COLD REMEMBRANCE

Στις γραμμές που ακολουθούν στις οθόνες σας μπορείτε να διαβάσετε για κάποιες από τις απόψεις και τα νέα που αφορούν στους Cold Remembrance, ενός ελληνικού gothic metal σχήματος, που ενώ δραστηριοποιείται από το 2004, κατάφερε μόλις στην χρονιά που διανύουμε να κυκλοφορήσει την πρώτη του ολοκληρωμένη ηχογράφηση. Ο λόγος στον Romanos, τον άνθρωπο πίσω από τα φωνητικά, τα πλήκτρα, την σύνθεση αλλά και τους στίχους της Αθηναϊκής μπάντας.

-Θέλετε να μας πείτε ποιοι είναι οι CR και ποια ηχητική ταυτότητα φέρουν;
Οι Cold Remembrance είναι ένα πενταμελές σχήμα από την Αθήνα, που αποτελείται από τους Romanos (φωνητικά, πλήκτρα, στίχοι, σύνθεση), Narcsoul (κιθάρες), Jeanne (πλήκτρα, φλάουτο), Christofer (μπάσο) και Hellen (ντράμς). Στις τάξεις μας ανήκει και ο V-Angel (κιθάρες, σύνθεση) που μολονότι εγκαταβιεί πλέον στην Αμερική, παραμένει βασικό μέλος. Κινούμαστε στα πλαίσια του gothic rock/metal ιδιώματος χωρίς να απουσιάζουν και κάποιες dark wave πινελιές.

-Παρότι σχηματιστήκατε πίσω στο 2004, μόλις φέτος καταφέρατε να κυκλοφορήσετε το ντεμπούτο σας άλμπουμ, ήταν πραγματικά τόσο δύσκολα τα πράγματα για εσάς, ή κάποια στιγμή το πήρατε λίγο πιο ζεστά το όλο θέμα και προχωρήσατε;
Η αλήθεια είναι ότι στο 2004 εντοπίζονται οι απαρχές του σχήματος με εμένα και τον V-Angel να ενώνουμε τους μουσικούς μας δρόμους. Έκτοτε δαπανήσαμε δέκα περίπου χρόνια αναζητώντας συνεργάτες, μορφοποιώντας παράλληλα το μουσικό μας ύφος. Ουσιαστικά το σχήμα έλαβε την ολοκληρωμένη του μορφή κάπου στα 2013-2014. Στο πλαίσιο μιας κοινωνίας γρήγορων ρυθμών, γεμάτης προβλήματα, άγχος, υποχρεώσεις και απαιτήσεις, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συγκροτηθούμε ως σχήμα και όχι να γράψουμε το album.

-Ποια είναι τα πλάνα προώθησης του “Visions From A World Apart”;
Επεξεργαζόμαστε το concept, δύο video clip προς το παρόν για ισάριθμα κομμάτια από το album ενώ παράλληλα οργανώνουμε ένα πρόγραμμα επιλεγμένων live εμφανίσεων, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

-Στην σελίδα σας στο facebook, στην παράγραφο επιρροές γράφει συγκεκριμένα “Pure emotions/The world as we face it every day”. Ποια είναι τελικά αυτή η συνισταμένη των συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτό το …σκεπτικό;
Με χαροποιεί πραγματικά η συγκεκριμένη ερώτηση. Θα έλεγα ότι για τη δημιουργία του σχήματος και της μουσικής μας, οι μουσικές μας καταβολές αποτέλεσαν την αφορμή αλλά τα συναισθήματα που προκύπτουν μέσα από τη βιωματική επαφή με την καθημερινότητα και τη ζωή εν γένει, την αιτία. Ο κύκλος της ζωής υπό το πρίσμα των παθογενειών, που καταδυναστεύουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, έχουν αέναο αντίκτυπο στην ψυχή του ανθρώπου. Σε ένα κόσμο όπου βασιλεύει η ιδιοτέλεια και ο αμοραλισμός, η πραγματική αγάπη εντοπίζεται σε ψήγματα. Σε ένα τέτοιο κόσμο αναπνέουν οι Cold Remembrance.

-Πόσο εύκολο είναι να κρατάς το συναίσθημα των κομματιών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο στον ήχο σας σε ένα στούντιο, με προγραμματισμένες και πολλές φορές επαναλαμβανόμενες ηχογραφήσεις;
Αν γράφεις για να εξωτερικεύσεις τις βαθύτερες σκέψεις σου, αν μέσα στη δημιουργία σου αποτυπώνονται τα συναισθήματά σου, τότε οι ηχογραφήσεις παίρνουν άλλο χρώμα και παρά την κούραση, την επανάληψη το συναίσθημα διατηρείται αλώβητο. Εξάλλου οι πολύωρες παραμονές στο studio δεν αποτελούν παρά μικρές ανάσες, μικρές  ανάπαυλες από την πραγματικότητα που ελλοχεύει έξω και που μας επαναφορτίζει συναισθηματικά.

