PESTILENCE: Ζωντανά στην Αθήνα τον Απρίλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

AN club ‘official’ & The London breakers present: The legendary Death metal band PESTILENCE!

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Προπώληση: 18€
• Ταμείο 22€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
Monsterville, Rhythm Records, EAT METAL RECORDS (ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ)

www.anclub.gr
www.thelondonbreakers.com

Early career, building up a reputation (1986–1990)
Η ίδρυση των Pestilence συνέβη στην περιοχή των Ολλανδικών / γερμανικών συνόρων (Enschede) το 1986, όπου ξεκίνησαν ως ένα τρίο thrash metal σχήμα Το line up απαρτιζόταν εκείνη την εποχή από τους Patrick Mameli (κιθάρα, φωνητικά), τον Randy Meinhard (κιθάρα) και τον Marco Foddis (τύμπανα). Μετά τo πρώτο τους demo με τίτλο “Dysentery”, εντάχθηκε ο Martin van Drunen στο (μπάσο και φωνητικά), που ήταν ήδη γνωστός για την συμμετοχή του σε μεγαθήρια όπως Asphyx, Bolt Thrower και Hail of Bullets) Τα δύο πρώτα demos, του 1987, “Dysentery” και “The Penance”, χαρακτηριστήκαν ως μια ορμητική Thrash Metal επίθεση όπου ο ήχος τους παρέπεμπε κυρίως ανάμεσα σε Possessed, Slayer, Sepultura και Kreator. Έτσι δεν άργησαν να αποτελέσουν την ολλανδική ναυαρχίδα στη διεθνή metal σκηνή! 

Έπειτα από την κυκλοφορία του 2ου demo η θρυλική ολλανδική εταιρεία Roadrunner Records έδειξε ενδιαφέρον και έτσι οι Pestilence ηχογράφησαν το “Untrained Within” με την Kalle Trap (Blind Guardian, Paradox) για το Teutonic Invasion part II compilation-LP. Το τραγούδι απέσπασε πολλά θετικά σχόλια και το feedback ήταν εκπληκτικό.

Η υπογραφή με την Roadrunner ήταν το επόμενο λογικό βήμα καθώς η εταιρεία είχε ήδη στο δυναμικό της τους Toxik, King Diamond & Carnivore. Οι Pestilence ηχογραφούν και πάλι με τoν Kalle Trap και κυκλοφορούν το 1988 το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Malleus Maleficarum”, στο οποίο επιδεικνύουν τεράστια βελτίωση στην προσέγγισή τους στον thrash metal ήχο! Αυτόματα γίνονται πρωτοπόροι στο είδος και θεωρούνται ως ένα από τα πιο έντονα και brutal συγκροτήματα. Το νέο υλικό ήταν πιο σφιχτό και πιο εστιασμένο από τα demos.

Την ίδια περίοδο, οι Pestilence στρατολόγησαν έναν νέο κιθαρίστα, τον Patrick Uterwijk, που αντικατέστησε τον Meinhard. Το 1989, η μπάντα ηχογραφεί με τον Harris Johns (Sodom, Helloween, Kreator, Voivod) και κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ, “Consuming Impulse”. Η στροφή προς τη σφυρηλατημένη σκηνή του Death Metal ήταν πλέον γεγονός!. Μουσικά, τα πράγματα τώρα πια είχαν γίνει βαρύτερα και πιο συγκλονιστικά. Φωνητικά, ο Martin van Drunen απομακρύνθηκε από τα βάρβαρα thrash φωνητικά υπέρ μιας πιο όξινης κραυγής. Με αυτήν του την απελευθέρωσή, οι Pestilence κέρδισαν τη διεθνή προσοχή και έγιναν παγκοσμίως γνωστοί και αγαπητοί από τους θαυμαστές του death metal. Πριν κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ τους, η σύνθεση έπρεπε να αλλάξει πάλι. Ο τραγουδιστής και μπασίστας Martin van Drunen έγινε μέλος των Asphyx όπου και κέρδισε μια επιτυχημένη καριέρα στο Death Metal.

