SOL INVICTUS: “The Cruelest Month”

O Tony Wakeford είναι ένας μουσικός, o οποίος ξεκίνησε τη μουσική καριέρα του το 1977 στη punk/rock μπάντα “Crisis” και λίγο αργότερα συνέχισε με τους “Death In June” ένα πιο σκοτεινό punk συγκρότημα! Δημιούργησε τους “Above the Ruins” όπου και συμμετείχε και σε μια συλλογή στην οποία υπήρχαν “Nazi-Punk” μπάντες όπως οι “Screwdriver” και οι “Brutal Attack”, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ως φιλοναζί, κάτι που αρνήθηκε έντονα! Τέλος, μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες, φτάσαμε στη γέννηση των Sol Invictus δέκα χρόνια μετά (1987).

 Οι Sol Invictus όμως, δεν είναι ούτε rock, δεν είναι ούτε punk, ούτε metal! Είναι όμως folk, είναι αντίθετα με το όνομα τους σκοτεινοί, αναπνέουν και ζούν στα όρια του ατμοσφαιρικού black/ambient, και ακούγονται σαν τις παλιές δουλειές του Νορβηγού “Mortiis” για όσους θυμούνται!

Ο ίδιος ο Wakeford, περιγράφει τη μπάντα ως “Cabaret band from Hell”(!) και τη δουλειές τους ως “Folk Noir”. Νομίζω ότι καλύτερη περιγραφή δε θα μπορούσε να δώσει κανείς, οπότε έχετε και μια ιδέα στο τι πρόκειται ν’ ακούσετε, αποκτώντας το “The Cruelest Month” τη δέκατη έκτη επίσημη δουλειά τους, αν θυμάμαι καλά! Και λέω δουλειά “τους” μιλώντας στο πληθυντικό, γιατί στη μπάντα συμπεριλαμβάνονται αξιόλογα session μέλη, όπως οι AndrewKing, IanRead, Karl Blake κ.α.

Το “Cruelest Month” περιέχει 13 folk/ambient κομμάτια, τα οποία δημιουργούν μια παγερή και πεσιμιστική διάθεση και αν ο καιρός είναι ηλιόλουστος δε προτείνεται, εκτός και αν κλειστείτε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο! Δυστυχώς υπάρχουν στιγμές που γίνεται κουραστικό, αλλά νομίζω ότι οι λάτρεις του είδους θα το ακούσουν με ευχαρίστηση, γιατί σε γενικές γραμμές είναι μια καλή, αν και εκκεντρική δουλειά!

Μιχάλης Κανακουσάκης

415