OBLIVIOUS: “När Isarna Sjunger”

Πολύ καλό timing! Διανύουμε την περίοδο των Αποκριών και δεν θα με παρεξηγήσει κανείς αν φορέσω τα ρούχα του Robert Plant από τα 70s. Γιατί να το κάνω αυτό θα αναρωτηθείς, αναγνώστη μου;

Ακούγοντας το τέταρτο ολοκληρωμένο  album των Σουηδών Oblivious, θέλω να βγω έξω σαν να μην συμβαίνει τίποτα, φορώντας την καμπάνα μου και το λουλουδάτο μου πουκάμισο με 4 κουμπιά ανοιχτά και να μη με κοιτούν λες και είμαι ο Ταμτάκος.

Από την ίσως, μεγαλύτερη retro rock αγορά της Ευρώπης, τη Σουηδία, κατάγονται οι Oblivious που γίναμε φίλοι με το δεύτερο τους “Creation Meaning” (review https://www.rockway.gr/nees-kyklofories/item/5467-oblivious-creating-meaning) τέσσερα χρόνια πριν και αφού κυκλοφόρησαν και το “Out of Wilderness” το 2015, επιστρέφουν φορτωμένοι με το “När Isarna Sjunger”.

Γιατί όμως ενθουσιάστηκα; Γιατί το “När Isarna Sjunger” είναι μακράν το καλύτερο τους album ως τώρα και δυστυχώς, αρκετός κόσμος θα το απορρίψει διότι οι Σουηδοί παίρνουν το ρίσκο να τραγουδήσουν ΜΟΝΟ στη μητρική τους γλώσσα. Εγώ επειδή, πιάνω τι λένε σε γενικές γραμμές και μπορώ να παρασυρθώ τραγουδώντας ρεφρέν δίχως να στραμπουλήξω τη γλώσσα μου (όπως λέει ο φίλτατος Ιορδάνης Κιουρτσίδης), εντυπωσιάστηκα με την φοβερή τους εξέλιξη σε ένα πρωτοκλασσάτο αναβιωτικό μουσικό σχήμα. 

Μοιάζοντας πλέον, περισσότερο με τους Horisont παρά με όποιον άλλον από τους παρόμοιους συμπατριώτες τους, παίρνουν φόρα και γυρίζουν 40 χρόνια πίσω τη χρονομηχανή τους. 

Zeppelin, Purple, Sabbath και οι ρέστοι μπολιασμένοι στη φωνή και στις μελωδίες τους, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό album που δεν βαριέσαι ακόμα και μετά την τέταρτη απανωτή ακρόαση.

Οι Oblivious βρίσκονται σε πολύ καλό φεγγάρι, τους βοηθάει και η πολύ καλή και “ζεστή” παραγωγή, ενώ και το εξώφυλλο φαντάζει συνέχεια του προηγούμενου album, με τον φρύνο αυτή τη φορά να κρύβεται στο χιόνι. Οι Σουηδοί χτυπούν με έναν όμορφο hard rock δίσκο, ο οποίο κλείνει με μια όμορφη Skynyrd-ική μπαλάντα, με τίτλο “Hitta Hem” (“Γυρίζω σπίτι”).

Αν δεν σε ενδιαφέρει που δεν καταλαβαίνεις τι λέει ο τύπος και είσαι fan της εποχής εκείνης, αλλά και του revival κινήματος της, τότε το “När Isarna Sjunger” είναι ένα must για φέτος.

Τραγούδια κόλλημα: “Det Brinner i Fjärran” (Φωτιά στο βάθος), “När Isarna Sjunger” (Όταν οι πάγοι τραγουδούν), “Låt Stenarna Rulla” (Άσε τις Πέτρες να Κυλήσουν), “Sjumilakliv” (Τεράστιο Βήμα).

Y.Γ. Επειδή δεν υπάρχει κάτι στο YouTube ανεβασμένο, μπορείτε να το ακούσετε ολάκερο στο spotify (LINK).

487

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.