HAIL SPIRIT NOIR

Mε τρεις δίσκους, πολυάριθμες live εμφανίσεις και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ηχητικά αμαλγάματα που έχει παρουσιάσει ο σύγχρονος μεταλλικός ήχος, οι Hail Spirit Noir αποτελούν ένα από τα πλέον υποσχόμενα σχήματα της σκηνής. Λίγο πριν την headline εμφάνισή τους στο Temple (δελτίο τύπου), η οποία αποτελεί και την έναρξη της ευρωπαϊκής τους περιοδείας, η οποία περνά και από το Roadburn, o Θεοχάρης (vocals/guitar), μιλά στον Ραφαήλ Παγώνη για τα έως τώρα και τα μελλοντικά βήματά τους.

Γεια χαρά, καλώς όρισες στο rockway! Τι κάνετε αυτό διάστημα; Να περιμένουμε σύντομα μία νέα κυκλοφορία;
Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία! Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για την πρώτη μας headline εμφάνιση στην Αθήνα η οποία αποτελεί και την έναρξη της πρώτης μας Ευρωπαϊκής περιοδείας! Οπότε είμαστε εντελώς ενθουσιασμένοι και ακόμα πιο πολύ αγχωμένοι αλλά θα ανταπεξέλθουμε. Το σύντομα είναι σχετικό γιατί θα επικεντρωθούμε στο επόμενο άλμπουμ με το πέρας της περιοδείας. Οπότε ότι και να σου πω τώρα θα είναι ψέματα.

Πώς καταλήξατε να ονομάσετε την μπάντα Hail Spirit Noir; Ποιος είχε την ιδέα και από πού εμπνευστήκατε αυτό το όνομα;
Το όνομα της μπάντας είναι βασικά ένας χαιρετισμός κι ένας φόρος τιμής σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να προχωράει. Μπορεί να είναι ο Διάβολος, μπορεί να είναι η σκοτεινή φύση του ανθρώπου είναι σίγουρα αυτό το ανταγωνιστικό και αλαζονικό πνεύμα που διακατέχει τον άνθρωπο και τον κάνει να θέλει να είναι κυρίαρχος σε ότι τον αφορά. Οπότε είναι ένα μικρό tribute σ’ αυτό. Για το όνομα ήταν του Χάρη από ότι θυμάμαι αλλά καταλήξαμε ολόκληρη η μπάντα όταν το συζητήσαμε και του αποδώσαμε το νόημα που έπρεπε. 

Πού κατατάσσατε το σχήμα ως προς το είδος που παίζετε;
Καλή ερώτηση αλλά η απάντηση είναι μάλλον λίγο απροσδιόριστη. Εμείς το έχουμε αποκαλέσει psychoprog black metal ελλείψει άλλου καλύτερου χαρακτηρισμού. Όμως όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει κάτι διαφορετικό μάλλον. Καταλήξαμε να το λέμε έτσι μιας και περιέχει τις περισσότερες από τις βασικές μας επιρροές, δηλαδή τοblack metal, το prog rock και την ψυχεδέλεια. 

Έχοντας  βγάλει και τον τρίτο δίσκο  “Mayhem In Βlue” ηχητικά μπορούμε να περιμένουμε να μπουν άλλα στοιχεία στο μέλλον ή πλέον έχετε αποκτήσει την δική σας ταυτότητα;
Α! Αυτό δεν τον ξέρουμε ούτε εμείς, χεχ. Ο πειραματισμός είναι στοιχείο του χαρακτήρα των Noir και δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων πώς θα προκύψουν τα καινούρια κομμάτια. Αν θες, αυτό το απρόσμενο σε κάθε album είναι η ταυτότητα που έχουμε αποκτήσει. Αλλά όπως σου είπα και πριν, είναι ακόμα νωρίς για να μπορέσω να μιλήσω για τον επόμενο δίσκο. 

