Οι Freedom Call, δεν ξεφεύγουν από το “καθιερωμένο” power metal, με κάποια συμφωνικά στοιχεία και το φανταστικό να είναι η πρώτη πηγή έμπνευσης τους για σχεδόν 20 χρόνια τώρα. Η διαφορά έγκειται πλέον, στο γεγονός ότι έχουν προσθέσει λίγο mainstream δόση στον ήχο τους θέλοντας να “ανοίξουν” το πυρήνα των οπαδών τους, κάνοντας μια “νέα” αρχή (εξού, και ο συμβολικός τίτλος του δίσκου).

Το “M.E.T.A.L” είναι ένα album-σταθμός σε αυτό που θέλει να πετύχει η μπάντα. Εμένα μου κάνει σα μια καινούργια αρχή, αφού το group είδε ότι έφτασε στο απόγειο της καριέρας του με τα μέχρι τώρα δεδομένα και θέλοντας να εξελίξει τη μουσική του, στρέφεται σε πιο mainstream “μονοπάτια” χωρίς να χάνει τη power ταυτότητα του και φυσικά χωρίς να ξεφεύγει από τον όρο metal μόνο και μόνο για να πετύχει περισσότερες πωλήσεις. Απλά, θέλει να ανοίξει λίγο τους ορίζοντές του βάζοντας και ένα νέο “υλικό” στη συνταγή του. Και όταν λέμε “νέο” υλικό στις μέρες μας, εννοούμε λίγο mainstream στοιχείο. Τα “Ace Of The Unicorn” και “One Step Into Wonderland”, σίγουρα εξυπηρετούν το φανταστικό ως πηγή έμπνευσης αλλά έχουν εμφανή σημάδια radio hit κομματιών.

Το album όμως, δε στέκεται μόνο εκεί. Οι Freedom Call, δεν έγιναν αυτοί που είναι από ένα ραδιοφωνικό hit αλλά από την ικανότητα τους να συνθέτουν εξαιρετικά power metal κομμάτια. Η συνθετική τους ταυτότητα λοιπόν, δε λείπει από το νέο δίσκο αλλά γίνεται πιο αντιληπτή από ποτέ. Το ομώνυμο “M.E.T.A.L” μπορεί να θεωρηθεί ένας σύγχρονος metal ύμνος, τα “111-The Number Of The Angels” και “Wheel Of Time”, είναι φρέσκα power metal τραγούδια, ενώ τα “Days Of Glory”, “Ronin” και “Sole Survivor”, κατέχουν τον τίτλο του επικού μέρους του album. Οι Γερμανοί metallers, δεν περιόρισαν την έμπνευση τους, αλλά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα power metal album όπως τους οδηγήσε η συνθετική ικανότητα τους εκείνη τη στιγμή. Και αυτό, είναι το κρυφό χαρτί του νέου τους δίσκου: ο αυθορμητισμός, το πηγαίο metal που βγαίνει από μέσα τους.

Οι Freedom Call, σίγουρα έχουν δημιουργήσει κάτι μοναδικό, κάτι διαφορετικό. Έχουν δημιουργήσει, ένα album βγαλμένο από τη “ψυχή” τους, βασισμένο στον συνθετικό “οίστρο” του παρόντος και γεμάτο με τα υπάρχοντα συναισθήματα της μπάντας εκείνη τη στιγμή. Έχουν δημιουργήσει, ένα αυθεντικό power metal album και εμένα αυτό μου κάνει. Νομίζω θα κάνει και σε εσάς, τους φίλους του power. Εκτός, αν γουστάρουμε τα “δήθεν”, τα “ψεύτικα”.

499

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.