DIARY OF DREAMS

Μιας και η νέα δισκογραφική δου­λειά ονόματι “Ego-X” του Γερμανού Adrian Hates και της μπάντας του Diary of Dreams, ήρθε ώστε μας φέρει και να μας θυμίσει τη γλυκόπικρη γεύση της σκοτεινιάς και της θλίψης του επερ­χο­μέ­νου χειμώνα, πήραμε τη πρω­το­βου­λία να πούμε λίγα πρα­γμα­τά­κια με τον ευγενικότατο Adrian, ο οποίος ήδη νιώθει το κρύο να του περονιάζει τα κόκαλα, εκεί στο παγωμένο βορρά της Ευρώπης…

Γεια σου Adrian! Που σε πετυχαίνω;
Στη Γερμανία! Εσύ που βρίσκεσαι;

Εγώ είμαι Κρήτη και κάνει αρκετή ζεστή ακόμα! Εκεί τι λέει;
Εδώ κάνει πολύ κρύο!!

Μια χαρά!! Προτιμώ το κρύο να ξέρεις! (γέλια)
Αλήθεια;! Εγώ τη ζέστη!

Ας αλλάξουμε τότε! Έλα εσύ στην Κρήτη να έρθω εγώ Γερμανία!
Μια χαρά μου ακούγεται αυτό! (γέλια).

Συγχαρητήρια για τη νέα σας δουλειά ονόματι “Ego-X”! Αλλά απ’ ότι ξέρω, το άλμπουμ ήταν να κυκλοφορήσει αρκετό καιρό πριν. Τι συνέβη και υπήρξε αυτή η καθυστέρηση;

Μμ.. μπορείς να το ονομάσεις αν θέλεις ως μία μικρή καθυστέρηση, όμως υπήρξαν διάφορα στάδια κατά τη δημιουργία και παραγωγή, όπου όλοι μας αναρωτιόμασταν, αν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή, μας ικανοποιεί! Και αποφασίσαμε πως όχι! Είχαμε κι άλλο όραμα κι άλλες ιδέες… και αυτό το καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής κι έτσι ξεκινήσαμε από την αρχή! Το συνθετικό μέρος είχε τελειώσει από πέρυσι! Κι έτσι αρχίσαμε ξανά και ξανά, να τελειοποιούμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και αυτό φυσικά είναι χρονοβόρο. Βέβαια δε λέω ότι φτάσαμε στο σημείο της τελειότητας που θα μπορούσαμε…

diaryofdreams01

Και ποια είναι η αποδοχή, το “feedback”, που έχετε λάβει ως τώρα;
Όλοι έχουν ενθουσιαστεί με την concept ιδέα που έχουμε και με τον “αφηγητή” Martin Kessler, που στη Γερμανία είναι πολύ γνωστός και πολύ σεβαστός ως προ­σω­πι­κό­τη­τα! Όλα τα κομμάτια είναι για την ώρα αρκετά απο­δε­κτά, εκτός από λίγους, η οποίοι ήταν αρ­νη­τι­κοί, αλλά ξέ­ρεις… ειλικρινά δε με ξαφνιάζει για­τί, δε μπορούμε ν’ αρέσουμε σε όλους!

Αυτό είναι το δέκατο άλμπουμ σας και θα ήθελα να μου απα­ντή­σεις, ποια η διαφορά με­τα­ξύ αυτού και τον προη­γού­με­νων; Γιατί να ακούσω το “Ego-X”;
Ok… αν ακολουθήσεις τη καριέρα μας, θα διαπιστώσεις πως πάντα “αλλάζουμε” σε συγκεκριμένα πράγματα, πάντα προσπαθούμε να… ξανανακαλύψουμε τους εαυτούς μας και να κοιτάζουμε στο μέλλον. Επιτρέποντας έτσι νέες ιδέες και προοπτικές και νέο υλικό, νέο ήχο, νέα έμπνευση να έρθει σε μας και να σου πω την αλήθεια, αυτό είναι το πιο σημαντικό του να είσαι μουσικός! Να μπορείς να εξερευνείς τα σύνορα σου, κάθε φορά που ξεκινάς ένα νέο άλμπουμ, να βρίσκεις καινούριες ιδέες και τελικά να τις εφαρμόζεις! Να γιατί!

