LOCH VOSTOK

Tο νέο, τέταρτο album των Σουηδών Loch Vostok, της progressive death μπάντας που το Ελληνικό κοινό έμαθε κυρίως από τη περσινή της support παρουσία στα live των Therion, μόλις κυκλοφόρησε! Ο πληκτράς του group Fredrik Klingwall (ex- Machinery, In Shadows, Anima Morte) μίλησε στο Rockway για το νέο τους δημιούργημα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τους Loch Vostok θα ήθελες να τους κάνεις μια εισαγωγή στα του συγκροτήματος;
Ναι, είμαστε ένα progressive metal συγκρότημα με πολλές επιρροές από death metal. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε μια διασκεδαστική μουσική με έξυπνους στίχους. Γράφουμε στίχους για ότι συμβαίνει στον κόσμο, εκτός από πολιτικά (γέλια). Λίγο πολύ έτσι δουλεύουμε.

Από άλλα συγκροτήματα ποιες είναι οι επιρροές σας;
Κάθε ένας μας στο συγκρότημα έχει διαφορετικές. Για μένα ποικίλουν από progressive rock των 70s έως death metal όπως Dissection. Για τον Teddy (σ.σ. Möller, φωνητικά) είναι πολύ οι Dream Theater και γενικά η progressive μουσική ενώ ο Lawrence (σ.σ. Dinamarca, drums) προτιμάει death του τύπου Nile.

Τι έχεις να πεις για το “Dystopium”;
Είναι το νεότερο album μας, το ηχογραφήσαμε τον προηγούμενο χρόνο όσο περιοδεύαμε με τους Therion στην Ευρώπη. Θα κυκλοφορούσε και πριν τη περιοδεία αλλά είχαμε θέματα με τις δισκογραφικές εταιρείες. Επίσης μόλις επιστρέψαμε στη Σουηδία ο μπασίστας μας (σ.σ. Tomas “Tym” Jonsson) παραιτήθηκε οπότε ο αντικαταστάτης του ηχογράφησε τα μέρη σου ξανά. Έπειτα κάναμε τη μίξη και το mastering και το κυκλοφορούμε τον Σεπτέμβρη.

Loch-Vostok

Ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι από τον δίσκο;
Ναι, θα έλεγα πως το αγαπημένο μου είναι το “Sacred Structure” είναι το αγαπημένο μου, για το οποίο γυρίσαμε και το video clip του και είναι ήδη διαθέσιμο (σ.σ. youtube). Μετά νομίζω πως και το ομότιτλο είναι πολύ δυνατό τραγούδι. Και φυσικά το “Viral Strain”. Απ’ όσο ξέρω ο Teddy είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και με το “Navigator”.

Πιστεύεις πως αυτός είναι ο καλύτερος δίσκος σας;
Απόλυτα! Τον θεωρώ μια νέα αρχή για μας απ’ τη στιγμή που έφυγαν ο drummer μας και ο κιθαρίστας μας, Niklas, πριν τη περσινή περιοδεία. Ο τελευταίος επέστρεψε και είναι ξανά πολύ συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε ξανά στους ρυθμούς μας και όλοι διασκεδάζουμε να παίζουμε.

Το κομμάτι “Viral Strain” έχει στοιχεία από Gojira;
Δεν είναι κάτι που το είχαμε σχεδιάσει. Τους Gojira τους θεωρώ πολύ καλούς αλλά σε αυτή τη περίπτωση δεν νοούνταν κάτι εσκεμμένα. Προσπαθούσαμε απλά να φτιάξουμε ένα ενδιαφέρον progressive κομμάτι κι από ‘κει και πέρα όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους.

Loch-Vostok

Έχετε ένα νέο μέλος στο συγκρότημα (σ.σ. Jimmy Mattson, μπάσο). Έχει ταιριάξει μαζί σας;
Ναι, ο Jimmy αντικατέστησε τον “Tym” Jonsson που παραιτήθηκε. Ο τελευταίος είχε προβλήματα με τη μέση του και δεν μπορούσε να μας ακολουθήσει με τη περιοδεία. Στο τέλος απλά έχασε κάθε ενδιαφέρον για τους Loch Vostok. Τώρα νομίζω ξεκίνησε να παίζει ξανά κιθάρα αντί για μπάσο. Εξ’ αρχής ήταν πιο πολύ κιθαρίστας.

