ANIMA TRISTE: “Humanity”

Τί μπορεί να να χαρακτηρίσει ένα album μνημειώδες; Ποιες οι προϋποθέσεις για να γίνει κλασσικό; Σίγουρα η έμπνευση, η εποχή που παρουσιάζεται, καθώς επίσης και μία δόση τύχης. Όσον αφορά στο τελευταίο δεν υφίσταται, γιατί οι ANIMA TRISTE είναι ένα δουλευμένο συγκρότημα, που έχει μάθει στα δύσκολα, είναι μέσα στην “πιάτσα” και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις κακοτοπιές της ίδιας της ζωής.

Οπότε, είναι σίγουρα οι ίδιοι αρμόδιοι να μας μεταφέρουν τον ψυχισμό τους, την εμπειρία τους και τον προβληματισμό σε οτιδήποτε τους καθορίζει ως άτομα.

Πλέον, είμαστε στο δεύτερο δίσκο και οι “μάσκες” από το πρώτο ομώνυμο album έχουν πέσει, και το δάκρυ έχει στερέψει, έχει φτάσει πλέον η ώρα της αλήθειας για την “ανθρωπότητα”.

Το  “Humanity” είναι ένας καμβάς, όπου πάνω του έχουν ζωγραφιστεί με τα πιο ζοφερά χρώματα, ο πόνος, η αγωνία και η αβεβαιότητα, είναι το μέλλον που παρουσιάζουν οι ANIMA TRISTE, στον δικό τους, θλιμμένο κόσμο. Η απαισιοδοξία είναι ο μόνος  χρωματισμός που ταιριάζει σε ένα δίσκο, που έχει πάρα πολλά να φανερώσει και ακόμη πιο πολλά να φωνάξει.

Το θλιμμένο dark rock, είναι το μουσικό επιστέγασμα που κουβαλούν για κληρονομιά  οι ANIMA TRISTE, μία δυνατή έκφραση που ακροβατεί στο post punk και το dark wave, μόνο που αυτή την φορά, όλα έχουν “επιμεταλλωθεί” επαρκώς και στα στεγανά δεν χωρούν δάκρυα.

Οι ρυθμοί είναι “στακάτοι”, οι μελωδίες είναι βρόγχος και δε σου μένουν  περιθώρια να αναπνεύσεις, πνίγεσαι από παντού και το μόνο που θες είναι να ουρλιάξεις, να πεις όλα αυτά που σε “στραγγαλίζουν” καθημερινά.

Ο Mad Sad, πραγματικά με την ερμηνεία του σε “στοιχειώνει” μέχρι τέλους, ενώ οι κιθάρες του Greg Dirt είναι εκεί για να “χτυπούν αλύπητα” τον συναισθηματικό σου κόσμο, το Bass του Guss Black και τα Drums του Jimmy.C “χτίζουν έναν τοίχο ανυπέρβλητο για να δραπετεύσεις” και τα πλήκτρα συνεπικουρούν στην “αρρωστημένη” ατμόσφαιρα του “Humanity”.

Ο δίσκος θα σου “μιλήσει ωμά”, χωρίς περιστροφές (άλλωστε πάντα η punk rock αισθητική είναι μέρος της φιλοσοφίας του συγκροτήματος), αλλά ταυτόχρονα θα σε “ξυρίσει” τόσο γλυκά με την λυρικότητα που διαθέτει.  Πραγματικά, τα πάντα ισορροπούν ιδανικά και τα συναισθήματα που βιώνεις   σου αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφέρω κομμάτια που ξεχώρισα από τον δίσκo. Το album πρέπει να το “γευτείς” ολόκληρο, είναι μία κατάθεση ψυχής, είναι πόνος και εξιλέωση μαζί. Είναι ένα βιωματικό ταξίδι που μας αφορά όλους. Πιστεύω όλοι θα νιώσουμε την σκληρή ανθρωπότητα που μας παρουσιάζουν οι ANIMA TRISTE, γιατί τελικά και εμείς είμαστε μέρος της  “Humanity”.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, το album είναι ο ορισμός της ώριμης και κατασταλαγμένης δουλειάς που έχει γίνει με περίσσιο μεράκι, ο “τσαμπουκάς” του σε κερδίζει και είμαι σίγουρος ότι είναι ότι πιο άρτιο έχουμε ακούσει μέσα στο 2019.Με τους ANIMA TRISTE, η “Humanity” μπορεί να “ελπίζει σε καλύτερες ημέρες”.

https://www.facebook.com/AnimaTristeOfficial/

Anima Triste – Humanity (lyric video)

804

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».