OTEP: “Atavist”

Υπάρχουν δύο τρόποι να παρουσιάσω τη νέα δουλειά των Otep… Ο ένας είναι να μιλήσω για την καλλιτεχνική υπόσταση της Otep Shamaya και το πόσο γαμάτο είναι αυτό που κάνει ως frontwoman τόσα χρόνια. Επίσης θα μπορούσα να αναφέρω το πόσο μεγάλα συνθετικά αρχίδια έχει ή να σταθώ στα πωρωτικά φωνητικά της και τους ψαγμένους στίχους της.

Κακά τα ψέματα, η τύπισσα είναι εγγύηση και παρότι με το SmashtheControlMachine φλέρταρε περισσότερο με κάποια πιο mainstream μονοπάτια (τρόπος του λέγειν), δεν ξεχνά τις μουσικές της βάσεις. Το Atavist αποτελεί μια φυσική συνέχεια όχι του προηγούμενου album της, αλλά του “The Ascension”, με το γνώριμο και αγαπητό ύφος που όλοι γνωρίσαμε πρώτη φορά πριν 9 περίπου χρόνια.

Ο δεύτερος τρόπος να παρουσιάσω αυτήν την κυκλοφορία είναι να κάνω λόγο για το πισωγύρισμα της ίδιας σε μια μανιέρα η οποία σίγουρα ευχαριστεί τους οπαδούς της, αλλά δε προσφέρει κάτι καινούριο ή καινοτόμο. Εμένα προσωπικά, όντας fan, μου αρκεί αυτό, αλλά οφείλω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται… Το “Atavist” εκμεταλλεύεται τη φόρα που έχει πάρει το σχήμα της Otep τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να έχει τη διάθεση να εξελιχθεί (κάτι που προσπάθησε με το προαναφερθέν SmashtheControlMachine), τριβελίζοντας για μια ακόμη φορά γύρω από τα ίδια μουσικά καλούπια. Επίσης, εξακολουθώ να πιστεύω πως ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το ντεμπούτο της με τίτλο SevasTra, παρόλα αυτά συνεχίζει μεθοδικά να πολεμάει τους δαίμονές της μέσω των συνθέσεών της και το καταφέρνει μια χαρά. Απλώς δεν ξέρω τι θα μπορούσα να πω για να πείσω κάποιον που έχει ασχοληθεί επιφανειακά με το συγκρότημα, να προτιμήσει το Atavist αντί κάποιας άλλης δουλειάς.

Το ρεζουμέ λοιπόν είναι πως η ποιότητα που φέρει το όνομα Otep είναι δεδομένη και κάθε album αποτελεί μια μικρή καλλιτεχνική έκφανση της προσωπικότητας της Shamaya, γεγονός όμως που τη φέρνει αντιμέτωπη με παρεμφερείς πτυχές του εαυτού της. Εμένα μου αρέσει αυτό που ακούω (ειδικά στα Atom to Adam”, Remember to Forget”, Fists Fall” και Stay”), αλλά πολύ φοβάμαι πως οι εμμονές της πλέον δεν αποτελούν θέλγητρο ώστε να πληθύνει το ήδη περιορισμένο εγχώριο κοινό της.

680

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.