-Από την πλευρά του ήχου, ποιες συγκεκριμένες μπάντες επέδρασαν περισσότερο καταλυτικά στο δικό σας αυτό ύφος;
Θα έλεγα κυρίως Dark Wave, Gothic Rock/Metal και Atmospheric metal σχήματα από τον ευρωπαϊκό χώρο κυρίως, όπως The Sisters of Mercy, Anathema, Paradise Lost, The Cure, Clan of Xymox, Malaise, Scream Silence, Star Industry, Elusive, Lacrimas Profundere, Sentenced, the 69 Eyes και Charon είναι κάποια αντιπροσωπευτικά.

-Σε λίγες ημέρες εμφανίζεστε στην σκηνή του Modu μαζί με τους In Vein, ακόμη ένα σχήμα που ενώ υπάρχει πολλά χρόνια στην εγχώρια σκηνή δεν έχει κυκλοφορήσει πλήρη δισκογραφική δουλειά, αλλά και τους Βέλγους Star Industry. Τι ετοιμάζετε σε αυτό το σετ;
Πράγματι, η εν λόγω συμμετοχή μας γεμίζει χαρά, αφενός για το open act στους θρυλικούς πλέον Star Industry, αφετέρου για το γεγονός ότι θα μοιραστούμε με τους φίλους πλέον In Vein για πολλοστή φορά την ίδια σκηνή. Από τη δική μας πλευρά θα παρουσιαστούν κομμάτια στο πλαίσιο ενός concept set που θα δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ήχο και τη θεματολογία του album.

-Δεν θα ρωτήσω αν υπάρχει μέλλον στην gothic σκηνή στην Ελλάδα, η απορία μου είναι αν υπάρχει παρόν…
Εκτιμώ ότι παρατηρείται αναβίωση τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σχήματα που παραμένουν ενεργά δισκογραφικά για αρκετά χρόνια, πλάι σ’ αυτά όμως εντοπίζονται αρκετές καινούργιες κυκλοφορίες από νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Πρόσφατα μάλιστα σε ένα αφιέρωμα στην ελληνική gothic rock σκηνή, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό αθηναϊκό στέκι παρευρεθήκαμε εκπρόσωποι τουλάχιστον δέκα συγκροτημάτων. Δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα με μικρή- συγκριτικά με άλλες- σκηνή και πολλά προβλήματα, η παρουσία αξιόλογων σχημάτων και παραγωγών (DJ’s) είναι ισχυρή.

-Πως σας έχει δεχθεί ο μουσικός τύπος, αλλά και το κοινό της σκηνής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων;
Δεν έχουμε παράπονο. Φιλοξενηθήκαμε σε αξιόλογες ραδιοφωνικές εκπομπές και ο μουσικός τύπος μας αντιμετώπισε ένθερμα. Αναφορικά με τον κόσμο τόσο εντός όσο και εκτός τύχαμε εξαιρετικής αποδοχής. Οφείλω να ομολογήσω βέβαια ότι τα περισσότερο ένθερμα μηνύματα μας ήρθαν από το εξωτερικό, από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική. Υπήρξαν ακροατές του album με τους οποίους δεν είχαμε προγενέστερη επαφή, που μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν video με κομμάτια, να ανεβάσουν φωτογραφίες, μέχρι και να αναλύσουν λεπτομερώς κάθε κομμάτι μουσικά και στιχουργικά.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας:
Σίγουρα το επερχόμενο live και έπειτα τα video clip και οι live εμφανίσεις. Από εκεί και πέρα το καλοκαίρι μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου μπαίνουμε studio για να ηχογραφήσουμε τον διάδοχο, που θα φέρει τον τίτλο “Damages”. Αυτό θα αποτελέσει τη δεύτερη πράξη της τριλογίας που ξεκίνησε με το “Visions from a World Apart”.

-Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, υπάρχει κάτι ακόμη στο οποίο πιθανόν να θέλετε να αναφερθείτε;
Εμείς ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία να απαντήσουμε στα εύστοχα ερωτήματα καθώς και για το βήμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας στον κόσμο. Θα κλείσουμε και εμείς απ τη μεριά μας ευχόμενοι να επιστρέψουμε όλοι σε μια εποχή καλλιτεχνικής αγνότητας, όπου η υποκουλτούρα της μάζας θα φαντάζει μακρινό όνειρο. Ένα κόσμο που η τέχνη θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας και θα ηχεί δυνατότερα από τον υλισμό και την επιφάνεια.

470