Αλήθεια ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το “Ego-X”; Και σε ρωτάω κάτι τέτοιο, μιας και μου έκαναν εντύπωση τα “Element songs”! Είναι μια concept ιστορία;
Μα είναι μια concept ιστορία/άλμπουμ! Είναι σαν μια μελέτη αν το θέλεις! Ακολουθεί την ανάπτυξη και τη μεταμόρφωση, του άντρα πρωταγωνιστή, επονομαζόμενο X! Και το ενδιαφέρον κομμάτι για εμάς, είναι να μη ρωτάς γιατί αλλάζει ή σε τι εξελίσσετε, αλλά πως αυτή η μεταμόρφωση παίρνει σάρκα και οστά! Και φυσικα ποια είναι τα συναισθήματα που των διακατέχουν κατά τη διάρκεια αυτής! Αυτό είναι και το εντυπωσιακό! Και τελικά αν ακούσεις αυτό το άλμπουμ, θα βρεις την ιστορία της μεταμόρφωσης μιας προσωπικότητας, πιθανότατα σε μια πιο υπερβολική δόση.. αλλά αν κοιτάξεις μέσα στη κοινωνία μας, θα βρεις εκατομμύρια περιπτώσεων/ιστοριών, η οποίες είναι άνετα συγκρίσιμες με εκείνη του concept μας! Τόσοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι…

diaryofdreams01

Οι περισσότεροι από εμάς..! (γέλια)
Σίγουρα, μα οι περισσότεροι θέ­λουν απλά ν’ αλλάξουν αυτό που είναι. Ίσως για τι είναι ανα­σφα­λείς, ίσως γιατί είναι α­δύ­να­μοι, ίσως γιατί.. απλά θέλουν ν’ αλλάξουν! Όλες αυτές οι πι­θα­νό­τη­τες (σ.σ στο τι θα με­τα­μορ­φω­θούν εννοεί), είναι συ­ναρ­πα­στι­κές!

Αλήθεια… να σου κάνω μια προ­σω­πι­κή ερώτηση; Με­γά­λω­σες μό­νος σου; Και σε ρωτάω κάτι τέ­τοιο, γιατί εγώ ναι! Kαι ακού­γο­ντας τη μουσική σου, νιώ­θω πως κάποιος με το δικό μου μοναχικό μεγάλωμα θα μπο­ρού­σε να γράψει μια τέτοια “ψαγμένη” αν το θες μουσική!
Κοίτα… μπορεί να μεγαλώνεις ανάμεσα σε μάζες και να είσαι ή να νιώθεις μόνος σου! Απλά εγώ διασκεδάζω γράφοντας και παίζοντας μουσική και να βγάζω προς τα έξω αυτό που έχω στο μυαλό μου, χρησιμοποιώντας τη τέχνη ως πνευματική χώνεψη, βγάζοντας προς τα έξω αυτό που θέλω και νιώθω!

Γιατί η λύπη και το εσωτερικό “ψάξιμο”, το οποίο πολλές φορές μας κάνει να νιώθουμε θλιμμένοι, ανθρώπους σαν κι εμάς, μας κάνει χαρούμενους;
Χμ.. δε θα έλεγα αναγκαστικά ότι μας κάνει χαρούμενους, απλά αυτό είναι που είμαστε εμείς! Ιδιαιτερα σε εμάς τους καλλιτέχνες, η θλίψη βρίσκει γόνιμο έδαφος, κάνοντας τα πράγματα να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται γρηγορότερα! Οπότε ας πούμε ότι είναι ευχή και κατάρα την ίδια στιγμή..!

Έχεις κάποιες επιρροές από άλλους καλλιτέχνες ή μπάντες που σε έκαναν με το τρόπο τους να καταλήξεις σε αυτό που είσαι;!
Όχι, δε θα το έλεγα! Δε υπήρξε κάτι που με έκανε να πω, έτσι θέλω να παίξω.. απλά ήταν κάποια πράγματα που είχα στο μυαλό μου και ήθελα να τα βγάλω από’κει! Βέβαια πάντα θαύμαζα το συνδυασμό ηλεκτρονικής μουσικής και ακουστικών οργάνων, κάτι που κάποτε δεν ήταν μέσα στις οικονομικές μου δυνατότητες, οπότε χρησιμοποιούσα samples, από τσέλο, βιολί..

