WITHERING SKIES

Έπειτα από τη κυκλοφορία του πρώτου τους demo αλλά και τη παρθενική τους συναυλία, ο Νίκος και ο Διονύσης από τους Αθηναίους Withering Skies μίλησαν στο Rockway για τα άμεσα σχέδια τους και για την Ελληνική σκηνή γενικότερα.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας.|
Ν: Παίζουμε black metal και δημιουργηθήκαμε στα μέσα του 2008. Πέρυσι τέτοια εποχή κυκλοφορήσαμε μόνοι μας το πρώτο demo μας, το “Knowledge Through Sorrow”.
Δ: Οι πρώτες μας επιρροές ήταν Candlemass, My Dying Bride και γενικά η doom σκηνή Στη συνέχεια εμπλουτίσαμε τη μουσική μας με πιο ψυχεδελικά στοιχεία όπως οι Ved Buens Ende, Virus, Deathspell Omega, Watain και φτιάξαμε τελικά κάτι που πιστεύω είναι αρκετά πρωτότυπο.

Η στιχουργία σας;
Ν: Όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι το οποίο έχω κατά κύριο λόγο αναλάβει εγώ, μπορώ να πω ότι τα κομμάτια μας έχουν εξωστρεφή χαρακτήρα και πραγματεύονται ότι αφορά τον άνθρωπο και τα βιώματά του όσο και ότι αφορά τον ίδιο σαν οντότητα. Αντλούμε δηλαδή έμπνευση τόσο από καθημερινές καταστάσεις όσο και από διάφορους προβληματισμούς για παράδειγμα.

Η σύνθεση σας ποια είναι;
Δ: Κυρίως είμαι εγώ και ο Νίκος, είμαστε οι δημιουργοί δηλαδή. Υπήρχε άλλο ένα μέλος παλαιότερα αλλά λόγω του ότι δεν συμβιβαζόταν

WitheringSkies_albumCover.jpg

με τη πορεία της μπάντας αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη συνεργασία μας. Στη συνέχεια βρήκαμε τον Κώστα από τους Aeon Dust που μας βοήθησε πολύ στα drums κυρίως, τον Σάββα που ηχογράφησε το μπάσο στο demo και τώρα έχουμε κι έναν δεύτερο Νίκο, στα drums o οποίος είναι μάλλον ο καλύτερος drummer που είχαμε μέχρι στιγμής και μας δίνει μεγάλη ευκολία στο να συνθέσουμε κομμάτια.

Το demo πως το κυκλοφορήσατε;
N: Μόνοι μας, ήταν μια διαδικασία που έγινε μεθοδικά από τις αρχές του προηγούμενου έτους, περιλαμβάνονται τρία κομμάτια τα οποία και παρουσιάσαμε στο πρόσφατο, πρώτο live μας. Ήταν κάτι που θέλαμε καιρό και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή, θεωρούμε πως είναι κάτι αξιοπρεπές και ήμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμα πιο πέρα τη μουσική μας και να κάνουμε φυσικά κάτι ακόμα καλύτερο στη συνέχεια.

Δηλαδή;
Δ: Ηχογράφηση νέων κομματιών, καλύτερη σκηνική παρουσία στο επόμενο live κι ευχόμαστε κάποια στιγμή να παίξουμε μπροστά σε μεγαλύτερο κοινό. Πρέπει να αρχίσει ο κόσμος να σέβεται μια νέα μπάντα που παίζει κάτι πολύ διαφορετικό.

Αναζητείτε δισκογραφική;
Ν: Δεν είναι κάτι που το προσπαθούμε αυτή τη στιγμή, θα ήταν βέβαια ωραίο μια επόμενη κυκλοφορία μας να έχει πάνω το logo μιας δισκογραφικής αλλά όσο καλό φαίνεται άλλες τόσες δυσκολίες φέρνει μια τέτοια συνεργασία οπότε προς το παρών κοιτάμε α φτιάξουμε υλικό που θα μας ικανοποιεί και στη συνέχεια θα βρούμε τους καλύτερους πιθανούς τρόπους για να το παρουσιάσουμε και να το αξιοποιήσουμε.

Η επόμενη κυκλοφορία σας θα είναι full length;
Ν: Βρισκόμαστε στη διαδικασία της σύνθεσης αυτή τη στιγμή και με ότι έχουμε στα χέρια μας μέχρι στιγμής προβλέπεται μάλλον κάποια split κυκλοφορία. Αυτό εξαρτάται κι από το αν θα βρούμε κάποια μπάντα που να ταιριάζει στο ύφος μας έτσι ώστε να υπάρχει συνοχή στα κομμάτια του δίσκου. Αν πάλι δεν γίνει αυτό εμείς θα κοιτάξουμε όπως και να ‘χει να προωθήσουμε μέσω διαδικτύου τη μουσική μας.

Withering_Skies_logo.jpg

Γενικά την Ελληνική σκηνή πως τη βλέπετε;
Δ: Όσον αφορά τα τωρινά δεδομένα και εάν μιλήσουμε για τα νεαρά συγκροτήματα, ηλικίες δηλαδή από 17 έως και 23, είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια μπάντα να αναδειχθεί. Απορώ γιατί γίνεται αυτό αφού ανέκαθεν η Ελληνική black metal σκηνή έβγαζε μεγαθήρια. Τώρα έχει έρθει σε μια εικοσαετία που δυσκολεύεται να βγάλει μια αξιόλογη μπάντα, πολύ λίγες ξεχωρίζουν αυτή τη στιγμή διότι οι περισσότεροι έχουν δει το black metal ως μόδα, χωρίς σύνθεση αξιόλογη, χωρίς άτομα αξιόλογα και χωρίς ακούσματα. Έτσι πληγώνεται η Ελληνική σκηνή με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν ελάχιστα σχήματα οι οποίες το κάνουν μέσα απ’ τη ψυχή τους.

Και σε ήδη μεγάλα ονόματα όμως δεν υπάρχει η τεράστια αποδοχή.
Δ: Ειδικά σε live, αυτά που αξίζουν είναι που δεν έχουν κόσμο. Εγώ δεν έχω δει ας πούμε να έχουν παίξει οι Gospel of Grief, που είναι μια πολύ ωραία μπάντα, και να έχουν πολύ κόσμο ή να παίξουν οι The Shadow Order και να γίνει το ίδιο. Ούτε καν οι Acherontas.
Ν: Μιας και ανέφερες τους Acherontas, ήταν και το live με τους The One και δεν υπήρχε προσέλευση. Που οι The One είναι μια φανταστική live μπάντα.
Δ: Ενώ βλέπεις άλλες μπάντες στις οποίες φαίνεται ότι το κάνουν για μόδα και ο κόσμος τρελαίνεται. Δεν καταλαβαίνω το γιατί. Κάποια στιγμή ίσως ωριμάσει ο Έλληνας ακροατής και να αρχίσει να ψάχνεται λίγο γιατί μέχρι στιγμής όλο αυτό κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελληνική black metal σκηνή.


243