Harakiri For The Sky, Allochiria, Message In A Cloud (13/4/2019) Temple

Το βράδυ της 13ης Απριλίου, είδαμε ένα εξαιρετικό live, καθώς παρακολουθήσαμε την επιστροφή των post black metallers, Harakiri For The Sky στην χώρα μας. Η συναυλία τους πραγματοποιήθηκε στο club Temple την καταλληλότερη εποχή, υπό τη συνοδεία του κρύου και της βροχής, για να παρουσιάσουν την τέταρτη και εκπληκτική κυκλοφορία τους “Arson”.

Η ιδιαιτέρως σκοτεινή, δυναμική και μελωδική μουσική των Αυστριακών, ήταν ταιριαστή με τις μουντές διαθέσεις μας και με εκείνης του καιρού, με αποτέλεσμα να την απολαύσουμε περισσότερο. Πριν την “συντριπτική” εμφάνισή τους όμως, οι δικοί μας post metallers Allochiria και οι Message In A Cloud, φρόντισαν να “ζεστάνουν” την σκηνή για τους HFTS, για μία ατμοσφαιρική “μυσταγωγία” άνευ προηγουμένου.



Τη συναυλία άνοιξε το Αθηναϊκό blackgaze και post rock κουιντέτο, Message In A Cloud, το οποίο όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν ευχάριστη και ικανοποιητική προσθήκη του event. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας τον Νίκο και τον Άγγελο στις κιθάρες, καταλάβαινε κανείς πως ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι στην τέχνη τους. Η τεχνική τους δε άρτια και η σκηνική τους παρουσία, μαγευτική και αξιοθαύμαστη. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η Νόρα, η οποία βρισκόταν πίσω από τα πλήκτρα και “ζωγράφιζε” τον ήχο των MIAC με την ερμηνεία της.



Τα τραγούδια “I Decomposed A Song Today” και “The Need And The Needle” από το ντεμπούτο τους “Anassa”, παρέσυραν το κοινό να κουνηθεί με τις μελαγχολικές και γλυκές μελωδίες τους, καθώς και να ακούσει προσεκτικά την παρουσίαση του νέου τους υλικού. Τα κομμάτια “When We Were” και “Bipolar”, τράβηξαν την προσοχή του από την αρχή, καταφέρνοντας να κάνουν μεγάλη αίσθηση. Η αξιομνημόνευτη εμφάνιση των Message In A Cloud, αναμφισβήτητα “ανανέωσε” επιτέλους το μάτι και το αυτί μας, τους πρόσθεσε καινούριους οπαδούς (μία απ’ αυτούς και εγώ) και μας έκανε να αναμένουμε για το επόμενό τους βήμα. Ελπίζω να το δούμε λίαν συντόμως.



Message In A Cloud setlist :
The Need And The Needle
I Decomposed A Song Today
When We Were
Bipolar Order



Κατά τις 22:00, είχε φτάσει η σειρά για τους post/sludge metallers Allochiria. Ήταν η πρώτη τους συναυλία που θα παρακολουθούσα και αδημονούσα να δω εάν τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί από πολλούς κατά καιρούς σε σχέση με τις live ερμηνείες τους, ίσχυαν. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχε ως επί το πλείστον το album “Throes”, ενώ από το πρώτο τους album (“Omonoia”) ακούσαμε μόνο το “We Crave What We Luck”. Αν και εναρκτήριο κομμάτι, μας έβαλε κατευθείαν στα βαθιά και στο νόημα της μουσικής τους. Αμέσως μας κατέβαλλαν αρκετά συναισθήματα, σαν αποφόρτιση όλης της εβδομάδας, παρόλο που οι εναλλαγές στα τέμπο τους από τον ήρεμο ήχο στον σκληρό και αντιστρόφως, ήταν πολλαπλές.



