81 db: “Impressions”

Καιρό μου έλεγαν φίλοι και γνωστοί να ακούσω τους 81db, όπου mastermind είναι ο συμπατριώτης μας, Κώστας Λαδόπουλος, αλλά δεν είχε τύχει. Να που η μοίρα με έφερε αντιμέτωπο με τη δεύτερη κυκλοφορία τους και μπορώ να πω πως είχαν δίκιο που επέμεναν οι γύρω μου.

Καταρχάς είναι από τις ελάχιστες μπάντες που ξέρω που συνδυάζει με τέτοιο τρόπο διάφορα ethnic στοιχεία και τα εντάσσει στα κομμάτια της (καμία σχέση με αυτό που κάνουν οι Rotting Christ, μη μπερδεύεστε). Για να γίνω πιο σαφής, οι 81db, οι οποίοι κατά τα ¾ τους είναι Ιταλοί, είναι ότι πιο κοντινό έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια στη νοοτροπία των System of a Down, και φυσικά δε μιλάω για αρμένικα στοιχεία, αλλά για το πάντρεμα της μοντέρνας αισθητικής, που συνδυάζει από Tool μέχρι Metallica, με παραδοσιακά όργανα, όπως μπουζούκι και sitar. Μη φανταστείτε πως το Impressions είναι folk! Είναι πολλά, αλλά όχι folk! Δεν ξέρω βασικά εάν θα ήθελα να βάλω ταμπέλα σε αυτό το album… Και prog θα ακούσεις, και alternative και διάφορα, αλλά όλα υπό ένα heavy πρίσμα. Μεγάλο plus και η συμπαραγωγή που έγινε με τη Sylvia Massy (Johnny Cash, Tool, SOAD etc), αν και σε σημεία, θα προτιμούσα μια πιο καθαρή προσέγγιση στον ήχο. Όπως και να έχει, η ουσία για μένα είναι ότι μου άρεσε αρκετά και ότι με έκανε να ψάξω και το ντεμπούτο της μπάντας, ενώ πλέον θα τους έχω και στα υπόψη, σε ότι αφορά τις live εμφανίσεις τους. Δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια από τώρα το όνομα “Ladopoulos” να φιγουράρει δίπλα από αυτά των “Sakis” και “Gus”…

403

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.