PRYSMA: “Closer to Utopia”

Οι Prysma είναι ένα σχήμα που από το 2014 που δημιουργήθηκαν, περιπλανώνται στα “ηχοτοπία” του progressive rock των ’70s, κι έπειτα από πολλές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας κι ανάλογους πειραματισμούς, κατόρθωσαν στα μέσα Μαρτίου να μας συστηθούν με το “Closer to Utopia”.

Το σχήμα πειραματίστηκε έντονα στο ενδιάμεσο διάστημα, ταυτοποίησε το ύφος του και με εφαλτήριο το control room του παλιού studio του Ν. Παπάζογλου (“Στούντιο Αγροτικόν”), το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν σε λειτουργικό χώρο για τις πρόβες τους, καταστάλαξαν σ’ ένα concept album με 6 συνθέσεις, που κάλλιστα λειτουργούν κι αυτόνομα.

Κάτω από ένα “Pink Floyd-ικό” πρίσμα, οι Θεσσαλονικείς progsters παρουσιάζουν την πορεία ενός ανήσυχου, νεανικού πνεύματος, από τη στιγμή της συνειδητοποίησης του σκληρού και βάναυσου τούτου κόσμου, μέχρι τη στιγμή της εξιλέωσης. Ο ήχος τους προσεγγίζει περισσότερο τους Camel και τους Caravan, αφήνοντας έντονα τα σημάδια καλά δουλεμένης “ψυχεδέλειας”, με αρκετά ψήγματα ανατολίτικων στοιχείων. Τα φωνητικά σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν να πατούν “σωστά”, αλλά να “χωλαίνουν” στο ζήτημα της προφοράς, που όσο κυλά η ακρόαση κουράζει και ίσως προβληματίζει τους πιο απαιτητικούς.

Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα prog, “ευδιάθετη” αρχή που κάνουν με το 12λεπτο (και διόλου κουραστικό) “Bad Time to Dream?”, η υπόλοιπη ακρόαση κινείται σε μέτρια standards, κάτω από ένα ακατάληπτο, καλειδοσκοπικό-ψυχεδελικό μοτίβο, δίχως λούπες ή γκρούβες που να μας αποτυπωθούν ή να κάνουν το “τσαφ” στην ακρόαση, αποτυγχάνοντας συνάμα να προσδώσουν την ηχητική διάσταση και την ένταση (“νεύρο”) που της πρέπει, προκειμένου να νοηματοδοτήσουν το concept.

Έχουμε και λέμε λοιπόν! Vintage αισθητική στην απόδοση της ηχογράφησης (ηχογράφηση υπό live συνθήκες, χωρίς την χρήση μετρονόμου και με ελάχιστα overdubs), progressive rock διανθισμένο με pshych στοιχεία, το φάσμα των επιρροών να κυμαίνεται από Camel μέχρι Opeth και η δημιουργία ενός ντεμπούτου album που θα μπορούσε να είναι concept, αλλά λειτουργεί και αυθύπαρκτα.

Αν όλα αυτά τα στοιχεία είναι ικανά για να αποτελέσουν τη βάση για κάτι καλό (συνταγή της επιτυχίας;;), μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη δουλειά των Prysma. Τα πρώτα δείγματα πάντως δεν πείθουν.

https://www.facebook.com/Prismaband13/

464

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.