Χαρακτηριστικά, αυτό που μου τράβηξε εμένα προσωπικά την προσοχή ήταν οι σκηνές από μια Ιαπωνική horror ταινία στο video wall που συνόδευαν το set τους. Σαν να ήταν σκηνοθετημένη από τον υπέρτατο David Lynch! Τα κομμάτια τους ταίριαζαν τέλεια με τις τρομακτικές και αποκρουστικές εικόνες, ένας συνδυασμός ο οποίος  προέβαλε σε τεράστιο βαθμό την ψυχοσύνθεση, την διάθεση και την ενέργεια του συγκροτήματος. Οι αβυσσαλέοι βρυχηθμοί της Ειρήνης ακούστηκαν εκκωφαντικά στον χώρο του Temple, επειδή ήθελε να αναδείξει μεγάλη έμφαση στο συναίσθημα της απόγνωσης.  Ο ήχος τους στα “Cracking Fractals”, “K” και “Counting Fives”, ήταν πιο ογκώδης απ’ ότι στη studio εκδοχή τους και ταυτόχρονα πιο άμεσος, προσδίδοντας στο σύνολο ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Το group ερμήνευσε και αυτό πρώτη φορά δύο καινούρια τραγούδια του, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό. Η ερμηνεία του συγκροτήματος στη σκηνή ήταν άκρως ψυχαγωγική και αναπτέρωσε τις σχέσεις του με το Αθηναϊκό κοινό. Τώρα μένει να δούμε τί μέλλει γενέσθαι.



Allochiria setlist :
We Crave What We Lack
(Καινούριο)
Cracking fractals
K.
Counting Fives
(Καινούριο)
Denouement



Λίγο μετά τις 23:00, το Temple είχε γεμίσει ασφυκτικά για τους Harakiri For The Sky. Ήταν ευχάριστη έκπληξη που το ελληνικό κοινό τίμησε τους post black metallers με την παρουσία του. Καθώς οι M. S. (κιθάρα), Thomas Dornig (μπάσο), Marrok (κιθάρα), Mischa (τύμπανα) και τελευταίος ο frontman J. J., ξεπρόβαλλαν επί σκηνής για να λάβουν θέσεις, τους υποδεχτήκαμε με ένθερμα χειροκροτήματα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το set τους ξεκίνησε με τραγούδια από τον τελευταίο και αγαπημένο “Arson”.



Πιο συγκεκριμένα, από τις πρώτες νότες του “Heroin Waltz”, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και άρχισε να τραγουδάει μαζί με την μπάντα. Αν και μουσικά οι Harakiri For The Sky ακούγονταν καλύτερα live απ’ ότι στον δίσκο, τα brutal φωνητικά του J.J., δυστυχώς δεν ακούγονταν ούτε “καθαρά” ούτε βρισκόντουσαν σε ικανοποιητική ένταση. Ευτυχώς δεν πτοήθηκε κανένας, μιας και τα “Funeral Dreams” (από το “III: Trauma”) και “Lungs Filled With Water”, έκαναν σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους να κουνήσουν τα κεφάλια τους. Tα πιο πρόσφατα έπη ωστόσο, “You Are The Scars”, “Tomb Omnia” και “The Graves We Dug”, ήταν αυτά που τραγουδήθηκαν περισσότερο και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την ερμηνεία τους. Το συγκρότημα δε, ήταν επιβλητικό και μες την ενέργεια, έδειχνε χαρούμενο και ότι διασκέδαζε με την δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.



Ακόμα, παρόλο που υπήρχε τεχνικό πρόβλημα, ο J. J. δεν φάνηκε δυσαρεστημένος, αντιθέτως προσπάθησε να αποδώσει εκατό τοις εκατό. Μετά το τελείωμα αυτών των κομματιών, το group αποχώρησε από τη σκηνή για να ετοιμαστεί για το encore. Μόνο μερικά λεπτά χρειάστηκαν να περάσουν για να ακούσουμε το εφέ της βροχής, όπου σήμανε η εισαγωγή του “Calling The Rain”. Μέσα σε μιάμιση ώρα, οι Harakiri For The Sky κατάφεραν με τις “ζοφερές”, ατμοσφαιρικές και σκληρές μελωδίες τους, που ήταν μαγευτικές και εθιστικές ζωντανά, να αποδείξουν ότι αποτελούν μία ολοκληρωμένη και συνάμα μοναδική συναυλιακή εμπειρία.

Εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, χορτάσαμε από σκοτεινό και βαρύ metal και θα το μνημονεύουμε για αρκετό καιρό ακόμα!



Harakiri For The Sky setlist :
Heroin Waltz
Funeral Dreams
Lungs Filled With Water
Jhator
You Are The Scars
Tomb Omnia
The Graves We Dug
Calling The Rain

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

532

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!