REFLECTION

Το επικό heavy metal έχει διαχρονικά πιστούς φίλους στην Ελλάδα, τόσο σε ότι αφορά το κοινό που αγοράζει δίσκους και παρακολουθεί την σκηνή, όσο και τα μουσικά σχήματα που αρέσκονται μέσα στα riff τους να μπλέκουν (μεταξύ άλλων) την fantasy θεματολογία. Οι Reflection αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιδιώματος. Η μπάντα έδωσε το τελευταίο της δισκογραφικό στίγμα πέρσι με την κυκλοφορία του εξαιρετικού “Bleed Babylon Bleed” και σε λίγες ημέρες εμφανίζονται μπροστά στο Αθηναικό κοινό στα πλαίσια του Under The Quarry III festival. Το Rockway συνομιλεί με τον κιθαρίστα της μπάντας, Στάθη Παυλάντη, για να σας μεταφέρει τα τελευταία νέα του σχήματος.

Γεια σας παιδιά, χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Αφορμή βέβαια η εμφάνισή σας στην σκηνή του Under The Quarry III στις 25 Αυγούστου. Να ξεκινήσουμε από εκεί;
Κι εμείς χαιρόμαστε Γιάννη που τα ξαναλέμε. Ναι, ας πούμε για το Under the Quarry. Είναι πολύ τιμητικό για εμάς να παίζουμε σε αυτό το φεστιβάλ, γιατί είναι μια από τις ανερχόμενες εκδηλώσεις και γιατί είναι πολυσυλλεκτικό. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε μπροστά σε κοινό που δεν μας έχει ακούσει και όσο άβολο κι αν ακούγεται αυτό, γιατί ξέρεις ότι δεν θα ικανοποιήσεις τους πάντες ή ότι δεν θα δεχτείς τις πιο αντικειμενικές κρίσεις, για εμάς είναι θετικό. Θα παίξουμε τη μουσική μας, θα συγχρωτιστούμε με μπάντες από άλλα είδη, θα γνωρίσουμε νέο κόσμο, οπότε είναι θετικό και κάτι που το αναζητάμε. Συν ότι είναι πολύ ωραίος χώρος και οι προηγούμενες διοργανώσεις πολύ καλές.



Έχω την αίσθηση πως τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν πληθύνει αρκετά τα φεστιβάλ, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός λεκανοπεδίου Αττικής. Βλέπεις μπάντες να έχουν την δυνατότητα να παίξουν 4-5 φορές μέσα στην ίδια σεζόν. Πιστεύετε πως αυτό τελικά θα ξεφουσκώσει;
Θα έλεγα όχι. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν πολλές καλές μπάντες, πολύ δραστήριες που μπορούν να στηρίξουν τα φεστιβάλ αυτά. Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει καλές επενδύσεις σε υποδομές, έχουν αναδειχτεί νέοι οργανωτές, πολύ υπεύθυνοι που δείχνουν σεβασμό στις μπάντες και το κοινό, κλπ. Εμείς πρόσφατα ήμασταν στα Τρίκαλα για το Horns Up III και ήταν εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα. Το κοινό εκτός Αττικής είναι ενεργό και οι διοργανωτές αυτοί βοηθούν να συσπειρωθεί, τη στιγμή που δίνουν την ευκαιρία και σε μπάντες σαν εμάς να παίξουν.

Πως πήγε η μίνι περιοδεία στην Ρωσία, Κύπρο κλπ;
Καλά. Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν κουραστήκαμε υπέρμετρα γι’ αυτό το εγχείρημα, αλλά στο τέλος της ημέρας το πρόσημο που του δίνουμε είναι θετικό. Η Ρωσία ήταν μια μεγάλη εμπειρία για εμάς, ενώ η Κύπρος ήταν κάτι διαφορετικό. Έχουμε πάει στην Κύπρο αρκετές φορές και έχουμε αδερφικούς φίλους, οπότε όλα ήταν πιο βατά. Ικανοποιημένοι είμαστε λοιπόν σε όλα αυτά, κάτι που μας δίνει ώθηση για τα επόμενα, όπου τα ήδη ανακοινωμένα είναι το Riddle of Steel II στη Γερμανία και το Malta Doom Metal X στη Μάλτα. Συν, κάποιες ακόμη ημερομηνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό που είμαστε κοντά να κλείσουμε.



