YOVEL

Κάτι τέτοιες στιγμές, με γεμίζουν με χαρά και με σπρώχνουν να συνεχίσω αυτόν τον άχαρο ρόλο του συνεντευξιαστή! Όταν συναντώ μουσικούς που έχουν να πουν πολλά και δίνουν πολλές απαντήσεις σε μια απλή ερώτηση. Τέτοιοι που έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα για αυτό που κάνουν και μπορούν να το εξηγήσουν και να σε κάνουν να ταυτιστείς τρόπον τινά με τους ίδιους. Το black metal των Yovel δεν είναι σαν εκείνα που έχεις συνηθίσει! Λίγο πριν εκείνοι κατέβουν τα σκαλοπάτια του An club για να ανοίξουν την live παρουσίαση του νέου album των Dreamlongdead (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) μας ανοίγουν την καρδιά και το μυαλό τους!

-Καλησπέρα, παιδιά! Αν και αργοπορημένα και ενόψει της εμφάνισης σας στο πλευρό των Dreamlongdead, θα θέλαμε να μιλήσουμε με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ακραίες μουσικές προτάσεις του προηγούμενου έτους. Αλλά πρώτα από όλα, θα ήθελα να παρουσιάσετε τους Yovel. Ποιοι είστε και τι είναι οι Yovel; Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;
Κατ’ αρχήν, Δημήτρη, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν είναι αυτονόητα και σημαίνουν πολλά για μας. Ποιοι είμαστε; Το ποιοι είμαστε δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το τι θέλουμε. Σημασία έχει το σχέδιο μας. Αυτό το σχέδιο είναι οι Yovel.
Yovel σημαίνει α-συνέχεια. Α-συνέχεια στην μιζέρια, στην εκμετάλλευση, στην υποταγή, στη συνήθεια. Στη σκέψη να τα παρατήσεις, στην τάση να ζήσεις μια ζωή μεταξύ κυνισμού, αδιαφορίας και φόβου. Yovel σημαίνει “όλα ξανά από την αρχή”.
Το όνομα προέκυψε από μια παλιά παράδοση, χαμένη μεταξύ ιστορίας και μύθου. Κέρας κριαριού, που με το φύσημα του κηρύσσονταν η χρονιά μιας γενικής κοινωνικής επανεκκίνησης, όπου: Τα χρέη χαρίζονται. Η γη ξαναμοιράζεται. Οι δούλοι απελευθερώνονται.

-Το ντεμπούτο σας από μόνο του γεννάει μια απορία. Τι σημαίνει “Hɪðəˈtu”;
“Hɪðəˈtu” σημαίνει “Σπάσε την πέτρα”.
“Hɪðəˈtu” σημαίνει “Απόδρασε από τη λούπα”
“Hɪðəˈtu” σημαίνει “Ως εδώ”.
Ένα τέλος, που σημαίνει πάντα μια νέα αρχή.
Το μονοπάτι από το Τραύμα στο Θρίαμβο. 7 βήματα προς την Χειραφέτηση.

-Το πρώτο κομμάτι ξεκινάει με ένα απόσπασμα από κάποιο βιβλίο που καλό θα ήταν να αναφέρουμε και από αυτό το μέσο. Γιατί διαλέξατε αυτό το ξεκίνημα; Τι μας εξιστορείτε μετά από εκείνον τον πρόλογο;
Το “Σλάλομ” (εκδόσεις Πανοπτικόν) είναι μια νουβέλα του Νίκου Καλόγηρου. Ένα διήγημα για τη γενιά μας. Ανάμεσα στις ιστορίες του, μας χτύπησε σαν ηλεκτρικό ρεύμα το συγκεκριμένο απόσπασμα, γιατί μιλάει για μας, για τη ζωή και τα αδιέξοδα μας. Για το καθημερινό μας Τραύμα.
“Το ξυπνητήρι, αυτός ο μισητός χρονομέτρης, που καρφώνει τα κορμιά μας και μας χλευάζει για κάποιο μεροκάματο, σακατεμένο και αβέβαιο. Αυτό το “τικ-τακ” που κατασκοπεύει τις αϋπνίες μας, τα άγχη και τις αγωνίες μας.
Είμαστε οι μοντέρνοι υποτελείς, οι καινούριοι πληβείοι. Και πάντα λέγαμε “μπόρα είναι” και σφίγγαμε τα δόντια μας και κάποιοι από το σφίξιμο τα σπάσαμε και τώρα δεν μιλάμε”.
Όποιος το ακούσει και μείνει ασυγκίνητος, ας μας προσπεράσει. Δεν μιλάμε για αυτόν / ή.

