BULLET FOR MY VALENTINE

Οι Bullet For My Valentine, είναι από τα σχήματα που έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον αρκετών ακροατών, ακόμη και της παλιάς σχολής. Έχουν καταφέρει επίσης, να κρατήσουν τη “σημαία” του heavy metal ψηλά, ακόμη και σε περιόδους που δεν ήταν “στα πάνω του”. Αυτό που θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε, είναι ότι έφεραν “νέο αίμα” στο χώρο του metal, μεγαλώνοντας την ήδη υπάρχουσα σκηνή. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το 1998 στο Bridgend της Ουαλίας, τέσσερις νεαροί φοιτητές μουσικής στο Κολέγιο του Bridgend, οι Matthew Tuck, Michael “Padge” Paget, Nick Crandle και Michael “Moose” Thomas, “έφερναν στη ζωή” τους Jeff Killed John, για να παίζουν διασκευές των αγαπημένων τους συγκροτημάτων Nirvana και Metallica. Το 1999, η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο της EP “Better Of Alone” και το 2002 ένα EP δύο τραγουδιών “You/Play With Me”, με παραγωγό τον Greg Haver. Το EP, χρηματοδοτήθηκε από το σύστημα Pynci για νέους Ουαλούς μουσικούς.

Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησε ακόμα ένα EP δύο κομματιών, το “Eye Spy”, για να έρθει η σειρά του δεύτερου EP της μπάντας, με τίτλο “Don’t Walk Away”.Το βράδυ της ηχογράφησης του ομώνυμου EP του group, ο μπασίστας Nick Crandle αποχώρησε και ο Jason James ήταν ο αντικαταστάτης του. Οι Jeff Killed John, άλλαξαν το όνομά τους σε Bullet For My Valentine και έκαναν στροφή μουσικά, επιλέγοντας να γίνουν πιο heavy. Στα τέλη του 2003, η μπάντα κυκλοφόρησε το ομώνυμο EP, το οποίο ήταν προπομπός του “Poison”, πρίν οι δισκογραφικές αρχίσουν να παρατηρούν τις δυνατότητές τους.


 
Η Roadrunner Records έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για τους Bullet For My Valentine, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε και η μπάντα υπέγραψε με τη Sony BMG, ένα deal για 5 albums, πιστεύοντας ότι έτσι θα “άνοιγαν περισσότερες πόρτες”. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της μπάντας, ήταν ένα ομώνυμο EP στις 15 Νοεμβρίου του 2004 στην Αγγλία, με παραγωγό τον Colin Richardson. Στις 22 Αυγούστου του 2005, ένα δεύτερο EP με τίτλο “Hand Of Blood”, κυκλοφόρησε μόνο στην Αμερική από την Trustkill Records, με το τραγούδι “4 Words (To Choke Upon)”, να παίζει το ρόλο του bonus.

Το ντεμπούτο album των Bullet For My Valentine, δεν άργησε να έρθει και στις 3 Οκτωβρίου του 2005 στην Αγγλία και στις 14 Φεβρουαρίου του 2006 στην Αμερική, έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των δισκοπωλείων. Μπήκε στη θέση 128, στο “Billboard 200” και στη θέση 11 στο “Independent Albums chart”. Στις 30 Ιανουαρίου του 2009, το album έγινε χρυσό από την RIAA, αφού είχαν πουληθεί 500.000 αντίτυπα στην Αμερική. Από το “Poison”, κυκλοφόρησαν και 4 singles τα “4 Words (To Choke Upon)”, “Suffocating Under Words Of Sorrow (What Can I Do)”, “All These Things I Hate (Revolve Around Me)” και “Tears Don’t Fall”.

Οι Bullet For My Valentine, περιόδευσαν σε όλο τον κόσμο για τις ανάγκες του δίσκου και έπαιξαν το 2005 στη “Snickers stage” του Download Festival, ενώ το 2006 “μετατοπίστηκαν” στη κεντρική σκηνή του Download. Ήταν support στους Metallica και Guns ‘N’ Roses το καλοκαίρι του 2006, ενώ συμμετείχαν στη “Vans Warped Tour” και στην “Earthday Birthday”, μεταξύ άλλων. Η headline εμφάνιση της μπάντας στο “Kerrang XXV festival” στο Brixton Academy στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου του 2006, βιντεοσκοπήθηκε για το πρώτο live DVD “The Poison: Live At Brixton”. Τον Ιούνιο του 2007, ο Tuck υπέφερε από λαρυγγίτιδα η οποία οδήγησε σε επέμβαση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν πολλά shows, ανάμεσά τους και αυτά που ήταν support στους Metallica.



Το δεύτερο album της μπάντας, “Scream, Aim, Fire”, ηχογραφήθηκε στα Sonic Ranch Studios, με παραγωγό τον Colin Richardson και κυκλοφόρησε στις 29 Ιανουαρίου του 2008, κινούμενο ηχητικά σε πιο thrash μονοπάτια. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, πούλησε 53.000 αντίτυπα και μπήκε στο νούμερο 4 στο “Billboard 200”. Τρία κομμάτια του δίσκου, τα “Scream, Aim, Fire”, “Hearts Burst Into Fire” και “Waking The Demon”, έγιναν singles και η μπάντα ξεκίνησε την “Taste Of Chaos Tour” την άνοιξη του 2008 σε Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, παρέα με τους Atreyu, Bless the fall και Avenged Sevenfold.

