NEW MODEL ARMY

Οι New Model Army, η θρυλική παρέα του Justin Sullivan, κατείχε ανέκαθεν ξεχωριστή θέση σε σεβαστή μερίδα του Ελληνικού κοινού. Είναι κάτι άλλωστε που και οι ίδιοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, αποτίωντας αντίστοιχο σεβασμό σε αυτό το κοινό. Η ‘’σφραγίδα’’ τους ξεχωριστή στο μουσικό πάνθεον, με διαδρομή από το 1980, που τοποθετείται το ξεκίνημά τους, στο Bradford της Αγγλίας. Το ιδιαίτερο και ξεχωριστό συγκρότημα, με την ανατρεπτική και αιχμηρή κοινωνικοπολιτική άποψη, που δεν είχε ποτέ ενδοιασμό να εκφράσει μέσω της μουσικής του, αποτελεί ένα αυτόνομο κεφάλαιο από μόνο του. Με ‘’παρακαταθήκη’’ που περιλαμβάνει, πάνω από μία ντουζίνα κυκλοφορίες, που ουδέποτε δείλιασαν να καυτηριάσουν, πολιτικά ή κοινωνικά σημαντικά θέματα, μέχρι και την απαγόρευση εισόδου στις Η.Π.Α., έχουν διαγράψει μία πορεία που ποτέ δεν ήταν συμβατική. Με τη θετική φήμη να τους ακολουθεί, ως προς την ένταση των ζωντανών τους εμφανίσεων, θα μας κάνουν την τιμή να τους υποδεχθούμε, στις 30 Αυγούστου, ως headliners στο 10ο Street Mode Festival, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στις 31 Αυγούστου στο Gagarin 205.

Γεια σας! Καλώς ήρθατε στην παρέα του Rockway! Πείτε μας μερικά λόγια, σχετικά με το πως είναι οι NEW MODEL ARMY, τη συγκεκριμένη περίοδο?
Είμαστε καλά, ευχαριστούμε. Τα τελευταία λίγα χρόνια υπήρξαν πολύ παραγωγικά και υπάρχει μία ισχυρή, δημιουργική αύρα στη μπάντα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ευρισκόμενοι στο χώρο για περίπου 40 έτη, πόσο πιστεύετε έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με την αφετηρία σας, τόσο στη “μουσική βιομηχανία” του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και στην παγκόσμια;
Φυσικά και έχουν αλλάξει τα πάντα. Είναι πολύ, πολύ δυσκολότερο να βγάλεις τα προς το ζην από τη μουσική για προφανείς λόγους, αλλά αυτό δε μας σταματά από το να θέλουμε να δημιουργούμε μουσική.



Ειλικρινά δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στη μουσική, αλλά η δική σας μοιάζει να “παίζει” γύρω από αρκετά διαφορετικά είδη, όπως punk, rock κτλ. Πώς θα την περιγράφατε, έστω και χωρίς τέτοιου είδους  “ετικέτες”;
Συναισθηματική; (κλείνει μάτι) Ευτυχώς δεν είναι η δουλειά μας να βάλουμε μία “ετικέτα”. Αυτό κάνει δυσκολότερο το να “πουλήσεις”, καθώς δεν υπάρχει κοινό συγκεκριμένου είδους για εμάς. Όμως το προτιμούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς μας δίνει απόλυτη ελευθερία να “ακολουθήσουμε” τα πολλά, διαφορετικά μας μουσικά “κελεύσματα”.   

Είναι προφανές, ότι το να είσαι στο προσκήνιο για τόσο πολύ καιρό, συμβαδίζει με μία πραγματικά πιστή και πολυάριθμη ομάδα οπαδών. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι “αξίες”, που οι οπαδοί αναγνωρίζουν στην ιστορία των NEW MODEL ARMY;
Κάτι που είπε κάποτε ο Neil Young : “Αν παραμείνεις αληθινός/ειλικρινής στον εαυτό σου αρκούντως μακροπρόθεσμα, εν τέλει οι άνθρωποι μαθαίνουν να σε εμπιστεύονται”.



Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Λοιπόν… Έχουμε μόλις ξεκινήσει δουλειά για το επόμενο album, αλλά είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο και είναι αδύνατο να πούμε τί πρόκειται να προκύψει.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της μπάντας, όσον αφορά στην πολιτική έκφραση στους στίχους σας, δε μπορώ παρά να κάνω 1-2 ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική. Ποια είναι λοιπόν η γνώμη σας σχετικά με το επικείμενο BREXIT;
Εν συντομία : Ανοησία! Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από την τελειότητα, αλλά δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Η.Β., τα οποία είναι δικό μας δημιούργημα. Απλά είναι ο “αποδιοπομπαίος τράγος”. Η έξοδος δεν πρόκειται να κάνει τα πράγματα καλύτερα. 



Η Ευρώπη έχει κυριαρχηθεί και σχεδόν αυτοκαταστραφεί, από κάποιες πολιτικές λιτότητας, με σκοπό, όπως πολλοί πιστεύουν, την συγκομιδή όλου του πλούτου σε συγκεκριμένες “περιοχές” ή χώρες, εναντίον άλλων που φτωχοποιούνται. Η Ε.Ε. δεν δημιουργήθηκε αρχικά σε αυτή τη βάση. Τί πιστεύετε σχετικά με αυτή την άποψη και ποια , κατά τη γνώμη σας, θα ήταν μία λύση, όταν ένα από τα αποτελέσματα, είναι φασιστικά κόμματα να  “μεγαλώνουν”;
Δεν πιστεύω ότι ο συνειδητός/εσκεμμένος σκοπός ήταν να πλουτίσουν συγκεκριμένες περιοχές και να φτωχοποιηθούν άλλες. Οι περιοχές που ήταν εύπορες και φτωχές στο ξεκίνημα του Ευρωπαϊκού project, είναι ακριβώς έτσι και τώρα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο γιατί το τρέχον οικονομικό μοντέλο (ο “ελάχιστα περιορισμένος καπιταλισμός” (ε.μ. : “barely restricted capitalism”) και ελευθερία “κινήσεως”), σημαίνει ότι εάν έχεις ήδη πλούτο και ισχύ/εξουσία, είναι εύκολο να τα αυξήσεις. Εάν δεν τα έχεις, τότε έχεις πολύ λίγη πρόσβαση σε αυτά χωρίς να “κινείσαι”. Η αποκαλούμενη “λιτότητα”, έχει δυσχεράνει την κατάσταση και υπήρξε πολύ λίγη αναγνώριση της ενάρξεως των προβλημάτων, πριν γίνουν σοβαρά και παιχνίδι στα χέρια των φασιστών. Όπως κάθε άλλος, φοβάμαι πολύ για το μέλλον.

Έχετε σε εξέλιξη μία περιοδεία, κυρίως στο Η.Β., μαζί με κάποιες ημερομηνίες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις 30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη και στις 31 στην Αθήνα, θα έχουμε την ευχαρίστηση να σας δούμε και στην Ελλάδα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας, σχετικά με αυτά tα shows;
ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ να παίζουμε στην Ελλάδα. Από την πρώτη φορά (το 1988), νιώσαμε ότι το Ελληνικό κοινό, πραγματικά κατανόησε την ουσία της μπάντας, το συνδυασμό μίας οργής και “αγριότητας”, με μία αίσθηση ομορφιάς και ρομαντισμού.

Τί είδους μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στο Ελληνικό κοινό, που ανυπομονεί να σας δει ζωντανά;
Ελάτε!!

319

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!