Star Industry, In Vein, Cold Remembrance (3/11/2017) Modu club

Κάποιες μπάντες αποκτούν στο πέρασμα των χρόνων ιδιαίτερες σχέσεις με το μουσικό τους κοινό στην χώρα μας και δεν χάνουν την παραμικρή ευκαιρία να ξαναβρεθούν στο σανίδι κοντά στους φίλους τους.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή των Βέλγων goth rockers, Star Industry, οι οποίοι για πέμπτη φορά επισκέφθηκαν την Αθήνα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και με την συνδρομή δύο ακόμη σχημάτων από την Αθήνα (In Vein και Cold Remembrance) χάρισαν σε όσους παρευρέθηκαν στο Modu club μια ιδιαίτερα ευχάριστη βραδιά.

Στον χώρο μας καλωσόρισαν οι Cold Remembrance. Στο περιορισμένο setlist  το οποίο έχει στην διάθεση της κάθε μπάντα που αναλαμβάνει το άνοιγμα, έπαιξαν πέντε τραγούδια από το φετινό τους ντεμπούτο που φέρει τον τίτλο “Visions From A World Apart” (διαβάστε την σχετική συνέντευξη που μας παραχώρησαν ΕΔΩ), το οποίο κινείται σε gothic metal μονοπάτια.

Η μπάντα έδειξε αρχικά κάπως μουδιασμένη επί σκηνής, ανεβάζοντας ρυθμούς στην πορεία. Τα κομμάτια τους είναι αρκετά μεγάλα σε διάρκεια ξεφεύγοντας από την στενή πεπατημένη λογική που επικρατεί στο είδος, χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Memories Remain” με το οποίο κι έκλεισαν.  Το κέντρο βάρους της μουσικής τους βρίσκεται στο συναίσθημα που πηγάζει από τον λυρισμό των στίχων και το βάθος με το οποίο προσπαθεί να τους αποδώσει ο frontman τους Romanos. Πολύ καλός υπήρξε και ήχος καθόλη την βραδιά, όπως και η αποδοχή του σχήματος από το κοινό.

Cold Remembrance setlist

Aurora Autumn

Angel

And The Storm Embraced Us

Dear Vespertine

Memories Remain

Η συνέχεια υπήρξε αρκετά πιο δυναμική και τα σύννεφα της θλίψης με τα οποία είχαν σκεπάσει οι Cold Remembrance το club άρχισαν να διαλύονται με την εμφάνιση των In Vein στην σκηνή. Η μπάντα είχε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην σύνθεσή της λόγω ενός ατυχήματος του Νίκου Στατίρη (κιθάρα), τον οποίο αντικατέστησε με ιδιαίτερη επιτυχία ο Αντώνης Κωνσταντέλος.

Οι In Vein έδειξαν να έχουν έναν και μόνο σκοπό, να περάσουν καλά και αυτό το πέτυχαν συμπαρασύροντας μαζί τους και όλο το κοινό, κάνοντας έτσι το έργο των Star Industry που ακολουθούσαν πολύ πιο εύκολο. Σε αυτό βοήθησε η επιλογή στις 4 διασκευές που έπαιξαν, αλλά και το γενικότερο party mood που απέπνεαν καθόλη την εμφάνισή τους. Επιτυχημένο κράμα gothic rock με industrial, προσωπικά απόλαυσα περισσότερο το “Brandon Lee”, αλλά και την για πρώτη φορά ηλεκτρική απόδοση του κομματιού τους “The Grave Of Our Love”.

In Vein setlist

Veil Of Pain

Nowhere Girl (B-movie cover)

Heartblades

Little Angel (Charon cover)

Vile Angel

Brandon Lee (The 69 Eyes cover)

The Grave Of Our Love

Die Again

Rebel Yell (Billy Idol cover)

Clouds Open

Οι Star Industry αν και δεν κατάφεραν να κάνουν μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια το τεράστιο όνομα, μένουν μια αειθαλής αξία στην σκηνή του gothic rock/metal. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις προφανώς αποτελούν και το δυνατό τους χαρτί, αφού καταφέρνουν να ξεσηκώσουν το κοινό τους και να δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Τραβούν κομμάτια για το setlist τους από το σύνολο της δισκογραφίας τους, φορούν τα μαύρα γυαλιά τους και ανεβαίνουν στην σκηνή σαν να μην υπάρχει αύριο. Δεν μπόρεσαν να κρύψουν στο ελάχιστο την αγάπη τους για το ελληνικό κοινό, αφού απερίφραστα το δήλωσαν ευθέως με δηλώσεις που τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους δεν επέτρεψαν να ακουστούν κλισέ.

Πεντακάθαρος ήχος κι από κάτω οι θεατές μόνο θεατές δεν παρέμειναν αρπάζοντας όχι λίγες φορές το μικρόφωνο που τους προσέφερε ο Peter Beckers, ενώ παράλληλα οι μπροστά σειρές έμοιαζαν από πίσω ως ταραγμένη κοσμο – θάλασσα με το κοινό να χορεύει και να αναμοχλεύεται συνεχώς. Ήταν τόσο έκδηλος ο ενθουσιασμός του πλήθους που ανάγκασε τους Βέλγους σε ένα δεύτερο encore με μια απρογραμμάτιστη δεύτερη εκτέλεση του “Nineties” (ολοκληρωμένο το setlist μπορείτε να το βρείτε παρακάτω).

Ο ήχος τους είναι βαθιά επηρεασμένος από The Sisters Of Mercy εποχής “Vision Thing”, έχουν όμως το δικό τους ύφος το οποίο έγινε ακόμη πιο ευδιάκριτο μέσα στην πιο πρόσφατη δουλειά τους “The Renegade”. Στα δικά μου αυτιά αυτό το δισκάκι ίσως να αποτελέσει τον παράγοντα που θα τους γλυτώσει από την μοίρα που είχαν για παράδειγμα οι εξαιρετικοί The Merry Thoughts, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ήχο των επιρροών τους. Το άλμπουμ διάδοχος του “The Renegade” θα είναι σαφώς και το καθοριστικό για την έκβαση του ήχου τους.

O Beckers καταφέρνει να ακούγεται ως η συνισταμένη των Carl McCoy και Andrew Eldritch. Μαζί με το υπόλοιπο σχήμα προσφέρουν ραφιναρισμένο τον παλιό cult goth ήχο, δίνουν μια πιο μοντέρνα εκδοχή δουλεύοντας για παράδειγμα τους διαλόγους της κιθάρας με το υπόστρωμα των synth. Στην σκηνή στέκονται αληθινοί μακριά από πόζες και εξωγήινες συμπεριφορές, ενώ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο συναυλιακό χώρο. Ένα απολαυστικό live από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς. Πολύ σύντομα θα μπορέσετε να βρείτε στις σελίδες μας κι ένα μικρό αφιέρωμα στην μπάντα με συνέντευξη των Star Industry στον φακό του Rockway, αλλά και πλάνα από ολόκληρη την εμφάνιση της 3ης Νοεμβρίου.

Star Industry setlist

Egypt

Driven

Ceremonial

Bloodmoon

Selling Icons

Sin

The Renegade

Like A Ghost

Last Crusades

Eilyne

New Religion

Heart Man Angel

Nineties

Lost Generation

(1st encore)

Sodium Haze

Be Real

New Millennium

(2nd encore)

Nineties

photos : Γιώργος Αργυρόπουλος

videos : Γιάννης Φράγκος

677