-Στο εξώφυλλο  ένα αντικείμενο που μάλλον θα το θεωρήσω βράχο έχει διχοτομηθεί. Πως συνδέεται με τον τίτλο; Τι πρέπει να κόψουμε στη μέση για να ζήσουμε καλύτερα;
Ίσως αυτή η εικόνα, μαζί με ότι έχουμε συζητήσει ως τώρα, να σε βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσεις το εξώφυλλο του “Hɪðəˈtu”.

– Έχετε ήδη τη φήμη μιας ανοικτά εκφραζόμενης πολιτικά μπάντας που παίρνετε θέση με κάθε ευκαιρία και υπερασπίζεστε τις απόψεις σας. Αυτές οι απόψεις μεταφέρονται και εκφράζονται και μέσα από τα τραγούδια σας;
Το ”Hide’tu” είναι ένα ταξίδι στην ανθρώπινη αφύπνιση. Γεννιόμαστε σκλάβοι, ζούμε σαν σκλάβοι και πεθαίνουμε σαν σκλάβοι, εκτός και αν στο ενδιάμεσο κάνουμε κάτι για αυτό. Αν διανοηθούμε, αν φανταστούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς και κάνουμε κάτι γι’ αυτό.
Ελπίζουμε το ταξίδι αυτό να βοηθήσει όσους θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, γιατί όπως τα πρόσφατα γεγονότα στην Πάτρα απέδειξαν, όποιος σκέφτεται να παλέψει “μια άλλη μέρα” θα συνειδητοποιήσει με πίκρα ότι ακολουθούν μόνο νύχτες .
Όσον αφορά στον επιθετικό προσδιορισμό “πολιτική” μπάντα, ή “αντι-καπιταλιστική” ή “αντι-φασιστική” και διάφορα άλλα που μας συνοδεύουν…καλοδεχούμενα. Αλλά είμαστε κάτι πολύ παραπάνω από αυτά.
Είμαστε ένα αγκάθι στα πλευρά ενός αντιπάλου που έχει μάθει πάντα να νικά.
Ένα κάλεσμα να μην παραδεχτούμε την ήττα.
Όλα συνεχίζονται.

-Τα καλά λόγια για το “Hɪðəˈtu” ακούγονται από παντού, εντός και εκτός συνόρων και σίγουρα οπλίζεστε με σιγουριά για το μέλλον των Yovel. Έχετε ξεκινήσει την συλλογή νέου υλικού  για το επόμενο black metal χτύπημα σας;
Ο πρώτος μας δίσκος σήκωσε μια Σημαία. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλοί / ες, σε όλο τον κόσμο, που την κρατάνε μαζί μας. Αυτό μας γέμισε ζωή. O δεύτερος δίσκος θα εξερευνήσει το πως γεννήθηκε η Σημαία αυτή.
Η ιστορία μας μόλις ξεκίνησε και θα έχει πολλά κεφάλαια ακόμα.
Και -πολύ- σύντομα. 

-Όπως είπαμε και στην αρχή, θα ανοίξετε μια υπέροχη βραδιά ακραίου metal, και στο τέλος της οι Dreamlongdead θα παρουσιάσουν το νέο τους album. Τι να περιμένουμε εμείς από τους Yovel;
Ευχαριστούμε τα παιδιά για την πρόσκληση, το υλικό τους είναι πολύ, πολύ καλό. Το πιο σημαντικό για μας όμως, είναι ότι οι ίδιοι είναι πολύ καλοί. Άνθρωποι ανοιχτοί και αυθεντικοί.  Αξίζουν την προσοχή του ακραίου -και όχι μόνο- κοινού.  Τι να περιμένετε από μας; Λύσσα και ειλικρίνεια. 

-Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη μουσική και πόσο μάλλον σε περιόδους αβέβαιες. Για αυτό θα σας ζητήσω να μας αφιερώσετε στίχους από το “Hɪðəˈtu”, προσκαλώντας μας έτσι στο An Club στις 29 Μαρτίου.

”A slave with questions, is a slave upon thresholds”. 

846

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.