SNEAKY MUSTARD: “Sneaky Mustard”

Άλλο ένα νεότευκτο εγχώριο σχήμα που με το δισκογραφικό ξεκίνημά του παρουσιάζεται πολύ ελπιδοφόρο.

Πρόκειται για τους Πατρινούς Sneaky Mustard οι οποίοι πρόσφατα έβγαλαν στη δημοσιότητα το παρθενικό, φερώνυμο EP τους “Sneaky Mustard”, ένα αρκετά καλό δείγμα σε ύφος που στη χώρα μας βρίσκεται στην ακμή του, το stoner rock/metal. Βέβαια μην βιαστείς να πείς φίλε αναγνώστη “ωχ, πάλι stoner;” γιατί τα πράγματα στην περίπτωση των Sneaky Mustard είναι σοβαρά και το υλικό τους παρεκκλίνει από τα συνήθη για να τσουβαλιαστεί έτσι, “μονοκοντυλιά”.

Η βάση των πέντε κομματιών είναι αναμφίβολα το Sabbath-ικό heavy metal, περασμένο όμως μέσα από το πρίσμα μιας μπάντας που υπήρξε από τους αξιοπρεπέστερους ακόλουθους των Μεγάλων, των Corrosion Of  Conformity και μάλιστα της ’90s εποχής τους (σας άφησε κι εσάς μια πίκρα το “No Cross No Crown”;)

Οι C.O.C. είναι βασικό δομικό στοιχείο στη ρυθμική υπόσταση του EP και οι κιθαρίστες διαχέουν άγρια riffs και καλά μελωδικά solos με ιδιαίτερη φρασεολογία, με ένα πολύ δυνατό background άπλετης groovας και τον Vag πίσω από το μικρόφωνο να έχει γενικά καλή φωνή και δυνατό λαρύγγι, αν και σίγουρα ο ίδιος πρέπει να βελτιώσει την προφορά του (λίγες προπονησούλες για την “καθαρίλα” που δεν θα αφαιρούσε κάτι στο “αντριλίκι” του ακούσματος όπως επίσης η μπάντα πρέπει να επιληφθεί και της παραγωγής σε μελλοντική της full length δουλειά – είναι καλή για πρώτη προσπάθεια αλλά σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί, γαμημένο budget, κι εγώ έχω έλλειψη από ευρωπετάλια).

Τα κομμάτια είναι πολύ αξιόλογα. Καθαρό stoner/metal τύπου Corrosion Of Conformity στο “Same Difference”, με καλά riffs, ρεφρέν που έχει κάτι από πρόσφατους Anthrax/Armored Saint (δηλαδή U.S. metal) και καλό solo επίλογο, πολύ καλό ρεφρέν επίσης αυτό του “Above The Crest”, το “Mind Design” με το Seattle alternative rock πνεύμα του, το “Cable Sky” που μου έφερε στο νου τους Ziggy Was, γκρουβάτο και με γέφυρα που το μεταλλάσσει σε Therapy? meets Black Sabbath από τη μέση και μετά ενώ ξεχώρισα από την πρώτη ακρόαση το “Constan Ein”, ένα New Orleans stoner/sludge (Down ας πούμε) κομμάτι με πειραματικές απολήξεις (φλερτάρει με τα χωράφια του progressive και θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η θέση του ως ταυτοποιήσιμο στοιχείο των Sneaky Mustard. Αυθεντικός χαρακτήρας και παράγοντας που θα μπορούσε εν δυνάμει να τους διαχωρίσει από το υπόλοιπο συνάφι που ακμάζει στη χώρα μας). Πολύ καλό.

Αξιοπρεπέστατο ξεκίνημα από τους Πατρινούς που δείχνουν δείγματα καλής τραγουδοποιίας σε ένα είδος που κατηγορείται σωρηδόν (και αδίκως) για “ευκολία”. Γράφοντας εις τα μαλακότερα σημεία της ανατομίας του ο γράφων την ατεκμηρίωτη ρίψη λάσπης προς ένα εκφραστικό ρεύμα που – διάολε – έχει σαν βάση του τους Black Sabbath, οι Sneaky Mustard με ικανοποίησαν. Και είμαι σίγουρος ότι, διατηρώντας τη συνθετική δυναμική, η επόμενη ολοκληρωμένη πρότασή τους θα κάνει πολλά ώτα να στραφούν. Εύχομαι από καρδίας.

υ.γ.: για τη Φανίτσα που μου έκανε την πάσα. Σμουτς.

https://www.facebook.com/sneakymustard/
https://sneakymustard.bandcamp.com/releases



634

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.