WORK OF ART

Οι Work of Art είχαν ενθουσιάσει την aor κοινότητα πριν από τρία χρόνια με το ντεμπούτο τους άλμπουμ. Το Σουηδικό τρίο επι­στρέ­φει τη φετινή χρονιά δι­σκο­γρα­φι­κά με το “In Progress”, μια σπουδαία κυ­κλο­φο­ρία που απο­δει­κνύει το εξαι­ρε­τι­κό συν­θε­τι­κό και μελωδικό ταλέντο της μπάντας. Ο κι­θα­ρί­στας και βα­σι­κός συνθέτης του γκρουπ, Robert Sall μαζί με τον ντράμερ Herman Furin μίλησαν στο Rockway.gr για τη νέα τους δουλειά, τη μουσική τους, τους Toto και φυσικά την Ελλάδα.

Καλησπέρα παιδιά! Πέρασε καιρός από το ντεμπούτο σας! Υπήρχαν προβλήματα που καθυστέρησαν τη κυκλοφορία του νέου δίσκου;
Herman: Είχαμε πολλά να κάνουμε σε περιορισμένο χρόνο! Όλοι μας έχουμε άλλα projects και εργασίες και ήταν κάπως δύσκολο να τα βολέψουμε όλα. Επίσης, το album είναι έτοιμο εδώ και κάποιο καιρό.

Συμφωνείς στο ότι το κύριο μέρος των συνθέσεων είναι αφιερωμένο στα πλήκτρα;
Robert: Μου αρέσει να το σκέφτομαι σαν να είναι 50-50 τα πλήκτρα με τις κιθάρες. Όμως επειδή οι περισσότερες AOR μπάντες ασχολιούνται περισσότερο με τις κιθάρες, τα πλήκτρα μας είναι πολύ χαρακτηριστικά στους ακροατές.

Η μελωδία είναι και πάλι το βασικό στοιχείο σε δίσκο σας. Με τι τρόπο οι μεγάλες AOR μπάντες του παρελθόντος σας επηρεάζουν;
Robert: Είναι οι ρίζες μας και ο τόπος που προερχόμαστε μουσικά. Μεγαλώσαμε στα 80s όπου η μελωδική μουσική κυριαρχούσε στα charts οπότε εννοείται πως μας επηρέαζε και ακόμα μας επηρεάζει άμεσα.

WORK-OF-ART

Ποιο το νόημα στον τίτλο του album “In Progress”;
Herman: Το όνομα είναι παλιό, από την αρχή ήταν “δουλειά σε εξέλιξη”. Για μένα υποδεικνύει το πώς εξελίχθηκε η μπάντα από το τελευταίο album και απέκτησε πιο άνετο ήχο.

Σχέδια για συναυλίες υπάρχουν;
Herman: Ναι, υπάρχουν και ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μία σειρά εμφανίσεων.

Σας ενοχλεί η σύγκριση με τους Toto;
Herman: Όχι, αν μη τι άλλο αυτό είναι κομπλιμέντο! Οι Toto είναι απ’ τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών! Δεν πιστεύω όμως πως παίζουμε σαν κι αυτούς. Μπορεί παρ’ όλα αυτά κανείς να εντοπίσει πάνω σε κομμάτια μας επιρροές από τους Toto.

WORK-OF-ART

Ποιες διαφορές βλέπεις ανάμεσα στο νέο σας album και το ντεμπούτο σας;
Herman: Από άποψη παιξίματος νομίζω πως εξελιχθήκαμε και ωριμάσαμε. Τολμήσαμε να παίξουμε περισσότερα και πιο χαλαρά. Αυτή τη φορά είχαμε στόχους οπότε εκτός από διασκεδαστικό ήταν και μια πρόκληση.

Προέρχεστε από μια “παγωμένη” χώρα. Πως καταφέρνετε να γράψετε “καλοκαιρινά” τραγούδια;
Robert: Είναι η αγάπη μας για το καλοκαίρι που δίνει έμπνευση σε αυτές τις μελωδίες. Όταν έχεις ζεστό καιρό για μόλις τρείς μήνες το χρόνο το σίγουρο είναι ότι τους διασκεδάζουμε κι έπειτα τους ονειρευόμαστε για το υπόλοιπο έτος. Πέρα όμως απ’ αυτό τι άλλο μπορεί να σε εμπνεύσει στο να γράψεις καλούς στίχους; Οτιδήποτε με θετική ενέργεια, φυσικά αγάπη και ελπίδα, όνειρα και πάει λέγοντας.

WORK-OF-ART

Υπάρχει κάποια μαγική συνταγή στο να γράψεις ένα φοβερό τραγούδι;
Robert: Δεν θα το έλεγα. Για να κρατήσεις κάτι φρέσκο πρέπει να είναι και εμπνευσμένο. Σίγουρα, θα μπορούσες απλά να κάθεσαι και να περιμένεις την έμπνευση αλλά αυτό δεν δουλεύει και τέλεια όταν έχεις απαιτητικό κοινό το οποίο αδημονεί για τον νέο σου δίσκο. Αυτό λοιπόν που κάνω είναι να προσπαθώ να διευρύνω τη δημιουργικότητα μου γράφοντας για παράδειγμα για διαφορετικό όργανο. Ή γράφω με άλλους ανθρώπους ή και προσπαθώ να δω τη σύνθεση από άλλη οπτική γωνία. Οπότε ακόμα κι αν το αποτέλεσμα ακούγεται γνώριμο έχει επέλθει με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά γι’ αυτό κι ακούγεται εμπνευσμένο.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τη συνέχεια των WET ή άλλων projects;
Robert: Ελπίζουμε πως ναι! Δουλεύουμε σε αυτό αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.

WORK-OF-ART

Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα rock συγκροτήματα του σήμερα;
Robert: Αυτό που κάνει τους Work of Art να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπάντες είναι ότι με το ένα πόδι στέκονται στη παράδοση της AOR μουσικής και με το άλλο στη μουσική της Δυτικής Ακτής (West Coast). Προσπαθούμε να είμαστε αρεστοί και στις δύο κατηγορίες και μερικές φορές φαίνεται να τα έχουμε καταφέρει.

Η Ελλάδα σημαίνει τίποτα για ‘σένα;
Herman: Αγαπώ την Ελλάδα. Έχω βρεθεί εκεί μόνο μια φορά κι αυτό πολύ καιρό πριν αλλά το σίγουρο είναι πως είναι μια πολύ όμορφη χώρα με απίστευτη ιστορία και κουλτούρα. Θα ήταν ωραίο να παίζαμε εκεί!

Παιδιά σας ευχαριστούμε για τη συνομιλία και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια.
Robert: Και εμείς ευχαριστούμε το Rockway.gr για την πολύτιμη βοήθεια και προβολή που έχετε κάνει για τους Work of Art.


189