GRONHOLM: “Silent Out Loud”

Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο “Eyewitness of Life”, ο Mika Gronholm δημιουργός της ομώνυμης μπάντας, φέρνει στο φώς το δεύτερο δημιούργημα του ονόματι Silent Out Loud”, κάνοντας με να εντυπωσιαστώ, τουλάχιστον όσον αφορά το θάρρος του ως προς τη δημιουργία και την ελευθερία έκφρασης του ιδίου, μην υπολογίζοντας κάποια ίσως… παρατράγουδα!

Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Αν ακούσεις από την ανάποδη σειρά το δίσκο ξεκινώντας από το Away, θα πιστέψεις πως ακούς ένα χαλαρό Ambient/Rock συγκρότημα και κατηφορίζοντας.. ή μάλλον ανηφορίζοντας στη περίπτωση μας, θα φτάσεις ν’ ακούσεις το “Giant Step”, που ενώ ξεκινά rockάροντας, στα τελευταία 2 λεπτά η μουσική γαληνεύει τόσο, ώστε να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε ρομαντικό δείπνο με την αγαπημένη σου, σε ένα κυριλέ piano restaurant!

Ανεβαίνοντας… the… “Race is On”, δηλαδή έκτο κομμάτι και τα πράγματα γίνονται πιο heavy/power με progressive ψήγματα και φτάνοντας αισίως στο Vanity ακούμε ένα λασπώδες heavy κομμάτι, highlight του δίσκου για δυο λόγους. Πρώτων ήταν το πιο καλό στα δικά μου αφτιά και δεύτερων τα φωνητικά τα έχει αναλάβει ως guest, ο μπασίστας των Nightwish, Marco Hietala!

Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς, ο κατασκευαστής δεν μάσησε στο πως πρέπει να δομηθεί ένα άλμπουμ και απλά κατέθεσε αυτό που είχε μέσα του, άσχετα αν το αποτέλεσμα μοιάζει ως ένας ηχητικός χαμαιλέοντας!

Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι “βαριά” και βασανιστικά, άνω του μετρίου, πιστοποιώντας έτσι πως οι Markku Kuikka και Tom Rask (φωνή και drums αντίστοιχα), κάνουν καλή δουλειά! Επίσης, υπάρχει ακόμη μία guest συμμέτοχη στα back vocals των τραγουδιών Cross of Mind και Out From the Nest του πρώην τραγουδιστή των YES, Billy Sherwood!

Αν και δε θα σας έλεγα ποτέ ότι το “Silent Out Loud” είναι ότι καλύτερο άκουσα αυτή τη χρονιά, σίγουρα όμως θα τόνιζα πως υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες (αλλά σκόρπιες) εδώ μέσα, που ίσως να δείχνουν πως οι Gronholm, εξελιχτούν σε κάτι ενδιαφέρον στο μέλλον. Ίσως..!

Μιχάλης Κανακουσάκης

417