STONUS: “Lunar Eclipse”

Η μεγαλόνησος έχει πολυδιάστατη rock σκηνή και βρίθει από καλούς μουσικούς δεκαετίες τώρα. Δε θα μπορούσε να μην έχει επάξια εκπροσώπηση από το χώρο του σκληρού ήχου.

To πενταμελές σχήμα των Stonus με το δεύτερο EP τους, υπό τον τίτλο  “Lunar Eclipse”, έρχεται με αρκετές περγαμηνές να επιβεβαιώσει την καλλιτεχνική φλέβα που πηγάζει στο άκρο της Μεσογείου και φαντάζει ανεξάντλητη.

Η δράση τους έως τώρα περιορίζεται εντός Κύπρου (με πολύ δυναμικές εμφανίσεις και τηλεοπτικές), παρόλο που με κάθε ευκαιρία δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους όπου τους δοθεί η δυνατότητα (βλέπε Schoolwave 2017). 

Η ακρόαση των 5 tracks του “Lunar Eclipse”, άφησε στο πέρασμά της αρκετά θετικές εντυπώσεις, για μία μπάντα που προσπαθεί να ταυτοποιήσει τον ήχο της πριν προβεί σε μια full length δουλειά κι αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τις φιλοδοξίες του σχήματος και τις απαιτήσεις του κοινού τους. Χειρίζονται άριστα τις βασικές αρχές doom – psych ιδιώματος, με μια έντονη μονολιθικότητα στον ήχο τους που αντί να γίνει ανιαρή και μονότονη κατορθώνει να γοητεύει.

Σαφώς και ξεχωρίζει το “Spiritual”, στο οποίο εγκολπώνονται όλες οι επιρροές τους (από Sabbath μέχρι Electric Wizard), με εξαιρετικές φωνητικές παραμορφώσεις (δίχως υπερβολές), ενώ στο εκτενές “Lunar” (άνω των 8 λεπτών track) οι γέφυρες είναι πιο ξεκάθαρες, πιο στιβαρές, τα φωνητικά πιο αξιοπρόσεκτα – ευδιάκριτα και διαφαίνεται ότι θα πρέπει να χτίσουν περισσότερο στο συγκεκριμένο ύφος.       

Το “Lunar Eclipse” αντικατοπτρίζει επάξια τον τίτλο του, θεματικά και μουσικά. Είναι δομημένο σε καλοδουλεμένες λούπες, σαν να ακολουθεί ευλαβικά το μοτίβο των σεληνιακών εκλείψεων. Συνθέσεις που με μια μυσταγωγικού τύπου απλότητα ακολουθούν το βαρύ doom τελετουργικό κι όταν η κατάσταση πάει να ατονήσει φροντίζουν με μικρές ψυχεδελικές και metal πινελιές να επαναφέρουν το ενδιαφέρον μας.  

Αναμένουμε ανάλογη συνέχεια από τους Stonus και μέχρι τότε τους συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

522

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.