Πώς προέκυψαν τίτλοι των δίσκων;
Γενικά, αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό ένα γενικότερο θέμα του εκάστοτε δίσκου. Το «Πνεύμα» στιχουργικά έχει να κάνει με την δυαδικότητα που λέγαμε και πριν και τον ανθρώπινο χαρακτήρα αλλά και την ιδέα του Διαβόλου. Οι «Μάγοι» κατέληξαν να ονομάζονται έτσι επειδή οι στίχοι, ακόμα και στα τραγούδια όπου οι στίχοι εκ πρώτης όψεως είναι πιο πολύ μικρές ιστορίες τρόμου, έχουν να κάνουν με όλα τα στοιχεία της καθημερινότητας, τους ανθρώπους και τις έννοιες  όπως χρόνος και θρησκεία τα οποία με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό προσπαθούν να σε ξεγελάσουν . Εξ ου και οι Μάγοι. Το «Mayhem In Blue» έχει περισσότερο να κάνει με τους ίδιους τους ανθρώπους παρά με κάποια απροσδιόριστη έννοια. Έχει να κάνει με την αντίθεση της ανθρώπινης ψυχολογίας η οποία είναι ικανή για το χειρότερο και το καλύτερο κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα.  

Κάθε κομμάτι πιστεύω έχει την δική του αξία μέχρι τον τελικό του αποτέλεσμα ποια είναι η διαδικασία που περνά; Συνήθως ποιος γράφει τους στίχους και ποιος την μουσική;
Ο βασικός συνθέτης της μπάντας είναι ο Χάρης Τα κομμάτια όμως παίρνουν την τελική τους μορφή αφού ασχοληθούμε και οι 3 μαζί. Ιδίως ο J. Demian με μελωδίες και τα lead του. Κατά κύριο λόγο με τους στίχους ασχολούμαι εγώ. Κατά κανόνα ο σκελετός συντίθεται από τον Χάρη για τα κομμάτια και μετά μας τα παρουσιάζει και καταπιανόμαστε με το Demian. Μετά από πολλές αλλαγές σε δομή και πειραματισμό σε ήχους και όργανα καταλήγουμε. Αφήνουμε πάντα ένα μικρό περιθώριο για έμπνευση της τελευταίας στιγμής στο studio. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χτυπήσει. Οι στίχοι δεν ακολουθούν πάντα τη σύνθεση των κομματιών. Είναι κάτι πιο αόριστο οπότε, να σου πω την αλήθεια, δεν έχουν συγκεκριμένο χρόνο γραψίματος. 

Στο τελευταίο εξώφυλλο “Mayhem in Βlue” αυτό έργο τέχνης τι  συμβολίζει; Επίσης και στα τρία εξώφυλλα ποιος έχει επιμεληθεί τα covers-αριστουργήματα;
Σ’ ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ο Jesse Pepper είναι υπεύθυνος για την μορφή του πρώτου μας δίσκου. Στους μάγους, είναι μια φωτογραφία δικιά μου μετά από επίπονο 3-ωρο body-painting που όμως το ιδιαίτερο κι αλλόκοτε αποτέλεσμα δικαίωσε την ταλαιπωρία, χεχ. Το τρίτο εξώφυλλο το φιλοτέχνησε η Olia Pishchanska κατόπιν δικιά μας καθοδήγησης. Είναι μια σύνθεση φωτογραφιών και, όπως κι ο τίτλος, συμβολίζουν αυτήν την αντίθεση που προανέφερα. Το μπλε και η θάλασσα γενικότερα έχουν συνδυαστεί με εικόνες ηρεμίας και χαλάρωσης. Όμως από αυτήν μπορούν να προέλθουν και μύρια δεινά. Απρόσμενα εντελώς. Εξ ου και οι φιγούρες στο εξώφυλλο που φαίνονται να βγαίνουν από την θάλασσα. Έχουν κάτι το ζοφερό το οποίο επιτείνει την ατμόσφαιρα. 

Στον τελευταίο δίσκο ποια όργανα χρησιμοποιήθηκαν καθώς και με ποια κριτήρια κρίνατε ότι μπορεί να κολλήσει στο κάθε κομμάτι; 
To didgeridoo και πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα η λατέρνα. Και κάποια ξυλόφωνα και μεταλλόφωνα για κάποιους ήχους κρουστούς που χρειαζόμασταν. Τα περισσότερα επιλέγονται ωστε να εξυπηρετήσουν τον σκοπό του κομματιού. Πάντα, ψάχνουμε να χρησιμοποιούμε νέους τρόπους να παρουσιάζουμε την μουσική που παίζει στο μυαλό μας όμως δεν το κάνουμε απλά για να είμαστε «περίεργοι». Αν δεν ακούγεται όπως το θέλουμε, δεν χρησιμοποιείται. 

