MÄRVEL: “Guilty Pleasures”

Θυμάμαι όταν το 2008 οι Hellacopters ανακοίνωσαν το κύκνειο άσμα τους “Head Off” που περιλάμβανε διασκευές σε τραγούδια συγκροτημάτων που εκείνοι ήθελαν να “διαφημίσουν”.

Ένα album με διασκευές αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν και οι συμπατριώτες τους και πνευματικά τους τέκνα Märvel, χωρίς βέβαια να αποφασίζουν πως θα κρεμάσουν τα καλώδια τους.

Το “Guilty Pleasures” περιέχει διασκευές σε κομμάτια που η μπάντα αγαπάει και ως επί το πλείστον είναι του μακρινού παρελθόντος. Αυτό δείχνει και το εξώφυλλο του album που θυμίζει λίγο το “Somewhere In Time” των Iron Maiden, από την άποψη πως έχει λεπτομέρειες που πρέπει να παρατηρήσεις για να δεις. Ζουμάροντας λοιπόν, στα παράθυρα του κτιρίου πίσω από τα μασκοφόρα μέλη του συγκροτήματος θα δεις τους Kiss, τον Dave Wyndorf των Monster Magnet και διάφορους άλλους, ενώ φιγούρες σαν εκείνη του Elvis Presley βρίσκονται στο παρασκήνιο.

Το album λοιπόν, ξεκινάει με φόρο τιμής στους Kiss, που είναι ίσως η μεγαλύτερη επιρροή της συγκεκριμένης (κάποιοι την λένε power pop) σκηνής της Σουηδία και το “All for The Glory” ανάβει την πρώτη σπίθα. Στη συνέχεια το “Keep Pushin’” των REO SpeedWagon (του οποίου το video clip βλέπετε παρακάτω) και το “Ten O’clock postman” των new wave/pop-άδων Secret Service. Μια πιο ανάλαφρη διασκευή του “Powertrip” των Monster Magnet θα δώσει άλλη πνοή στο εγχείρημα. Toto και “Girl Goodbye” θα μας πάει στα αγαπημένα ‘80s με τους Märvel να ακούγονται σε μοναδική φόρμα και σειρά να παίρνει το “Sultans of Swing” των Dire Straits.

To κομμάτι που έκανε για μένα τη διαφορά είναι το “El Camino Real” του Lee Dresser, το οποίο οικειοποιήθηκαν σε υπέρτατο βάθμο (“El Camino Real take me home, back to Monterrey, you know I didn’t have much luck down in L.A.”). Εξαιρετική η προσαρμογή στο “Can’t Shake Loose” της Agneta Faltskog, ενώ το “Burning Love” του βασιλιά της rock ‘n’ roll είναι ένα ακόμη highlight, με το “Guilty Pleasures” κλείνει με το “Rock ‘n’ Roll Hoochie Koo” του Johnie Winter.

Οι Märvel έχουν κάνει τρομερή δουλειά στο να φέρουν τα 10 κομμάτια στα μέτρα τους και κάποιοι να αναρωτιούνται αν όντως είναι διασκευές. Η παραγωγή είναι εξαιρετική και δίνει την έξτρα βρώμα όπου χρειάζεται για να μην ξεχνάμε την garage μεριά των Märvel και την επιρροή των MC5 πάνω τους. Το “Guilty Pleasures” είναι μια ανθολογία εξαιρετικών διασκευών σε επιτυχίες του παρελθόντος, με τους Märvel να κάνουν μια παύση από τη σύνθεση δικών τους κομματιών, έτσι ώστε να αποδώσουν τις απαιτούμενες τιμές εκεί που οφείλουν.

Θα βρεις κομμάτια που είχες αγνοήσει, θα ακούσεις κάποια που είχες ξεχάσει πως σου αρέσουν και σίγουρα θα περάσεις καλά, ακούγοντας τη νέα προσπάθεια των μασκοφόρων Märvel. Τους αγαπούσα πριν, τους λατρεύω πλέον! 

546

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.