THE HYDES: “Self Preservation Instinct Zero”

Η κυκλοφορία του “Self Preservation Instinct Zero” από τους The Hydes εν έτη 2019, αποτελεί ορόσημο για τα εγχώρια rock ‘n’ roll δρώμενα, μιας και οι εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι garage punkers, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εν λόγω σκηνή, για να κυκλοφορήσουν φέτος το ντεμπούτο τους album, 26 χρόνια από τη δημιουργία τους. 

Επιλεκτικές δισκογραφικές δουλειές, το 1997 με 2 7ίντσα (“Hard Lovin” και “Out Tonite”), άκρως επιτυχημένες συμμετοχές σε compilations και fanzines, ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις ακριβοθώρητες κι αυτές, δημιουργούσαν πάντοτε αίσθηση, κυρίως στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα στο είδος, που ζυμώθηκε από τις μελωδίες τους και την βιωματική, ποιητική, ιδιόμορφη στιχουργική τους, χτίζοντας έτσι το μύθο των The Hydes, ως σημείο αναφοράς.

Το “Self Preservation Instinct Zero”, περιλαμβάνει 13 πρωτότυπες συνθέσεις, οι οποίες ηχογραφήθηκαν την περίοδο 2002-2006 στο δικό τους studio, το “House Of Kicks” (το οποίο αποτελεί “αξία” για τα rock ‘n’ roll πεπραγμένα της πόλης) και αποδεικνύεται ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, το ατόφιο rock ‘n’ roll ακούγεται φρέσκο, επίκαιρο και συναρπαστικό.

Οι The Hydes έχουν το μοναδικό χάρισμα να συνδυάζουν το βαθυστόχαστο με το ανέμελο, να περιβάλλουν την αυτοκαστροφικότητα μιας αδυσώπητης πραγματικότητας μ’ ένα μανδύα αισιοδοξίας, να περιγράφουν τις σκληρές βιωματικές τους εν-τυπώσεις, σε μινόρε, garage γκρούβες.

Πώς οι Stooges της πρώτης φάσης τους, συνδυάζονται με την νωχελική, ψυχεδελική γοητεία των Velvet Underground, για να φτάσουμε στο proto punk των Radio Birdman, είναι από τους γρίφους που μπορείς ν’ αφήσεις κι άλυτους, για να σε παρασύρουν κατά τη διάρκεια της ακρόασης σ’ ένα ταξίδι αντιφάσεων, ως περιγράφησαν παραπάνω.  

Φωνητικά που ταξιδεύουν (με εξαιρετικές διφωνίες), blues “ηχοχρώματα” που σαγηνεύουν (άλλοτε με τον ηλεκτρισμό τους και άλλοτε με την έμφυτη μελαγχολία τους), punk φόρμες διανθισμένες με “πιασάρικες” μελωδίες και επίσης στιχουργική, που μιλάει “απευθείας” στο “είναι” μας. 

Ένα album που δεν αφήνει κανένα δευτερόλεπτο της ακρόασης να πάει χαμένο, λες και τα δεκατρία tracks που περιλαμβάνει, έρχονται να καλύψουν το κενό των δεκατριών ετών που άφησαν πίσω τους οι The Hydes, με τον πλέον επάξιο τρόπο. Οι θιασώτες του είδους θα το λατρέψουν (χαλάλι η υπομονή!), οι υπόλοιποι θα το εκτιμήσουν δεόντως.

https://www.facebook.com/thehydes93/

139
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.