Το “Bleed Babylon Bleed” βρίσκεται πλέον εκεί έξω αρκετά ώστε να μπορέσετε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Πως έχει κατασταλάξει στην ψυχοσύνθεση του μουσικού τελικά αυτή η κυκλοφορία; Οι φίλοι των Reflection έδειξαν να το αποδέχθηκαν κάπως παραπάνω από ικανοποιητικά, τοποθετώντας και εαυτόν μέσα σε αυτούς…
Ένα χρόνο μετά αισθανόμαστε πολύ καλά με το άλμπουμ. Δεν το επισκεπτόμαστε με σκοπό να δούμε τα λάθη του ή να σκεφτούμε τι άλλο θα κάναμε. Αυτά λίγο πολύ τα ξέραμε από τη στιγμή που το στείλαμε στην Pitch Black Records. Αλλά, ακριβώς επειδή υπήρξε η θρυαλλίδα  εξελίξεων που στο παρελθόν δεν υπήρχαν, το ακούμε με μια γλυκιά ικανοποίηση. Από τη στιγμή που έχει αγγίξει κάποιον κόσμο, αυτό μας ικανοποιεί και μας χαροποιεί ακόμη περισσότερο.

Η συνεργασία με τον Γιώργο Θωμαϊδη πιστεύω (και ευελπιστώ) πως θα εξακολουθήσει να υφίσταται… Αλήθεια τι μας επιφυλάσσει αυτή η συνέχεια σε ότι αφορά νέα μουσική από τους Reflection;
Ναι, με τον Γιώργο είμαστε πολύ καλά και μας έχει βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Ο Γιώργος μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πιο διευρυμένα τη μουσική μας. Τώρα, για τις νέες μουσικές υπάρχουν πολλά σχέδια, τα οποία σιγά σιγά παίρνουν μορφή. Γράφουμε ιδέες.


 
Διάβασα λίγες ώρες πριν πως η Pitch Black records επανακυκλοφορεί το περσινό σας άλμπουμ, καταρχήν συγχαρητήρια. Φαντάζομαι πως και στον τομέα του label δεν θα έχουμε αλλαγές, σωστά;
Ευχαριστούμε. Ναι, είναι εδώ και κάποιο καιρό που η αρχική κοπή έχει εξαντληθεί και με τον Φοίβο της PBR συζητάμε την προοπτική της επανακοπής. Απλά, επειδή, όση αυτοπεποίθηση κι αν έχουμε εμείς, τα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και μελετημένα, έπρεπε να το σκεφτούμε λίγο παρέα. Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο σκέλος της ερώτησης, γιατί ο Φοίβος και η εταιρία του, λειτουργούν σε απόλυτα επαγγελματικά επίπεδα και οι κινήσεις του είναι μελετημένες, ειδικότερα στα θέματα της διανομής, της προβολής, κλπ. Είμαστε λοιπόν πολύ ικανοποιημένοι με την PBR, γιατί η μουσική μας έφτασε με όμορφο και αποτελεσματικό τρόπο σε αγορές που είχε φτάσει ξανά. Άρα, αν όλα πάνε καλά, θα συνεχίσουμε μαζί.

Σκεφτόσαστε να ξαναχρησιμοποιήσετε παραδοσιακά όργανα όπως κάνατε με την ποντιακή λύρα στο ομώνυμο κομμάτι;
Εάν κι εφόσον το τραγούδι ή τα τραγούδια το επιτρέπουν, ναι. Αλλά η λύρα δεν μπήκε στο “Bleed Babylon Bleed” για να εντυπωσιάσει ή για να μας διαφοροποιήσει από άλλες μπάντες. Αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα το είχαμε κάνει κι άλλες φορές από το 1994 που βγήκε το “Fire” και μετά, αλλά όπως ξέρεις δεν το έχουμε κάνει.



Νομίζω πως ένα εξ ολοκλήρου concept άλμπουμ είναι μέσα στις δυνατότητες και το ύφος σας, είναι κάτι που το σκέφτεστε;
Αυτή τη στιγμή όχι. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε κάνει την “Οδύσσεια”. Αν αισθανθούμε ότι μια ιστορία, ένας μύθος, μια πλοκή είναι ενδιαφέρουσα για να την αφηγηθούμε σε ένα άλμπουμ, ναι θα το κάνουμε, αλλά στα βραχυπρόθεσμα σχέδια δεν είναι κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, θα τα πούμε σίγουρα στο Άλσος Βεΐκου σε λίγες μέρες και από κοντά. Υπάρχει κάτι που θέλετε να συμπληρώσετε;
Εμείς ευχαριστούμε Γιάννη για το δικό σου χρόνο και για την ευκαιρία που μας έδωσες. Πιστεύω ότι θα περάσουμε καλά στο Under the Quarry και θα χαρούμε να δούμε εσένα και τους αναγνώστες του Rockway.

740