JUTE GYTE / SPECTRAL LORE: “Helian”

Δύο μπάντες που ζουν βίους παράλληλους, οι Jute Gyte του Adam Kalmbach από το Missouri (με 27 άλμπουμ σε 12 χρόνια στο ενεργητικό του) και οι Spectral Lore του Ayloss από την Αθήνα είναι ενεργοί εδώ και μια δεκαετία και αντιπροσωπεύουν ο καθένας επάξια με τον τρόπο του το one man ρεύμα του αντικοινωνικού, πειραματικού και λογοτεχνικού μαυρομέταλλου.

Μια συνεργασία μεταξύ τους λοιπόν είναι παραπάνω από φυσική, και παίρνει την μορφή αυτού του split όπου η κάθε μπάντα δίνει την δική της, μοναδική οπτική στο ποίημα “Helian” του Αυστριακού εξπρεσιονιστή Georg Trakl, ένα απαισιόδοξο έργο το οποίο γράφτηκε μεταξύ 1912 και 1913 και ο ποιητής περιέγραψε ως “ότι πιο πολύτιμο και επίπονο” είχε γράψει.

Ξεκινώντας με την εκδοχή των Jute Gyte, βουτάμε κατευθείαν στα βαθιά αφού το 20λεπτο κομμάτι ξεκινά με Virus-ικά αρπίσματα, παραμορφωμένα φωνητικά και σκληρές κιθάρες, αλλά πολύ σύντομα αρχίζει να μοιάζει με τέρας που μεταμορφώνεται όταν προστίθενται περίεργα πλήκτρα Fisher Price αισθητικής, αμυδρά electronica στοιχεία και ακόμα περισσότερες κιθαριστικές μελωδίες, άτονες και τεχνικές που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα δημιουργώντας ένα φαινομενικά χαοτικό αλλά στην πραγματικότητα ελεγχόμενο συνονθύλευμα ήχων φτιαγμένο για να παραβιάζει με τα πλοκάμια του τα ευαίσθητα σημεία μαυρομέταλλων που περίμεναν μπύρα και τράγους . Μέχρι λίγο πριν το τέλος του κομματιού δηλαδή, αφού σιγά σιγά οι τόνοι πέφτουν και απλοποιούνται για να γίνει ομαλά η μετάβαση στην επερχόμενη εκδοχή των Spectral Lore.

Όταν πλέον έρχεται η ώρα του Ayloss για να επιδείξει το δικό του κομμάτι, τα πράγματα αλλάζουν, η ατμόσφαιρα doom-ίζει επικίνδυνα, και παραμένει έτσι για ώρα, με αργές κιθάρες, απαγγελίες, κραυγές και μελαγχολικές μελωδίες πριν καταλήξει η σύνθεση σε εναλλαγές πιο ambient black με γρήγορα ξεσπάσματα νοσηρού μαυρομέταλλου που θα έκαναν τον Malefic των Xasthur να δακρύσει από συγκίνηση.

Πιο απλή αλλά εξίσου συναισθηματική και (για μένα) ίσως και πιο εντυπωσιακή, η οπτική των Spectral Lore μου υπενθυμίζει γιατί εδώ και λίγο καιρό τους θεωρώ ένα από τα καλύτερα κρυμμένα black metal μυστικά της ελλαδικής γεωγραφικής επικράτειας, αλλά οι Jute Gyte με την πιο Αζαθοθ-ική προσέγγιση τους δεν πάνε καθόλου πίσω. Άψογες ερμηνείες και οπτικές, άψογη επιλογή για εξώφυλλο του έργου “Tod und Mann” του Egon Schiele, μπορούμε νομίζω να μιλάμε χωρίς ενδοιασμό για εντυπωσιακό δίσκο, στηρίξτε άφοβα.

499

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.