BONFIRE: “Legends”

BONFIRE: “Legends”

Οι Γερμανοί Bonfire φαίνονται να μην πτοούνται, παρά τα 35+ χρόνια στο κουρμπέτι του ιδρυτή και μοναδικού γνήσιου μέλους Hans Ziller.

Συνεχίζουν να βγάζουν δίσκους, καλούς δίσκους (“Temple οf Lies”, το 2018), και να περιοδεύουν με λύσσα. Και μπορεί η αφοσίωση της μπάντας κάπου στο μεταίχμιο hard rock και heavy metal να είναι σταθερή, αλλά η σύνθεσή της μεταλλάσσεται συνέχεια. Τελευταία προσθήκη όλοι οι μουσικοί πέραν του Ziller στις κιθάρες, με χρυσή μεταγραφή τον Alex Stahl στα φωνητικά, ένα τραγουδιστή που σίγουρα μπορεί να εγγυηθεί τη φρέσκια συνέχεια της μπάντας.

Μέσα στο 2018 υπήρχε ένα πλάνο περιοδείας με σετ διασκευών σε πασίγνωστα κομμάτια από τις δεκαετίες του 70, 80 και 90, με την ιδέα να συμμετέχουν καταξιωμένοι τραγουδιστές στο σχήμα (Ποιοι?). Τελικά τα πλάνα άλλαξαν, και οι  Bonfire αποφάσισαν να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν αυτά τα 32 κομμάτια με την παρούσα σύνθεσή τους. Και έτσι γεννήθηκε το “Legends”.

Από τους Toto στους Survivor, από τους Rainbow και τους Deep Purple στους UFO, από τους Queensryche στους Gravedigger, οι Bonfire επιλέγουν μια σχετικά ευρεία γκάμα μουσικής να διασκευάσουν. Εμπεριέχει ρίσκο η κίνηση αυτή, γιατί όπως και να το κάνουμε ένα διπλό άλμπουμ με διάρκεια περί τις δυόμιση ώρες (!) με πολλαπλές διασκευές σε κομμάτια της ίδιας μπάντας δεν είναι και το πιο θελκτικό προϊόν. Λιποψύχησα πριν πατήσω το play, αλλά η αρχή ήταν λίαν ελκυστική με μία σπιρτόζικη hard rockάδικη εκτέλεση του Africa. Στο σύνολο, η συνταγή είναι πιο επιτυχημένη όταν καταφέρνουν να φέρουν τα πρωτότυπα στα δικά τους μέτρα.

Όσο πιο μεγάλη η μετάλλαξη τόσο πιο ωραίο ή/και ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα (ωραίο και ενδιαφέρον το Hallelujah). Άλλες απόπειρες είναι πιο συμβατικές αφού η απόδοση ακολουθεί αρκετά πιστά το πρωτότυπο, και μάλλον η μπάντα δηλώνει περισσότερο την αγάπη για αυτό παρά φέρνει καινούρια προσέγγιση (βλέπε Silent Lucidity). Βέβαια, το να ακολουθήσεις το πρωτότυπο δεν είναι παιχνιδάκι, και οι Bonfire ποντάρουν στο δυνατό χαρτί ονόματι Alex Stahl που ερμηνεύει με άνεση κλασσικά και συνάμα δύσκολα κομμάτια (π.χ. Child In Time).

Το “Legends” είναι ένα πακέτο-αναδρομή που λειτουργεί περισσότερο σαν ορεκτικό με κυρίως πιάτο την επερχόμενη περιοδεία όπου θα παιχτούν ζωντανά όλα αυτά. Και αν και δύσκολα θα ξαναπατούσα το play στον καναπέ μου για το σύνολο, αν μου δινόταν η ευκαιρία με χαρά θα απολάμβανα όλο το σετ ζωντανά. 

Track list:

CD1
01 – Africa
02 – Hold the Line
03 – Rosanna
04 – Man on The Silver Mountain
05 – I Surrender
06 – Stone Cold
07 – Death Alley Driver
08 – Black Masquerade
09 – Burning Heart
10 – Eye of The Tiger
11 – Caught in The Game
12 – Doctor Doctor
13 – Lights Out
14 – Rock Bottom
15 – Child in Time 

CD2
01 – Jet City Woman
02 – Silent Lucidity
03 – Eyes of A Stranger
04 – Tears in The Rain
05 – The First Time
06 – Save Up All Your Tears
07 – Hot Cherie
08 – Dr. Love
09 – Hallelujah
10 – Rebellion
11 – Heavy Metal Breakdown
12 – Love Don’t Lie
13 – I Wanna Be Loved
14 – King of Dreams
15 – Frei wie die Geier
16 – Erinnerung
17 – Alt wie ein Baum 

779

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.