V/A: ”Pölyä”(Experimental New Wave and Art Punk from Finland 1979-1984)

Μια διπλή  συλλογή από  σπανιότητες  που κυκλοφόρησαν  στα τέλη της δεκαετίας του -70 με αρχές της δεκαετίας του -80,από συγκροτήματα  και καλλιτέχνες  της Φιλανδικής σκηνής, τα όποια, κάποια από αυτά δεν είδαν ποτέ  το φως της δισκογραφίας  και παρέμειναν  βαθειά χωμένα στο underground υπόστρωμα(ίσως  καλά έκαναν).

Η αλήθεια είναι ότι όντως έχουμε μια μεγάλη γκάμα από  κομμάτια που κινούνται σε πολλά ειδή μουσικών  σκηνών  και γενικότερα υπάρχει και μεγάλο μίγμα από ήχους  ποπ και punk και φτάνουμε ακόμη και σε στιγμές  funk με synths  απόκοσμα και σίγουρα με ένα  μεγάλο εύρος  από experimental στιγμές  που κατά τόπους  εμπλουτίζεται  και από παραδοσιακή   Φιλανδική μουσική. 

Το αποτέλεσμα όμως των παραπάνω  δυστυχώς  έχει  πολλά  σημεία τα οποία  χρίζουν προσοχής  κυρίως  στο γεγονός  ότι έχουμε τραγούδια τα οποία είναι πραγματικά χωρίς επεξεργασία ,τα περισσότερα είναι” χύμα”  γραμμένα πρόχειρα σε ”προβάδικα“ ή σε ηχογραφήσεις  μεταξύ φίλων  και συγγενών, έως  εκ τούτου  δεν αναδεικνύεται  τίποτα  το ουσιαστικό , αφού πρακτικά  δεν μπορείς  να ακούσεις  τίποτα  και να ξεχωρίσεις  κάτι  που να έχει να σου προσφέρει. Ιδέες  χωρίς  αρχή , μέση, τέλος , φωνές  άναρθρες  και παιδικά τραγούδια  συνθέτουν το πάλμαρε  της συλλογής  ετούτης.

Είναι από τις λίγες  φορές  που δεν έχω  να πω κάτι  περισσότερο  και  απλά  προτρέπω  να προχωρήσουμε  παρακάτω , άλλωστε  στις δύσκολες  εποχές  που βιώνουμε  οι περιττοί πειραματισμοί  δεν έχουν  λόγο  ύπαρξης. Προσπερνάμε  άφοβα  και ταχέως.

465

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».