Οπότε η έμπνευση σου προέρχεται από τη καθημερινή ζωή..
Απ’ οτιδήποτε είναι δυνατό αρκετά, ώστε να μου δημιουργήσει μια εσωτερική σύγκρουση και εντύπωση, ώστε να μεταμορφωθεί σ’ ένα καινούριο τραγούδι! Είμαστε μουσικοί, οι οποίοι συνεχώς γράφουμε και συνθέτουμε πράγματα, βέβαια αυτό δεν είναι πάντα κάτι.. λαμπρό, μα είναι όμως δημιουργικό και το καλύτερο μέρος αν θες είναι στο τέλος, αφού έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές ένα κομμάτι το οποίο και εξακολουθεί να μας δημιουργεί συναισθήματα, να το διαλέξουμε μιας και μας κάνει όπως είπα να εξακολουθούμε να έχουμε την ιδία συναισθηματική φόρτιση, όπως τη πρώτη φορά που το φέραμε στη ζωή!

Αν ήσουν λοιπόν ένας χαρακτήρας βιβλίου, ποιος θα ήθελες να ήσουν;!
Ήρωας βιβλίου!!! Ουάου!! Μάdiaryofdreams01λλον ο εαυτός μου θα ήθελα να ήμουν ξανά! Δε θα ήθελα να μπω στη θέση κάποιου αλλού.. Ο εαυτός μου ξανά στα σίγουρα!

Οκ, δώσε μας μερικές πλη­ρο­φο­ρίες για το προφίλ της μπά­ντας. Ποιος έχει λάβει μέρος στη νέα δουλειά;
Ένας βασικός είναι πάντα ο “Gaun:A”, ο οποίος έχει το πόστο της κιθάρας, δουλεύει φυσικά μαζί μου στο studio και γενικά στην όλη διαδικασία “στησίματος” του άλμπουμ. Μετά είναι ο “Flex” στη δεύτερη κιθάρα και στα backing vocals, ο “D.N.S” στα ντραμς και για την ώρα στα πλήκτρα, βρί­σκε­ται o Torben Wendt.

Στο άλμπουμ επίσης συμμετέχουν οι Amelia Brightman και Martin Kessler! Πες μας πως συνέβη αυτή η συνεργασία!
Από μια υπέροχη σύμπτωση, γνώρισα τον Martin Kessler όπου και μιλώντας του, διαπιστώσαμε ότι έχουμε παρόμοιες ιδέες, έτσι του πρότεινα να συνεργαστεί μαζί μας και.. ενδιαφέρθηκε!

Να περιμένουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον;
Το ελπίζω! Ο Gaun:A κι εγώ, ελπίζουμε και επιδιώκουμε πάντα κάποιες συνεργασίες, πάντα ψάχνουμε να παντρέψουμε και να συνδυάσουμε τη μουσική μας με άλλους καλλιτέχνες!

Που ηχογραφείτε τα άλμπουμ σας! Σε ρωτάω γιατί μπαίνοντας στο site σας, είδα κάποιες φωτογραφίες από ένα home studio, προφανώς το δικό σου..
Άρα θα είδες και κάποιες φωτογραφίες της κρεβατοκάμαρας μου!! (γέλια!). Έχω αυτό το studio από το 1996!!

Τι περιμένεις από το Ego-X και από τους Diary of Dreams στο μέλλον; Ποιες οι προσδοκίες σου;
Δεν είμαι άτομο που περιμένει κάτι.. προτιμώ απλά ν’ αφήνω τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους! Εμείς απλά προσπαθούμε για το καλύτερο, δουλεύουμε σκληρά και χαιρόμαστε για ότι κατακτάμε! Ταξιδεύουμε..! Κι αυτό είναι κάτι που βρίσκω συναρπαστικό!

diaryofdreams01

Η επόμενη ερώτηση, έρχεται από μια φίλη και θαυμάστρια σου, η οποία θέλει να σε ρωτήσει ποτέ με το καλό θα μας ξανάρθετε και ποτέ αρχίζει η νέα σας περιοδεία!
Είμαι σίγουρος ότι θα ξαναγυρίσουμε για live στην Ελλάδα, δε ξέρω να σου πω πότε ακριβώς, ελπίζω όμως σύντομα! Μόλις ανακοινωθεί κάτι θα γίνει γνωστό από την ιστοσελίδα μας, οπότε μπορεί η αγαπημένη σου φίλη να μπει και να δει!

Λοιπόν ήταν τιμή μου που μιλήσαμε και σ’ ευχαριστώ για το χρόνο σου, κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλεις!
Ευχαριστώ πολύ τους Έλληνες θαυμαστές της μπάντας και να ξέρετε ότι πάντα νιώθουμε πολύ ενθουσιώδεις όταν πρόκειται να έρθουμε στα μέρη σας και ψάχνουμε για την επόμενη ευκαιρία ώστε να το κάνουμε! Cheers!


237