IHSAHN: “ÁMR”

Θρυλικός μουσικός, από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που πέρασαν από το μουσικό στερέωμα, παρουσιάζοντας καινοτομίες που εξέλιξαν το metal και όλα τα παρακλάδια του, είτε μέσω των θεόρατων Emperor, είτε μέσα από τις solo δουλειές του.

Ένας ευφυέστατος μουσικός που μετά το εξαιρετικό “Arktis”  του 2016, επέστρεψε για να προσφέρει άλλο ένα σπουδαίο σύνολο μουσικής, το “Ámr”, το οποίο είναι με μια λέξη συγκλονιστικό.

Με το νέο album επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι πραγματικά μεγάλες μπάντες και solo καλλιτέχνες, ανήκουν όλοι στην prog συχνότητα των στιλ που υπηρετούν από ένα σημείο και μετά. Απίστευτες συμπλοκές επιρροών, οικειέστατα θέματα και ένας Ihsahn πιο άμεσος συνθετικά και πιο αυθεντικός παρά ποτέ ως τώρα στην καριέρα του, ξετυλίγοντας μια καλλιτεχνική πτυχή που ουδέποτε έχει εμφανιστεί. Και το σπουδαιότερο του γεγονότος αυτού; Ότι το πρόσωπο που παρουσιάζει αυτή τη φορά είναι καταπληκτικό, τέχνη υψηλής ποιότητας. 

O Ihsahn κινείται από τη synth based pop rock στο progressive metal με μαεστρία, εμβολιάζοντάς τα με ένα ιδιότυπα μεταλλαγμένο Emperor-ικό black metal που αναγνωρίζεται από τις πολύ διακριτικές κιθάρες ρυθμικά και με Petrucci-ική tribute άποψη στα solos. Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, ορθάνοικτη μουσική η οποία ενσωματώνει λυρισμό και άπλετο aklapsomounik συναισθηματισμό. Με ήχο ολοκάθαρο και μαλακό, κύριο υπαίτιο που αναδεικνύει την παντοδυναμία της μουσικής και ανεξάντλητη παρέλαση ανέλπιστων επιρροών.

Η τελευταία τέτοια μίξη επιρροών – εξεπλάγην από την συνθετική ομοιότητα τουλάχιστον στο στοιχείο της εκπλήξεως και του απρόβλεπτου της ροής – ήταν τα πειραματικά albums των God In A Cone! Απίστευτο; Κι όμως, η “σκηνοθεσία” του υλικού έχει τόσα πολλά κοινά, μου φάνηκε αδιανόητο αρχικά αλλά όσο άκουγα το “Amr”, τόσο πιο πολύ πειθόμουν. Οκ, ας προσγειωθούμε, θεωρώ πολύ δύσκολο να άκουσε ο Ihsahn τα κομμάτια των Μαρίνου/Ντελλή αλλά ο τρόπος που αναμειγνύονται oι 80’s πειραματισμοί με τη σοφή χρήση των πλήκτρων, κιθάρες που παιχνιδίζουν, άλλοτε σε πρώτο πλάνο και άλλοτε υποβόσκουσες, σιγοντάροντας τη μελωδία, τα growl φωνητικά περάσματα – σε ένα album που στην πλειοψηφία του είναι “καθαρό” φωνητικά και τον Ihsahn να δίνει ρέστα, (καταπληκτική φωνή, απόλυτα προσαρμοσμένη στο μουσικό γίγνεσθαι του “Amr”) καθώς και οι θεόρατες εναλλαγές στο ύφος και την ατμόσφαιρα των κομματιών, μου έφεραν άμεσα τον συσχετισμό νοητώς. Η πρώτη και αμετάκλητη παραδοχή είναι ότι αν αναμένατε σύνηθες υλικό, ξεχάστε το, ο Ihsahn βρίσκεται στο απέναντι σύμπαν και σας κλείνει το μάτι. 

Έναρξη με το “Lend me the Eyes of the Millenia” και φαντάσου τους Emperor να έχουν αναλάβει το soundtrack του “Λόρενς της Αραβίας” ή του “Χίλιες και μια νύχτες”, σε φόντο “Stargazer meets Kasmhir”. Η συνέχεια είναι καθηλωτική μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Καταπληκτικό το “Arcana Imperii”, τραγούδι με ρυθμικό αλλά και συναισθηματικό υπόβαθρο τους Leprous (τα είπαμε ότι ήταν η live μπάντα του Ihsahn ε;), με φοβερό solo όπως και το “Samr” που μεταφέρει το πνεύμα των Pink Floyd , από τα πιο συναισθηματικά κομμάτια που έχει γράψει ποτέ, θυμίζοντας πολύ την ατμόσφαιρα που θα συναντούσες σε “light” δουλειές του Dan Swano, με φοβερό pure 80’s classic metal ballad solo.

Προοδευτικότητα στο “One Less Enemy”, το πιο “αλλόκοτο” κομμάτι που θα μπορούσες να πεις πως είναι η αναγωγή των Emperor σε Dream Theater-ικά/Savatage-ικά πλαίσια, επίδειξη της τεράστιας εκφραστικής του γκάμας στο doomy Paradise Lost-ικό, low bap ρυθμικότητας “Where you are Lost and I Belong” (μέχρι και τον Lindsey Buckingham των Fleetwood Mac μου θύμισε), υφέρποντες Coroner-ισμοί ( ή Tea Party on acid;) στο “In Rites of Passage” με Senser (!) επίλογο, σαλεμένη jazz στο “Marble Soul” στο ίδιο μήκος κύματος (μπορείς να φανταστείς αφαιρετικούς τους The Mars Volta;), καλοδουλεμένος late 90’s pop rock υνμνάκος με εξαίσιο ρεφρέν το “Twin Black Angels” και Emperor-ική επαναφορά στο φοβερό “Wake”.

Μια απίστευτη συρραφή. Αυτό είναι το “Amr”. Ένα καταπληκτικό album universal τέχνης που αποδεικνύει το αυτονόητο, το ασύνορον της μουσικής. Θεόρατη μουσική από έναν θεόρατο μουσικό, προτεινόμενη σε κάθε είδους υγιών ώτων. Νέα Τάξη Πραγμάτων, ό,τι πρέπει για να επαναστατήσετε εσωτερικώς.

https://www.facebook.com/ihsahnmusic

http://www.ihsahn.com

643

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.