Success and breakthrough (1991–1994)
Το συγκρότημα αντιμετώπισε ξανά την πρόκληση να αντικαταστήσει ένα μέλος. Έτσι καταγράφοντας το τρίτο τους άλμπουμ “Testimony of the Ancients”, στρατολόγησαν τον μπασίστα Tony Choy, ο οποίος την εποχή εκείνη έπαιζε στους Cynic ενώ ο Patrick Mameli ανέλαβε τα φωνητικά.. Με αυτή τη σύνθεση, κυκλοφόρησαν το κλασικό Death Metal album “Testimony of the Ancients”. Το νέο υλικό δεν ήταν τόσο τραχύ όσο τα προηγούμενα άλμπουμ, αλλά η μουσική του συγκροτήματος προφανώς μεγάλωσε και το άλμπουμ παρουσίασε την καλύτερη παραγωγή η οποία έγινε από τον Scott Burns στα διάσημα Morrissound Studios της Φλόριντας. Οι Pestilence ήταν πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες Death Metal μπάντες, η ζήτηση τους ήταν τεράστια και πραγματοποίησαν επιτυχημένες περιοδείες καθώς και την εμφάνιση τους στο Dynano Open Air.

Ωστόσο, ο Tony Choy δεν έγινε ποτέ μόνιμο μέλος και κατέληξε να επιστρέφει στη Φλόριντα για να παίξει τελικά με τους Atheist. 

Με την πάροδο των χρόνων, τα μέλη των Pestilence έμπαιναν σε διαφορετικά μονοπάτια της μουσικής. Πρωταρχικά ζευγάρωσαν την τζαζ με το Metal. Το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος “Spheres” κυκλοφόρησε το 1993. Με κάθε άλμπουμ, οι Pestilence περνούσαν μια διαφορετική μουσική προσέγγιση και έτσι το “Spheres” δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η μπάντα άρχισε να αναμιγνύει στοιχεία της τζαζ με το Death Metal ύφος και χρησιμοποίησε guitar synths σε όλο το άλμπουμ. Με την απελευθέρωσή τους αυτή, κάποιοι θεώρησαν πως ήταν πολύ μπροστά για την εποχή, ενώ άλλοι τους μίσησαν. Παρόλα αυτά, με αυτήν τους την διαφορετικότητα επηρέασαν πολλές μπάντες όπως τους Gorguts, Necrophagist, Obscura.

Η δημοτικότητα των Pestilence είχε πλέον αυξηθεί, αλλά, δυστυχώς, οι εντάσεις μεταξύ των μελών ήταν πολλές. Έτσι, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, η μπάντα αποφάσισε ομόφωνα να διαλυθεί, αισθανόμενοι ότι είχαν φτάσει πλέον στο δημιουργικό κορύφωμά τους.

Post-breakup, a sleeping legend (1995–2007)
Το 1994, η Roadrunner κυκλοφόρησε ένα τελευταίο CD το “Mind Reflections”, το οποίο περιέχει κομμάτια από τα τέσσερα άλμπουμ, καθώς και το σπάνιο τραγούδι “Hatred Within” (που αρχικά κυκλοφόρησε στη συλλογή Teutonic Invasion Part II) καθώς και 6 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στην ζωντανή εμφανισή τους στο Dynamo Open Air Festival το 1992. Αρκετές μικρότερες εκδόσεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν στα επόμενα χρόνια, μερικές ημι-επίσημες, που συχνά αποτελούνταν από ζωντανά υλικά ή re-mastered editions, οι περισσότερες από τις οποίες δεν ελιχαν ποτέ την άδεια του Patrick Mameli. 

The first Return, Modern Death Metal approach (2008-2014)
Η μακρά περίοδος αδράνειας τελείωσε τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο τραγουδιστής / κιθαρίστας Patrick Mameli είπε στον metal τύπο ότι οι Pestilence επέστρεψαν. Το συγκρότημα επανένωσης περιλάμβανε το Mameli στα φωνητικά και κιθάρα, τον Tony Choy στο μπάσο και τον Peter Wildoer στα τύμπανα. Ο Patrick δήλωσε: “As you know, I have always been the driving force behind Pestilence, writing all the music and so forth, so that I can state: I will bring back Pestilence to life. More tech and way more brutal than ever before.”

Το 2008, οι Pestilence αποφάσισαν να γράψουν και να ηχογραφήσουν νέα τραγούδια δουλεύοντας με τον Δανό παραγωγό Jacob Hansen. Το “Resurrection Macabre”, ήταν το πρώτο τους original άλμπουμ σε δεκαέξι χρόνια. Το Μάρτιο του 2008 ο Patrick Uterwijk επανεντάχθηκε στο συγκρότημα ως δεύτερος κιθαρίστας. Τον Μάρτιο του 2010, οι Pestilence ανακοίνωσαν την πρώτη τους καλοκαιρινή περιοδεία στις ΗΠΑ, ενώ τον Απρίλιο του 2011 κυκλοφόρησαν το “Doctrine”.

141