PERTURBATOR: “New Model”

Ο Παριζιάνος James Kent είναι το πρόσωπο πίσω από το project με την περίεργη ονομασία Perturbator. Με το μακρινό παρελθόν του να τον βρίσκει κιθαρίστα σε διάφορες black metal μπάντες, δεν είναι καθόλου τυχαίο το σκοτεινό ύφος της μουσικής του.

Το “New Model” όμως έχει ακόμη πιο βαθύ μαύρο electro χαρακτήρα από το synthwave/darkwave ιστορικό του. Πρόκειται για ένα ep με περιεχόμενο περισσότερο αφηγηματικό, σαν soundtrack, ενώ έχουν υποχωρήσει οι προσπάθειες εντυπωσιασμού “πυροτεχνηματικής” φύσης. Απαιτεί την κατάλληλη ψυχολογία που θα επιτρέψει την βύθιση στον παράλληλο κόσμο που έχει δημιουργήσει ο Kent.

Δεν είναι τυχαίο που ενώ στις πρώτες… στημένες ακροάσεις το “New Model” πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, άλλαξα εντελώς γνώμη όταν το άκουσα ταξιδεύοντας οδικώς μια βροχερή νύχτα κι ενώ έπρεπε να διανύσω μια μεγαλούτσικη απόσταση. Ένιωσα σαν να ντοπάρεται η φαντασία μου, καθώς το άκουσμα δημιούργησε ιδανικές συνθήκες νοητικής περιπλάνησης σε φουτουριστικά “χωράφια” χωροχρονικού ασυνεχούς, ή όπως αλλιώς θα επέλεγε να περιγράψει κάποιος sci – fi συγγραφέας μια αντίστοιχη κατάσταση.

Και αυτό είναι το κύριο ατού του άλμπουμ, η ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα που συναντάς, αν και όταν, υπό προϋποθέσεις, καταφέρει να σε τραβήξει στην διάστασή του. Ο εφιαλτικός βιομηχανικός κόσμος που περιγράφουν τα synth του “New Model” αποτελεί ένα σκληρό αντικατοπτρισμό στο σήμερα της επιτηδευμένα ρετρό κουλτούρας που διέπει την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη.

Επίσης αποτελεί ιδανική συντροφιά ως μουσικό χαλί κατά την ανάγνωση βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, αλλά και μια σουρεαλιστική έξοδο διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Προσωπικά με έκανε να αισθανθώ έτσι όπως αισθάνθηκα αρκετά χρόνια πίσω όταν πρωτάκουσα τους Tangerine Dream.

595