JON SCHAFFER’S PURGATORY: “Purgatory” (EP)

Μου αρέσουν οι καλλιτέχνες που έχουν ανήσυχο μυαλό και πνεύμα και ασχολούνται συνέχεια με αυτό που τους αρέσει. Μου αρέσουν οι καλλιτέχνες, που ενώ έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ παιξίματος που αναγνωρίζεται “από μακριά”, αυτοί δεν το αποχωρίζονται αλλά το μεταμορφώνουν έτσι ώστε να ακούγεται σαν κάτι νέο. Ένας τέτοιος καλλιτέχνης, φαίνεται ότι είναι και ο “mastermind” των Iced Earth, Jon Schaffer.

Οι Purgatory, είναι ένα από τα projects που ασχολείται ο Jon Schaffer, από το οποίο αργότερα πήραν “ζωή” οι Iced Earth. Δημιουργήθηκε το 1985, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κυκλοφορήσει ένα full length album, παρά μόνο κάποια demos το 1985 και 1986. Έπειτα από το νέο δίσκο των Iced Earth και την περιοδεία για την προώθησή του, ο Jon θεώρησε ότι πρέπει να επανενεργοποιήσει τους Purgatory.  Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι ένα καινούργιο EP με τίτλο “Purgatory”.

Το νέο αυτό EP, περιέχει τρία κομμάτια της μπάντας από τα demos του ’85 και ’86, συν δύο νέα κομμάτια. Οι Purgatory, δηλαδή οι Jon Schaffer, Bill Owen και Gene Adam, φαίνεται ότι μας δίνουν μία ιδέα μέσα από αυτή τη δουλειά, για κάτι πιο ολοκληρωμένο στο εγγύς μέλλον.

Ο ήχος των Purgatory, δε διαφέρει και πολύ από αυτόν των Iced Earth, δεδομένης της ανάμειξης του Jon. Απλά, φαίνεται να κυριαρχεί ένας “φρέσκος αέρας”. Μπορεί ο τρόπος παιξίματος, ο ρυθμός, ακόμα και τα riffs των τραγουδιών να θυμίζουν Iced Earth, έχουν όμως κάτι που τα κάνει να διαφέρουν και να ακούγονται σαν κάτι νέο. Ίσως αυτό να οφείλεται στα φωνητικά του Gene, που φέρνουν σε κάποια σημεία κάτι από το βασιλιά της metal σκηνής, τον αξεπέραστο King Diamond.

Έτσι, τα δύο καινούργια κομμάτια των Purgatory, “In Your Dreams” και “Dracula”, μπορεί να θυμίζουν κάτι από Iced Earth, αφού φέρουν τη σφραγίδα του “mastermind” των Αμερικανών heavy/power metallers, αλλά παράλληλα οι ερμηνείες τους τα αποστασιοποιούν. Δύο έξυπνες συνθέσεις, με εξαιρετικά riffs και καλοπαιγμένα solos, και με τον Gene να δίνει “πόνο” με τις υψιφωνίες του, όπου είναι απαραίτητο. Ειδικά για το “Dracula”, πρόκειται για ένα πολύ δυνατό κομμάτι, που σε κάνει να σκέφτεσαι πώς και δε χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο Iced Earth album;

Τα άλλα τρία τραγούδια, είναι συνδυασμός του εξαιρετικού συνθετικού οίστρου του Jon, και των τρομακτικών ερμηνευτικών δυνατοτήτων του Gene. Υπάρχουν σημεία στα τραγούδια, που πιστεύεις ότι έχεις βάλει στο CD player, κάποιο από τα albums του King Diamond. Ειδικά στα “In Jason’s Mind” και “Burning Oasis”, οι ομοιότητες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Η αίσθηση που σου αφήνει, είναι ότι θες να το ακούσεις ξανά και ξανά. Ο συνδυασμός του heavy/power ήχου των Iced Earth με στοιχεία από King Diamond, κάνει την απόκτησή του EP επιβεβλημένη. Εάν δε, πιάσουν αυτήν την απόδοση και σε επικείμενο full length album, τότε θα μιλάμε για την κυκλοφορία της χρονιάς. Ίσως το καλύτερο “δώρο”, που θα μπορούσε να μας κάνει ο Jon για τις γιορτές.

504

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.