Η περιοδεία διακόπηκε στον Καναδά, λόγω ασθένειας της κόρης του James, για να συνεχιστεί ως “No Fear Tour”, το καλοκαίρι του 2008 με τους Bleeding Through, Cancer Bats και Black Tide. Στα τέλη του 2008, οι BFMV περιόδευσαν στην Ευρώπη με τους Lacuna Coil, Bleeding Through και Black Tide και το Δεκέμβριο του 2008, επανακυκλοφόρησαν το “Scream, Aim, Fire”, με 4 bonus τραγούδια που επανηχογραφήθηκαν γι’ αυτό το λόγο.



Το Μάρτιο του 2009, οι BFMV διέρρευσαν ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνθεσης του νέου album και τον Αύγουστο του 2009 επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν το album μέσα στο 2010.  Τον Ιανουάριο του 2010, ο Tuck αποκάλυψε ότι το νέο album θα ονομάζεται “Fever”, θα αποτελείται από 11 κομμάτια και θα είναι σε πιο κλασικές φόρμες. Το καλοκαίρι του 2009, οι BFMV περιόδευσαν στην Αμερική και έπαιξαν στο “Mayhem Festival” με τους Killswitch Engage, Slayer και Marilyn Manson, στην κεντρική σκηνή.

Επίσης, εμφανίστηκαν στο Αγγλικό σκέλος της “Sonisphere Tour” στο Knebworth, ως headliners στη δεύτερη σκηνή, όπως και στο “Download Festival” του 2010 και σε πολλά festivals ανά την Ευρώπη, όπως τα “Nova Rock”, “Metaltown”, “Rock ‘Am Ring”, “Rock On The Range”, “The Bamboozle”, “Bilbao Rock festival”, “Fortarock” και “Graspop”. Ακόμα, ήταν support και στο Ελληνικό σκέλος του Sonisphere για τη “Big Four Tour” με Metallica, Megadeth, Slayer και Anthrax. Το “Fever”, κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου του 2010 και στις 14 Φεβρουαρίου του 2010, η μπάντα διέθεσε για download στο website της, το “Begging For Mercy”.



Το τραγούδι “Your Betrayal”, επιλέχθηκε να είναι το πρώτο single του album και κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου του 2010 ως digital single στο iTunes Store. Το “The Last Fight”, ήταν το δεύτερο single και κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου, ενώ το artwork του δίσκου κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου του 2010, στο website του group. Οι BFMV, ανακοίνωσαν την Αμερικανική περιοδεία για το “Fever”, που άρχισε στις 30 Απριλίου με support τους Airbourne και Chiodos. Στις 12 Μαρτίου, κυκλοφόρησαν τα music videos των “The Last Fight” και “Your Betrayal”, ενώ στις 26 Απριλίου, η μπάντα γιόρτασε την κυκλοφορία του “Fever” με ένα μυστικό show στο Λονδίνο, που ήταν και το μοναδικό ως το τέλος της χρονιάς.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2011, ο Michael Paget δήλωσε ότι η μπάντα ξεκίνησε τις διαδικασίες για το διάδοχο του “Fever”, που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2011, χρησιμοποιώντας και κάποια κομμάτια που έμειναν εκτός “Fever”. Η μπάντα μπήκε στο στούντιο μετά την εμφάνισή της στο “Uproar Festival 2011”. Στις 7 Οκτωβρίου, η RCA Music Group ανακοίνωσε τη διάλυση των Jive Records, J Records και Arista Records, με αποτέλεσμα οι  μπάντες και ότι θα κυκλοφορούσαν από αυτές τις εταιρίες, να υπάγονται πλέον στην RCA Records. Επίσης, ο Tuck αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο project με επιρροές από Pantera και Slipknot και την 1η Μαΐου του 2012, αποκάλυψε ότι θα ονομάζεται Axewound και θα αποτελείται από τους Liam Cormier, Mike Kingswood, Joe Copcutt και Jason Bowld.



Το Μάιο του 2012, ανακοινώθηκε ότι οι BFMV θα παίξουν στο “Oppikoppi Music Festival” στη Νότια Αφρική και για ένα show στο Cape Town με τους Seether και Enter Shikari. Στα σχέδια ήταν και το “Coke Zero Fest” του 2009, αλλά τελευταία στιγμή ακυρώθηκε και μπήκαν στο στούντιο για το “Fever”. Στις 6 Αυγούστου, επιβεβαιώθηκε ότι τελείωσαν οι ηχογραφήσεις για το τέταρτο album της μπάντας και ότι κάπου μέσα στο 2012 θα κυκλοφορήσει. Στις 17 Αυγούστου, ανακοινώθηκε το δεύτερο line-up για το “Soundwave Music Festival” της Αυστραλίας,  με τους Bullet For My Valentine να βρίσκονται μέσα.

