VUUR: “In This Moment We Are Free- Cities”

Η πολυαγαμηνένη Anneke van Giersbergen, επιστρέφει με νέο σχήμα, αλλά αυτή τη φορά μας συστήνει και την πιο progressive πλευρά της.

Με συνοδοιπόρους τους Ed Warby (Ayreon, The 11th Hour, The Gentle Storm), Johan van Stratum (The Gentle Storm, Stream of Passion), Jord Otto (ReVamp, My Propane) και Ferry Duijsens (Aqua de Annique, The Gentle Storm, Leave’s Eyes), η αοιδός με τη σαγηνευτική φωνή, παρουσιάζει το “In This Moment We Are Free- Cities”, ένα full length με καθαρά prog χαρακτήρα, όπου η Anneke εναποθέτει την εμπειρία που απέκτησε στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων.

Από τη μια αναγνωρίζεις τις μελαγχολικές ερμηνείες των Gathering, αλλά βρίσκεσαι αντιμέτωπος και με την ήρεμη δύναμή της, έτσι όπως τα τελευταία χρόνια στέκεται δίπλα από τον Devin Townsend, ενώ εύλογες είναι οι αναφορές (κυρίως στο συνθετικό τομέα) στους The Gentle Storm και στις συμμετοχές της στους Ayreon. Εν ολίγοις, μια ολόκληρη καριέρα, σκιαγραφείται μέσω των συντελεστών του δίσκου, βγάζοντας προς τα έξω μια πιο πολυεπίπεδη χροιά της Anneke, η οποία δένει άψογα με τον προοδευτικό ρου του album.

Κάθε τραγούδι αναφέρεται και σε μια από τις πόλεις που έχει επισκεφτεί η 44χρονη Ολλανδή, με τους στίχους να φέρουν την κλασική προσωπική πινελιά της ερμηνεύτριας, με το βασικό concept να συνδυάζει την αίσθηση της ελευθερίας όταν βρίσκεσαι σε μια ξένη πόλη, με αυτήν της απομόνωσης που μπορεί να σου προκαλέσει, ενώ δε λείπουν και οι συγκρίσεις της αστικής ζωής με την αγροτική.

Το μουσικό περιεχόμενο είναι υπερπλήρες και με περισσή προσωπικότητα, δίχως να δομείται γύρω από τη φωνή της Anneke. Κινείται παράλληλα με την εκάστοτε στιχουργική ιστορία και ντύνει κάθε τραγούδι με κομψότητα και χωρίς φλυαρίες ή περιττά ανεβοκατεβάσματα ταστιέρας. Συμβάλλει στο ταξίδι ισόποσα με την (ούτως ή άλλως) επιβλητική και μελωδική περσόνα της frontwoman και, μαζί της, υφαίνεται ένα ηχητικό ψηφιδωτό, το οποίο χαρτογραφεί περιοχές και συναισθήματα, ενώ συνάμα καλύπτει την ακούσια ανάγκη των οπαδών της Anneke για κάτι πιο heavy.

Κοντολογίς, οι Vuur αποτελούν το άτυπο (και πιο metal) ξαδερφάκι των The Gentle Storm, με το ντεμπούτο τους να με βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο και, έμμεσα, πολυταξιδεμένο. Ευελπιστώ σε ανάλογη συνέχεια του project, με αντίστοιχο concept, συμπεριλαμβανομένης της (νωχελικής) Αθήνας.

566

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.