MARK HOLLIS: Έφυγε στα 64 χρόνια του ο επιδραστικός μουσικός

Μια από τις πιο αυθεντικές μουσικές μορφές της Βρετανίας έφυγε την 25η Φεβρουαρίου από τη ζωή, στο σπίτι του στο Γουίμπλετον του Λονδίνου, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1955, στο Tottenham του Λονδίνου, πρόδωσε γρήγορα τα αρχικά του σχέδια να γίνει παιδοψυχολόγος, και κάνοντας διάφορες περιστασιακές δουλειές , παραδόθηκε σύντομα στο αβίαστο μικρόβιο της μουσικής.

Το πρώτο γκρουπ ήταν οι “The Reaction”, που σχηματίστηκαν το 1977,  και μάλιστα στο μοναδικό τους demo υπήρχε ένα τραγούδι με τον τίτλο “Talk Talk Talk Talk” που συμπεριλήφθηκε αργότερα σε μια punk συλλογή της Beggars Banket.

Το 1981 δημιουργεί τους “Talk Talk”, με τον μπασίστα Paul Webb, τον ντράμερ Lee Harris και τον Simon Brenner στα keyboards. Με επιδράσεις από τους Roxy Music αλλά και μέσα στο νεοκυματικό synth pop ρεύμα της εποχής, οι Talk Talk, με ηγέτη τον Hollis και την εκπληκτική φωνή του, γνωρίζουν μια σχετική επιτυχία με τα πρώτα άλμπουμ, “The Party’s Over” (1982), και κυρίως το “It’s My Life” (1984). Από το “The Colour Of Spring” (1986) αρχίζει να διαφαίνεται η διάθεση του Hollis να κάνει τη διαδρομή συναρπαστική και ερευνητική, απερίσπαστος από τους κώδικες της μουσικής βιομηχανίας.

Το “Spirit Of Eden” του 1988, θεωρείται η δημιουργική κορυφή της καριέρας τους, ένα σπουδαίο, ευρύχωρο, πειραματικό και ευαίσθητο έργο, σχεδόν για το σύνολο μουσικών αλλά και τύπου, ένας σημαντικός πρόδρομος του λεγόμενου post rock, αν και η παλέτα του άλμπουμ μοιάζει ανεξάντλητη. Στο ίδιο πνεύμα έρχεται και η τελευταία δισκογραφική προσφορά των Talk Talk, το “Laughing Stock” του 1991. Λίγο αργότερα, το γκρουπ διαλύεται οριστικά, εξαντλημένο από τη δικαστική διαμάχη του με την ΕΜΙ.

Ο Hollis, ουσιαστικά αποτραβιέται από τα μουσικά δρώμενα, με ένα διάλειμμα ενός ομότιτλου προσωπικού άλμπουμ, το 1998. Πέρα από ελάχιστες guest συμμετοχές, αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένεια και τους δυο γιούς του.

Παρά την απουσία του για σχεδόν δυο δεκαετίες, μνημονεύτηκε από αμέτρητους επώνυμους και ανώνυμους μουσικούς για την αδιαπραγμάτευτη δημιουργική διαδρομή του, για την αφοσίωση στην εσωτερική φωνή του, και τη γενναία και μοναδική μουσική που άφησε πίσω του. Από τη στιγμή της δυσάρεστης είδησης , οι αντιδράσεις διάσημων μουσικών στο χαμό του, φανερώνουν την τεράστια επιδραστική του αξία.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον μια εκτενή παρουσίαση της ξεχωριστής διαδρομής του Mark Hollis.

607