Η μπάντα, κυκλοφόρησε το κομμάτι “Temper Temper”, στις 25 Νοεμβρίου στην Αγγλία και στις 30 Οκτωβρίου παγκόσμια. Το τραγούδι έκανε live ντεμπούτο στις 22 Οκτωβρίου, Δευτέρα, στο BBC Radio 1 Rock Week, όπου έπαιξαν στα Maida Vale studios. Την προηγούμενη, μόλις, μέρα, είχε αποκαλυφθεί ότι το album θα ονομάζεται “Temper Temper” και θα κυκλοφορήσει στις 12 Φεβρουαρίου του 2013. Το group ξεκίνησε περιοδεία για την προώθηση του δίσκου στις 10 Φεβρουαρίου του 2013 και τελείωσε στις 3 Νοεμβρίου του 2013. Το δέκατο show της περιοδείας, στο Birmingham O2 Academy, βιντεοσκοπήθηκε από το website Moshcam.com.

Η “Rule Britannia Tour”, που έλαβε χώρα μεταξύ 1 και 6 Δεκεμβρίου του 2013, παίζοντας σε αρένες με support τους Young Guns και Asking Alexandria, ήταν ο λόγος που το καινούργιο album της μπάντας καθυστερούσε. Παραγωγός θα ήταν ο Terry Date, γνωστός από τις συνεργασίες του με Pantera και Deftones. Η μπάντα, επανέφερε το thrash στοιχείο στον ήχο της και το Νοέμβριο του 2013, ένα μικρό δείγμα του “Raising Hell” διέρρευσε στα social media. Τρεις μέρες αργότερα, παίχτηκε για πρώτη φορά στο “BBC Radio 1 Rock Show” και μία βδομάδα αργότερα έγινε και music video. Στις 28 Αυγούστου του 2014, η μπάντα εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό show “Most Haunted”, για μία έρευνα στο Newton House στο Llandeilo του Carmarthenshire.  



Στις 21 Ιανουαρίου του 2015, ο Tuck αποκάλυψε ότι η μπάντα ετοιμάζει το νέο δίσκο με παραγωγό τον Colin Richardson και όχι τον Terry Date, που ήταν η αρχική πρόταση. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2015, ο Jason James (μπάσο) αποχώρησε και στις 17 Μαΐου του 2015, η μπάντα κυκλοφόρησε το “No Way Out”, ενώ αποκαλύφθηκε ότι το όνομα του δίσκου θα είναι “Venom” και νέος μπασίστας ο Jamie Mathias των Revoker. Το “Venom”, κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου του 2015 και ανακοινώθηκε μία εκτεταμένη Αγγλική περιοδεία και ένα show στο “Camden Rocks Festival”, στις 30 Μαΐου του 2015.

Το 2016, η μπάντα ανακοίνωσε ότι ο drummer Michael Thomas θα απέχει για λίγο από τις υποχρεώσεις, λόγω του ερχομού του πρώτου του παιδιού. Ο Jason Bowld, πρώην μέλος των Pitchshifter και συνοδοιπόρος του Tuck στους Axewound, θα ήταν ο αντικαταστάτης. Τον Απρίλιο, η μπάντα υπέγραψε νέα παγκόσμια συμφωνία με τη Spinefarm Records και ξεκίνησαν για το έκτο πόνημά τους. Αργότερα μέσα στη χρονιά, η μπάντα κυκλοφόρησε ένα νέο single που συνοδεύτηκε και από video για το κομμάτι “Don’t Need You”. Στο τέλος του 2017, ο Thomas αντικαταστάθηκε πλήρως πλέον από τον Bowld. 

  

Την 1η Απριλίου του 2018, οι BFMV έπαιξαν για πρώτη φορά ένα νέο κομμάτι, το “Over It”, στο BBC Radio 1. Το τραγούδι αποτελούσε και το πρώτο single του νέου, έκτου δίσκου του group, που θα τιτλοφορείτο “Gravity” και θα κυκλοφορούσε στις 29 Ιουνίου του 2018. Στις 26 Απριλίου, η μπάντα κυκλοφόρησε ένα ακόμη κομμάτι το “Piece Of Me”. Στις 18 Μαΐου, ένα ακόμη τραγούδι είδε το φως της δημοσιότητας, το “Letting You Go”, το οποίο κυκλοφόρησε και ως music video στις 3 Ιουνίου. Στις 3 Οκτωβρίου, οι BFMV κυκλοφόρησαν ακόμα ένα music video, για το κομμάτι “Not Dead Yet”.   



Οι Bullet For My Valentine, θα επισκεφθούν τη χώρα μας στις 5 Απριλίου για να μας αποδείξουν γιατί θεωρούνται ένα από τα “hot” ονόματα των ημερών μας. Περιμένουμε ένα εκρηκτικό show με πολλές από τις επιτυχίες τους και φυσικά με την ενέργεια και το πάθος που τους διακρίνει στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Είναι από τα live, που δε χάνονται! Σας περιμένουμε όλους….

622

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.