RETTWARD VON DOERNBERG: “Stay A While” single

Ο Rettward von Doernberg είναι ένας Βερολινέζος συνθέτης ο οποίος σπούδασε μουσική στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει υπό κάποιους από τους σπουδαιότερους δημιουργούς κινηματογραφικής μουσικής όπως τους James Newton Howard, Alan Silvestri και Hans Zimmer.

Το “Stay A While” είναι ένα single που βασίζεται στη μουσική των chiptunes, των ήχων που παρήγαγαν δηλαδή τα video games των computers και των game consoles των αρχών της δεκαετίας του 1980. Αν και κυκλοφορούν στην πιάτσα άπειρα demos τα οποία παρουσιάζουν ανεξερεύνητες πτυχές και δυνατότητες retro μηχανημάτων 35 – 40 χρόνια μετά την εμφάνισή τους, εντούτοις η μεταφορά του Doernberg βασίζεται σε σύγχρονο software το οποίο μιμείται το chip ήχου του πιο επιτυχημένου home computer που εμφανίστηκε ποτέ, του Commodore 64 (για τους νέους αναγνώστες να αναφέρω ότι επρόκειτο για έναν υπολογιστή με μνήμη RAM 64 KB – διαβάζεται “Kilobyte” – και με επεξεργαστή που έτρεχε στο 1 Mhz περίπου).

Το αποτέλεσμα; Ένα ψηφιακό single που θυμίζει κατά πολύ τις δουλειές της Enya χωρίς όμως την “ξερή” 8bit αίσθηση, με “αναλογικό” συναίσθημα. Σαν σύνθεση είναι αρκετά καλή αν και δεν μπορεί να συμπεριληφθεί φυσικά στο φάσμα του rock (εκτός αν ξεχειλώσουμε σε απειροστό βαθμό τα όρια της έννοιας “rock”).

Καλή απόπειρα, θα ήθελα να ακούσω ένα σχετικό port στα πεδία που διαπραγματεύεται το site που διαβάζεις αυτή τη στιγμή φίλε αναγνώστη.

https://thecaravel.net/?page_id=3869

462

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.