DESOLATE PLAINS: “Practicing The Inner Arts”

Οι Desolate Plains αποτελούν το προσωπικό project του Λάμπρου Ποταμιάνου (Esochora).

Ο άνθρωπος έχει συνθέσει όλη την μουσική, τους στίχους, παίζει κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα. Στον πυρήνα του το “Practicing The Inner Arts” ακούγεται στα δικά μου αυτιά ως experimental metal, με τον δημιουργό του να ξεκινά από τις thrash metal καταβολές του και μέσα από την συνεργασία του με την Αλίκη Κατριού, να δίνει στα κομμάτια αυτή την παράξενη αύρα και ταυτότητα που δεν συναντάς συχνά στο είδος.

Η Αλίκη κράτησε τις αρχικές μελωδικές γραμμές στις οποίες τα κομμάτια είχαν γραφτεί από τον Λάμπρο, όταν ακόμη είχε κατά νου ανδρικά brutal φωνητικά. Σε πολλά σημεία την ακούμε να τραγουδά με γνήσια death/black χροιά, ενώ η θεατρικότητα που έχει εμφυσήσει στα τραγούδια τα πηγαίνει μέχρι ακόμη και το doom (σε ένα δραματικό ύφος που μας έχουν συνηθίσει ως Esochora μέσα από την φωνή του Φοίβου Ντόκου).

Δεν είναι όμως μόνο τα φωνητικά που παρουσιάζουν ποικιλομορφία και ενδιαφέρον, αλλά περισσότερο ακόμη η μουσική επένδυση αυτή καθεαυτή. Για να είμαι πιο ακριβής θα έλεγα το τελικό δέσιμο. Επιρροές από μπάντες όπως Coroner, Death, πρώιμοι Metallica, Mekong Delta, Slayer, Dark Angel δένουν μαγικά με τις επιρροές από σχήματα όπως οι Candlemass και οι Manowar. Το τεχνικό προοδευτικό thrash/death κατακλύζει την δουλειά με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τις εναλλαγές στο ύφος να αποτελεί σήμα κατατεθέν τους.

To ντεμπούτο άλμπουμ του project, αποτελεί ένα concept που καταπιάνεται με θέματα εσωτερικής συνείδησης που απορρέουν από το να είναι κανείς άνθρωπος. Θλίψη, απελπισία, φόβος, η αίσθηση της απώλειας αλλά και της δύναμης όπως και πολλά ακόμη πράγματα που αφορούν στον ψυχισμό και το πνεύμα που περικλείει η ύπαρξη μας. Είναι το ταξίδι στην ζωή μέσα από τα μάτια ενός όντος που βάζει ως στόχο να αποκαλύψει τον πυρήνα στον οποίο οδηγούν τα “δεσμά” που τον δένουν από τότε που ήρθε στην ζωή. Τουλάχιστον πρωτότυπο, αν όχι εξαιρετικά ενδιαφέρον… και πολύ δυναμικά δοσμένο μέσα από την τραγουδοποιία. 

Το τρίο συμπλήρωσε η προσθήκη του Πορτογάλου ντράμερ Hugo Ribeiro και το άλμπουμ ολοκληρώθηκε και υπάρχει προς το παρόν μόνο σε ψηφιακή διανομή από την Molon Lave Records. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Λάμπρου στο σπίτι του στην Αθήνα, των τυμπάνων στην Πορτογαλία, ενώ το μιξάρισμα και το mastering έγιναν από τον Γιώργο Μπόκο στο Grindhouse Athens Studio με το τελικό αποτέλεσμα να ακούγεται τουλάχιστον εντυπωσιακό καθώς είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το κλειστοφοβικό κλίμα της μουσικής των Desolate Plains.

Το Rockway ήρθε σε επαφή με τους συντελεστές του “Practicing The Inner Arts” κάνοντας μια πρώτη παρουσίαση της δουλειάς τους και μπορείτε να δείτε το σχετικό υλικό εδώ. Σε αναμονή της κανονικής τους κυκλοφορίας και σε φυσική μορφή λοιπόν με την ελπίδα αυτό το ιδιαίτερο δισκάκι να πάρει σάρκα και οστά και να φτάσει σε περισσότερο κόσμο. Αν αυτό είχε συμβεί μέσα στο 2017, τότε θα ήταν αδιαμφισβήτητα, στην προσωπική μου τουλάχιστον 20άδα…

587