65- Hang On To Your IQ

Σε συνέχεια των σκέψεων της προηγούμενης εβδομάδας, θέλω να πατήσω για λίγο στο ευερέθιστο θέμα περί “iq των μεταλάδων”… Καταρχάς, ποτέ δεν υπονόησα πως όποιος ακούει metal είναι “ηλίθιος” (δεν το πιστεύω άλλωστε)! Απλώς η μεγαλύτερη μερίδα των “κλασικών μεταλάδων” έχει τεράστια κολ­λή­μα­τα με τη μουσική και οι παρωπίδες που φο­ράει πάνε σιγά σιγά να γίνουν κράνος! Από την άλλη, πάντα αιωρείται το κατά πόσο με­ρι­κοί από δαύτους είναι ξεφτέρια, ή απλώς “ού­γκα μπούγκα” κρετίνοι! Ε, και δεν υπάρχει κα­νέ­νας λόγος να κρυβόμαστε, μόνο και μόνο ε­πει­δή το συγκεκριμένο θέμα είναι taboo…

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

{youtube}oLPHIWZjoCM|152|160|1{/youtube}

Placebo:
“Hang On To Your IQ”

Ναι, είναι αλήθεια πως υπάρχει η πα­ρα­πά­νω αίσθηση, αλλά δε φταίνε όμως απαραίτητα οι ίδιοι οι metal­heads! Δεν είναι δηλαδή το ότι ο “κλασσικός ο μεταλάς” είναι “η­λί­θιος”, απλώς του συ­μπε­ρι­φέ­ρο­νται έτσι με α­πο­τέ­λε­σμα, από ένα σημείο και μετά, να ανταποκρίνεται θετικά στον όρο. Υ­πάρ­χουν πολλά στερεότυπα, τα οποία ε­πι­βάλ­λο­νται στις συνειδήσεις με­ρι­κών ανθρώπων και δύσκολα αλ­λά­ζουν. Σκεφτείτε σε όποια ταινία και να έχετε παρακολουθήσει, πως πα­ρου­σιά­ζο­νται συνήθως οι με­τα­λά­δες! Ακόμα και σε διαφημίσεις πα­ρέ­χε­ται η εικόνα ενός άπλυτου, μαυ­ρο­ντυ­μέ­νου μακρυμάλλη που απλώς κουνάει την κεφάλα του.

Δυστυχώς ακόμη και οι ίδιοι οι metalheads συμπεριφέρονται στους “κλασικούς μεταλάδες” λες και είναι κατώτεροι… Το ίδιο το metal δη­μο­σιο­γρα­φι­κό κύκλωμα ανεβάζει και κα­τε­βά­ζει μπάντες, επιβάλλοντας το τι θα πρέπει να ακούσει ένας ο­πα­δός και το τι όχι. Πόσες μαλακίες έχουν άραγε αγορασθεί επειδή προω­θή­θη­καν σα να μην υπάρχει αύριο; Μεγάλο μέρος αυτών των fan δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί την κριτική του ικανότητα και αυτό ακριβώς είναι ο στόχος! Είναι τυχαίο το ότι πολύ συ­γκε­κρι­μέ­νες μπάντες γεμίζουν μαγαζιά ενώ άλλες (ανάλογου συν­θε­τι­κού επιπέδου) μετράνε στα δάχτυλα την προσέλευση; Τα έντυ­πα και τα webzine κατευθύνουν το κοινό και δυστυχώς λίγοι το παίρνουν χαμπάρι.

rocka65Για παράδειγμα, πως δη­μιουρ­γή­θη­κε η εικόνα του ότι οι Iron Maiden είναι “true”, σε α­ντί­θε­ση με τους Metallica; Και οι δύο για τα λεφτά δε δι­σκο­γρα­φούν; Και οι δύο δεν έ­χουν κυκλοφορήσει τα τε­λευ­ταία χρό­νια μέτριες δου­λειές; Η α­πά­ντη­ση βρίσκεται στο πως πα­ρου­σίασε ο metal τύ­πος τις κι­νή­σεις αυτών των σχη­μά­των.

Επίσης, ο “κλα­σι­κός ο μεταλάς”, α­ρέ­σκε­ται στο να νιώθει ση­μα­ντι­κός! Βλέπω διάσπαρτες δη­λώ­σεις του τύπου “α­πο­κλει­στι­κές συ­νε­ντεύ­ξεις με τους τάδε” και ά­ξα­φνα ο α­να­γνώ­στης τσιμπάει. Θα είναι από ε­κεί­νους που θα δια­βά­σουν την “α­πο­κλει­στι­κή” συ­νέ­ντευξη! Έλα ό­μως που τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές η ίδια μπά­ντα θα έχει μιλήσει σε του­λά­χι­στον δύο- τρία ακόμη webzine ή περιοδικά. Η λογική λοιπόν μερικών λέει: “ας γράψουμε ψέματα, για να φανούμε γαμάτοι και να φέρουμε περισσότερο κόσμο”, κάτι που προσβάλει στην ουσία τον μέσο αναγνώστη. Γιατί πρέπει δηλαδή να συμπεριφερόμαστε λες και όλοι οι υπόλοιποι είναι “ηλίθιοι”

Το χειρότερο σε όλα αυτά, είναι πως ο “κλασικός ο μεταλάς” έχει πλέον αποδεχτεί το ρόλο του και

rocka65

πράττει ανάλογα! Δεν τον νοιάζει η κριτική σκέψη, ακολουθεί τη μάζα, ντρέπεται στην περίπτωση που ακούσει κάτι εκτός των στενών ορίων του παραδοσιακού heavy metal και του αρέσει, ενώ θα φρο­ντί­σει σε κάθε ευκαιρία να υποβαθμίσει οτιδήποτε δε συνάδει με τα ακούσματά του. Επίσης, νομίζει πως γνωρίζει τα πάντα για τη μουσική!

Στον αντίποδα, οι περισσότεροι που ακούνε metal και δεν ακολουθούν τα στερεότυπα, ορθώνοντας έτσι ένα ωραιότατο κωλοδάχτυλο σε όλους όσους τους θέλουν “ηλίθιους”, είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε νέα ακούσματα, δε σνομπάρουν κάτι προτού ασχοληθούν έστω και λίγο μαζί του, ενώ δεν ψαρώνουν με διαφημιστικά τρικ

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, κανένας δεν έχει χαμηλό iq… Αλίμονο εάν η μουσική καθόριζε κάτι τέτοιο! Η ουσιαστική διαφορά, πέρα από τα “κολλήματα”, είναι το πώς συμπεριφέρονται διάφοροι όταν έχουν απέναντί τους την πρώτη ομάδα και πως όταν έχουν τη δεύτερη. Όταν εθελοτυφλείς και ανέχεσαι να σου συμπεριφέρονται σαν “ηλίθιο”, τότε διαιωνίζεις την κατάσταση. Δεν είναι ανάγκη να ακολουθείς μονάχα ότι προστάζουν μερικοί για να νιώσεις μέρος κάποιου ευρύτερου συνόλου, πάρε το χαμπάρι! Άκου Iron Maiden επειδή σου αρέσει και όχι επειδή “πρέπει”!

Δημοσιεύθηκε στις 10/10/11

ΥΓ …στην ειδική κατηγορία “μαλάκας” πάμε όλοι, οπότε δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανάλυση.

rocka65

179

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.