DEF LEPPARD: “Mirror Ball”

“To be able to say at last, we have a live album out.” Τάδε έφη Joe Elliott, κάτι που σαφώς καταδεικνύει την μεγάλη “παράλειψη”, θα έλεγε κανείς, των βρετανών κολοσσών της hard rock όλα αυτά τα χρόνια δισκογραφίας! Το γιατί μέχρι σήμερα η μπάντα δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιο επίσημο live δίσκο, πραγματικά αποτελεί κάτι άξιο απορίας, αν αναλογιστεί κανείς πως οι Leps αποτελούσαν ανέκαθεν μια άκρως συναυλιακή και “ζωντανή” εκδοχή της rock, γεμίζοντας αρένες και πουλώντας πάνω από 65 εκατομμύρια albums παγκοσμίως.

Το MirrorBall (ή “Mirror Ball: Live And More”, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της κυκλοφορίας), έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό και μάλιστα με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο. Έχουμε να κάνουμε με ένα διπλό χορταστικό CD όπου θα βρει κανείς όλες τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος. Tι να πρωτοαναφέρω… “Foolin”, “Hysteria”, “Photograph”, “PourSomeSugarOnMe”, “LoveBites”, “Rocket”, “Animal”, “Armageddonit” είναι μόνο μερικά από τα τεράστια hits που πρόκειται να ακούσει κανείς κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Mirror Ball. O ήχος; Εντυπωσιακός με μία λέξη! Είναι όλα εδώ. Ο κόσμος, οι κιθάρες των CollenCampbell, τα μεγάλα choruses, οι γνώριμες μελωδίες και η ασίγαστη ενέργεια και το πάθος από μια μπάντα που έχουμε μάθει να μας ξεσηκώνει από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας! Είναι όλα μπροστά μας και εμείς μέρος από το show, ένα show που θα πίστευε κανείς ότι έλαβε χώρα κάποια περασμένη δεκαετία. Κι όμως. Όλο το ζωντανό υλικό προέρχεται από την παγκόσμια περιοδεία τους κατά την περίοδο 2008-2009. Τι και αν η μπάντα τελευταία έχει απογοητεύσει δισκογραφικά τους απανταχού fans της και όχι μόνο; Τι κι αν ενδεχομένως τα χρόνια απήχησης αυτής της μουσικής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί; Οι Leps είναι εδώ συναυλιακά αν όχι καλύτεροι από ποτέ, σίγουρα καλοί όπως άλλοτε. Τα highlights είναι πολλά με την απίστευτη ακουστική-choral εκδοχή του αιώνιου “BringinOnTheHeartbreak” να ξεχωρίζει. Την απόλυτη ατμόσφαιρα και το μοναδικό feeling, έρχεται να συμπληρώσει η εκπληκτική συμμετοχή του κοινού που θα κάνει πολλούς να ανατριχιάσουν σύγκορμοι και να βρεθούν να ταξιδεύουν και να το σιγοτραγουδούν μαζί με τους χιλιάδες οπαδούς του group. Μου πήρε αρκετή ώρα να συνέλθω μετά από αυτή τη μεγαλειώδη ερμηνεία-εμπειρία που βίωσα. Αν θα μπορούσε κανείς να τους καταλογίσει μομφή σε κάτι, είναι η ελάχιστη αντιπροσώπευση των 2 πρώτων τους albums στο υλικό της κυκλοφορίας, που για τους παλιούς die hard οπαδούς τους, είναι σίγουρα ένα θέμα… Παρόλα αυτά, οι ισορροπίες είναι άρτιες παρά τη μακρά δισκογραφία που δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το όλο πακέτο γίνεται ακόμη περισσότερο δελεαστικό με την ύπαρξη τριών νέων συνθέσεων που κρίνονται άκρως ενδιαφέρουσες. Tα κομμάτια αυτά είναι τα “Undefeated”, “KingsOfTheWorld” και “ItsAllAboutBelieving” τα οποία στέκουν άνετα ανάμεσα στις επιτυχίες και το κλασικό και αναγνωρισμένο υλικό της μπάντας. Αν μη τι άλλο, καλό σημάδι για την όποια συνέχεια των βετεράνων από το Sheffield. Σε όλα αυτά τα καλούδια έρχεται να προστεθεί και το Bonus DVD με live videos και backstage υλικό από τις περιοδείες. Ε, θέλετε κι’ άλλα;! Το απόλυτο πακέτο για fans των Def Leppard και μη, μια και η πληρότητά του, μπορεί να αποτελέσει καλό κλειδί για να ξεκλειδώσει ακόμη και ένας νέος ακροατής τους, τους θησαυρούς που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

Γιώργος Ευσταθίου

425