Mother Of Millions, Playgrounded (23/3/2019) Gagarin 205

Can we rise?
Can we evolve?

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή στον χωροχρόνο των Mother Of Millions. Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, κυκλοφόρησε επίσημα το τρίτο δισκογραφικό τους “παιδί”, με τίτλο “Artifacts”και η μπάντα γιόρτασε αυτό το γεγονός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: με μία live παρουσίαση του νέου album στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα της κυκλοφορίας και στην Αθήνα την αμέσως επόμενη, το Σάββατο 23 Μαρτίου-ένα δυναμικό εγχείρημα που αρμόζει σε μία μπάντα που σέβεται και αλληλεπιδρά με το ακροατήριό της μέσω συναισθημάτων και τολμά να μοιραστεί τη χαρά της δημιουργίας ζωντανά μαζί του.



Τη γιορτή αυτή άνοιξαν οι επίσης “δικοί μας” Playgrounded, που πλέον ζουν μόνιμα στην Ολλανδία, αλλά τίμησαν τους Mother Of Millions και ήρθαν στην Ελλάδα για τις δύο εμφανίσεις.

Βρισκόμουν έξω από το Gagarin 205 Live Music Space από τις 20.00, όπου είχε ανακοινωθεί πως θα ανοίξουν οι πόρτες και όντως 15 λεπτά αργότερα βρέθηκα μπροστά στην σκηνή του venue.

Ο κόσμος μαζευόταν με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι Playgrounded να εμφανιστούν στην σκηνή στις 21.25.



Η μπάντα μετά το δεύτερό της album “In Time With Gravity” του 2017, έχει επιλέξει μία πιο electronica δομή στο προοδευτικό rock της και αυτό το αντιλαμβάνεσαι άμεσα και στο live: εντυπωσιακά strobes και laser light show “έντυσαν” οπτικά το 50λεπτο setlist των Playgrounded, που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν on stage όσο και “στουντιακά” (φοβερά και τα 2 τους albums), το έκαναν πολύ καλά και σε αυτή την εμφάνιση, ταξιδεύοντάς μας σε εντελώς chill-out/trance “ηχοτοπία”, με μικρά κιθαριστικά ξεσπάσματα.

Λόγω του ίδιου tempo στα περισσότερα τραγούδια και της ηλεκτρονικής φύσης της ατμόσφαιρας χωρίς πολλές αλλαγές, θεωρώ πως κούρασαν λίγο προς το τέλος της εμφάνισης, κάτι που ίσως να είχε αποφευχθεί, αν το set ήταν 10-15 λεπτά μικρότερο.



Δυνατές στιγμές που ξεχώρισα, ήταν τα δύο μέρη του “The Stranger” και φυσικά το ανεπανάληπτο “Crossing”.
Στα θετικά και η εμφάνιση του τραγουδιστή με μπλουζάκι “L” από την Ιαπωνική manga/animation σειρά “Deathnote”, κάτι που διατήρησε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου κατά τη διάρκεια του show τους.

Playgrounded setlist:
The Stranger pt. 1: Funeral
Mute
The Stranger pt. 2: Killing
Waves
Rotterdam
In Time With Gravity
Crossing

Κοιτώντας πίσω μου στις 22.15, όπου οι Playgrounded άφησαν την σκηνή, είδα ένα πλέον γεμάτο από κόσμο Gagarin, να περιμένει με χαρά τους headliners της βραδιάς.

Did we rise?
Did we evolve?



Η ώρα ήταν 22.35, όταν το “I’m your star, your eyes, your time”, από το τραγούδι “Amber”, ακούστηκε στα ηχεία και η ανατριχίλα ξεκίνησε. Οι Mother Of Millions εμφανίστηκαν επί σκηνής και μας πήραν μαζί τους στο ταξίδι του νέου τους album “Artifacts”-ένα ταξίδι που, αν το βιώσεις με την ψυχή σου, θα σε φέρει πίσω καλύτερο άνθρωπο από πριν.

Η διαδρομή από το εναρκτήριο “Amber” ως το τελευταίο τραγούδι του album, “Artefact”, ήταν ειλικρινά μοναδική και συγκινητική, όσο και το ίδιο το album.

Οι 5 φοβερά ταλαντούχοι μουσικοί, κατάφεραν να μας περάσουν αυτούσια τα συναισθήματα που προκαλεί το “Artifacts”, ενισχυμένα με τη δύναμη της ζωντανής στιγμής και την αμεσότητα του live feedback του ακροατηρίου. Το album είναι ήδη ένα από τα albums της χρονιάς και αυτή η live παρουσίασή του ήταν, είναι και θα είναι, η ζωντανή απόδειξη για αυτό.



Ακριβώς όπως και στο album, οι αισθήσεις ξέφυγαν ακόμα περισσότερο με το πιανιστικό “Nema”, την μετάβαση στο (αγαπημένο μου από το album) “Anchor” και την κορύφωση του επικού “Artefact”. Αισθήσεις τόσο δυνατές, που δεν τις αποδυνάμωσε ούτε το απαράδεκτα θορυβώδες κοινό (το οποίο δεν ξέρει προφανώς να σιωπά σε στιγμές εσωτερικές και με λιγότερα decibels).

Όταν τελείωσε το δεκάλεπτο έπος, απλά δεν υπήρχε κόσμος γύρω μου, δεν υπήρχε φασαρία, δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο ένα νήμα να σε συνδέει απευθείας με τις νότες των Mother.
Αυτό άλλωστε δεν ήταν και το ν(ό)ημα?

Ο χρόνος της παρουσίασης του “Artifacts” πέρασε δίχως να το καταλάβω και μετά από τις εγκάρδιες ευχαριστίες της μπάντας δια στόματος του τεράστιου Γιώργου Προκοπίου, ήρθε ένα σερί από τις πιο αγαπημένες στιγμές του “Sigma”, να μας παρασύρει ακόμα περισσότερο: “Shine”, “Silence”, Collision” και φυσικά το (επίσης αγαπημένο μου από το δεύτερο album) “Spiral”, το οποίο ξεκίνησε πανηγυρικά μετά από ένα εντυπωσιακά ξεσηκωτικό percussion solo, από όλα τα μέλη της μπάντας.
Φυσικά και δεν θα αφήναμε τους Mother να φύγουν από την σκηνή έτσι απλά, με αποτέλεσμα να τα καταφέρουμε και να τους κρατήσουμε connected για ένα φοβερό encore με το “Rome” και τέλος, το έπος “Human” από το πρώτο album, να κλείνει την αυλαία αυτής της εμπειρίας στις 00.15.



We did rise.
We did evolve.

Η “Μητέρα των Εκατομμυρίων συναισθημάτων”, είναι πολύ σημαντική μπάντα. Το αποδεικνύει με κάθε της album και κάθε ζωντανή της εμφάνιση. Είναι σημαντική, γιατί προσπερνά κάθε τι περιττό πάνω μας και στοχεύει σε ό,τι έχει σημασία. Στην “συναισθησία” μέσα μας. Και τα καταφέρνει πάντα.



Αυτό το live ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Ευχαριστούμε και εμείς μέσα από την καρδιά μας, Mother Of Millions.

And that’s a FACT. ART, I(N) FACT.

Mother Of Millions setlist:
Amber
Rite
Soma
Cinder
Nema
Anchor
Artefact
Shine
Silence
Uninvited
Collision
Percussion solo
Spiral
Rome
Human

Φωτογραφίες : Δέσποινα Σταματάκη

670

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.