Γενικά τα τελευταία δύο χρόνια χάσατε πολλά μέλη σας. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος;
Ο κύριος λόγος ήταν ότι θέλαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικά πράγματα με το συγκρότημα. Μερικοί από αυτούς είχαν και άλλους, προσωπικούς λόγους. Ο Niklas παντρεύτηκε και απέκτησε παιδί οπότε δεν θα είχε τον ίδιο χρόνο που είχε κάποτε. Επίσης ο Alvaro έχει την οικογένεια του και άλλα συγκροτήματα. Γενικά αν δεν βγάζεις πολλά χρήματα από αυτό είναι και δύσκολο να του αφιερώσεις πολύ χρόνο. Αυτοί νομίζω ήταν οι κύριοι λόγοι.

Θεωρείς τους Loch Vostok υποτιμημένους;
Δεν ξέρω, πολλοί είναι αυτοί που θα θέλουν να μας ακούν και τους αρέσουμε. Δεν παίζουμε όμως και το πιο εύκολο είδος μουσικής. Μερικοί λένε πως είμαστε πολύ χαλαροί και άλλοι χαρακτηρίζουν τα death φωνητικά μας ως πολύ σκληρά. Όμως δεν μας νοιάζει πολύ στη πραγματικότητα, παίζουμε αυτό που θέλουμε. Αν αρέσει στον κόσμο, υπέροχα. Αν όχι τότε υπάρχουν κι άλλα συγκροτήματα (γέλια).

Loch-Vostok

Πέρυσι που περάσατε κι από τα μέρη μας σας άρεσε;
Ήταν τέλεια, ειδικά για εμάς που ερχόμαστε από τον Βορρά. Στη Σουηδία είχαμε μείον σαράντα βαθμούς κελσίου κι ερχόμαστε εκεί με τα T- shirts και πίνουμε μπύρες. Ήταν η τέλεια στιγμή για μας να έρθουμε στην Ελλάδα. Είχαμε και λίγο χρόνο να κάνουμε βόλτες και μας φάνηκε πραγματικά υπέροχο αυτό το μέρος.

Οι αντιδράσεις του κοινού πως σας φάνηκαν;
Το κοινό στην Ελλάδα είναι θεότρελο (γέλια). Ειδικά το live στην Αθήνα είχε τόσο κόσμο και δεν μπορούσαμε να περάσουμε στο backstage γιατί υπήρχαν πολλοί άνθρωποι από το κοινό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να σας ξαναδούμε;
Το συντομότερο δυνατό! Ευελπιστούμε να παίξουμε κάποια live μέσα στο 2012 αλλά δεν έχουμε κάποια σχέδια στο μυαλό μας μέχρι στιγμής. Ανυπομονούμε όμως να βγούμε ξανά εκεί έξω και να παίξουμε.

Κι ότι θα σε ρώταγα για τα μελλοντικά σας σχέδια.
Τώρα γράφουμε και μαζεύουμε ήδη νέο υλικό για το επόμενο έτος που ίσως ηχογραφήσουμε το επόμενο album μας αλλά αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να περιοδεύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Μας αρέσει να έχουμε στενή σχέση με το κοινό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μας μαθαίνουν ακόμα περισσότερο όταν μας βλέπουν live και δεν ακούνε μόνο τους δίσκους. Τα σχέδια μας είναι δηλαδή περιοδεία και νέα μουσική.

Loch-Vostok

Πίσω στο 2007 παίξατε με τους Έλληνες Rotting Christ. Πως σας φάνηκε αυτό;
Ήταν δύο αρκετά ιδιαίτερες συναυλίες στην Ισλανδία. Ανοίξαμε γι’ αυτούς. Δεν είχαμε ξαναπάει σ’ αυτό το μέρος οπότε ήταν σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Και οι Rotting Christ ήταν πολλοί καλοί.

Εσύ που έχεις δουλέψει με τόσες μπάντες είσαι ευχαριστημένος με όλες τις συνεργασίες σου;
Βέβαια, ότι έκανα το έκανα επειδή μου άρεσε. Αν κάτι μου αρέσει συνήθως δεν ανακατεύομαι (γέλια). Το κίνητρο μου δηλαδή δεν είναι ποτέ τα χρήματα, είναι το ότι μου αρέσει να δουλεύω με πολλούς ανθρώπους και ότι αγαπώ τη μουσική. Οπότε το όλο θέμα είναι να νιώθω δημιουργικός.

Θες να μας πεις κάτι και για τη solo δουλειά σου;
Παίζω σκοτεινή μουσική. Φαντάσου μια ταινία τρόμου η οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αλλά εσύ συνεχίζεις να συνθέτεις γι’ αυτή. Κάπως έτσι δουλεύω. Είναι ψυχική και πολύ σκοτεινή.

Fredrik σ’ ευχαριστώ για τη συζήτηση μας. Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις;
Ελπίζω όλοι να διασκεδάσετε ακούγοντας το νέο μας album κι εμείς ελπίζω να επιστρέψουμε στα live σύντομα.


165