Ως σχήμα είστε τριάδα. Στις ζωντανές σας εμφανίσεις χρησιμοποιείτε επιπλέον άτομα, γιατί στην δική σας περίπτωση έχετε και απαιτητικό ήχο;
Να σου πω, όταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε τι να περιμένουμε και δεν είχαμε σχεδιάσει την ιδέα live. Με αποτέλεσμα να αρκεστούμε στους session μουσικούς και στους εαυτούς μας. Όταν πλέον καταλήξαμε ότι πρέπει να κάνουμε Live ήταν προφανές ότι δεν θα κάναμε δουλειά αλλιώς. Οπότε οι Cons Marg (Until Rain, Dustynation), Σάκης Μπαντής (Horizon’s End, Uthull) και Φοίβος (Agnes Vein, Katavasia, Freefall) ήταν οι πρώτες μας επιλογές μιας και γνωριζόμαστε χρόνια και ξέραμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε πάνω τους. Έτσι καταφέραμε να αποδώσουμε τον ήχο μας και Live. Τουλάχιστον έτσι νομίζω χαχ. 

Πώς βλέπεις την black metal σκηνής; Θεωρείς ότι ανεβαίνει; Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάντες σε αυτό το είδος;
Χμ, μυστήρια ερώτηση. Το Black metal είναι λίγο παραπάνω από ένας ήχος οπότε αν το εννοείς απλώς ηχητικά νομίζω ότι υπάρχει υπερπληθώρα μπαντών. Ανεξαρτήτως ποιότητας. Στο Bm πρέπει να υπάρχει πάντα η έννοια του adversary, δεν μπορεί να είναι απούσα. Και είναι κάτι πολύ προσωπικό στο καθένα. Ταυτόχρονα, δυστυχώς όπως και σε κάθε είδος, υπάρχει πολύ η έννοια του trend. Το να ανεβαίνει δεν είναι κάτι που με απασχολεί λοιπόν από πλευράς δημοσιότητας. Πιο πολύ με απασχολεί η ποιότητα,  Το θέμα είναι ότι καθένας έχει αυτιά και κρίνει. Δικές μου αγαπημένες μπάντας είναι οι Abigor, οι Thorns, οι Εmperor και οι Mayhem. Kαι οι Satyricon του “Rebel Extravaganza”. 

Έχετε κλείσει μια πλειάδα από ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων.  Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η συμμετοχή σας στο Roadburn. Πώς προέκυψε και πώς αισθάνεστε; 
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ενθουσιασμένοι! Αφού χτυπήσαμε την πόρτα τους, δεχθήκαμε κι ένα offer από το management του φεστιβάλ προς τον ατζέντη μας και φυσικά δεν μπορούσαμε να το απορρίψουμε. Είμαστε και οι πρώτη ελληνική μπάντα που θα παίξει και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μας δει κόσμος που υπό άλλες συνθήκες θα μας απέρριπτε. Επίσης, είμαστε τυχεροί γιατί θα δούμε και μπάντες όπως οι Wormlust που εγώ προσωπικά πολύ θέλω να δω

Σας περιμένουμε στις 20 Απριλίου στο Temple, σε ένα headline show. Τι να περιμένει το κοινό από εσάς;
Θα πρέπει να περιμένει κομμάτια που δεν τα έχουμε ξαναπαίξει στην Αθήνα, ένα λίγο διαφορετικό show από τότε με τους Virus και γενικά ένα Live πολύπλευρο καθώς τόσο οι Spineless όσο και οι Mock The Mankind απέχουν από εμάς όμως όλοι διαθέτουμε χαρακτήρα που ταιριάζει.  Είναι και το πρώτο μας Headline show και όσο να πεις ένα άγχος το έχουμε.

Σε ευχαριστώ για την συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια δικά σου!
Εμείς ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το χώρο που μας διέθεσες. Σας περιμένουμε στο live. 

256