ATHEIST (30/04/11) AN CLUB

Πέντε περίπου χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση τους επί ελληνικού εδάφους, οι Αμερικανοί προοδευτικοί deathsters επέστρεψαν για μία και μοναδική συναυλία, στην Αθήνα. Τότε είχαν μόλις επανέλθει και τίμησαν τους κλασσικούς τους δίσκους.

Αυτή τη φορά και έχοντας ένα πρόσφατο εξαιρετικό άλμπουμ όπως το “Jupiter”, επέλεξαν την Ελλάδα ως έναν απο τους τελευταίους τους σταθμούς της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας μαζί με τους συμπατριώτες τους, Exhumed.

Exhumed

Την κάλυψη του κενού των Cerebrum που αρχικώς είχαν ανακοινωθεί ως support, ανέλαβαν οι φοβεροί Inveracity οι οποίοι παρέδωσαν μαθήματα βίαιου death metal και επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς ότι είναι μια απο τις καλύτερες μπάντες του ιδιώματος τόσο εγχώρια όσο και γενικότερα. Ξεκινώντας με το εκπληκτικό “Before The Uncreation” και παίζοντας κομμάτια και απο το πρώτο τους δίσκο (“Savagely Beaten”, “Ejaculation Over Mutilation”, “Repulsed By Vaginal Reek”) ενθουσίασαν τον λίγο έως εκείνη την ώρα κόσμο. Περιμένουμε εναγωνίως το νέο τους δίσκο, απ τον οποίο ακούσαμε και δύο κομμάτια. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αφιέρωσαν και ένα απο τα κομμάτια τους στους Cerebrum, σημάδι αλληλεγγύης και εκτίμησης.

Exhumed

Εν συνεχεία και αφού η προσέλευση του κόσμου βελτιωνόταν σταδιακά, ανέβηκαν στη σκηνή οι Exhumed οι οποίοι επρόκειτο να παίξουν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι όλοι τους και πολύ δεμένοι μεταξύ τους ενώ μπορούμε να πούμε πως τα κομμάτια τους  είναι φτιαγμένα για ζωντανές εμφανίσεις. Ο κόσμος “λύθηκε” σιγά σιγά και τα πρώτα ξυλίκια έλαβαν χώρα μετά απο σχετική προτροπή του τραγουδιστή. Δεν περιορίστηκαν μόνο στη νέα τους δουλειά “All Guts, No Glory” αλλά πέρασαν και απο τις πρώτες τους κυκλοφορίες, γεγονός που έδωσε έναν καφρονοσταλγικό τόνο στην βραδιά.

Exhumed

Χαρακτηριστική ηταν η φράση με την οποία προλόγιζε ο τραγουδιστής ένα κομμάτι του 1993: “back to those days when oldschool death metal was called… just death metal!” ενώ κάτι ακόμα που προστίθεται στη θετική ατμόσφαιρα ήταν η αναφορά του μπασίστα τους στους δικούς μας Into The Gore. Ξεχώρισε το “So Let It be Rotten…So Let It Be Done” όπως και το “Αs Hammer To Anvil” από τοω τελευταίο τους δίσκο ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το “The Matter Of Splatter” απο το “Αnatomy Is Destiny”. Συμπερασματικά και με βάση όσα είδαμε πρόκειται αναμφίβολα για μία μπάντα απο τις λίγες πλέον που πρεσβεύουν το αγνό grind/death metal όπως αυτό που μάθαμε στην αυγή της δεκαετίας του ’90.

Atheist

Αφού οι Exhumed μάζεψαν τον εξοπλισμό τους και αναμένοντας τους Αtheist, το κλαμπ γέμιζε με όλο και περισσότερο κόσμο χωρίς όμως να φτάσουμε σε ασφυκτικό επίπεδο. Ο ενθουσιασμός του κόσμου παρέμενε στα ύψη και παρά την ομολογουμένως αρκετή καθυστέρηση μέχρι να ετοιμαστούν όλα όπως πρέπει, το κοινό υποδέχτηκε ένθερμα τους μεγάλους του-κυριολεκτικά-προοδευτικού death metal.

Atheist

Δικαιωμένοι επιτέλους μετά απο πολλά χρόνια πια για το ιδιαίτερο μουσικό τους ύφος, είχαν εξαιρετική απόδοση και δεν άφησαν κανένα παραπονεμένο. “Air”, “Mother Man”, “An Incarnation’s Dream” και άμεση επικοινωνία με το κόσμο ξεσήκωσαν όλο το Αn. Ο Shaefer δε σταμάτησε να επαινεί το Ελληνικό κοινό, τονίζοντας μάλιστα πως η εμφάνιση τους επί ελληνικού εδάφους θα είναι η καλύτερη ανάμνηση από αυτή την περιοδεία. Απο το setlist δεν έλειψαν κομμάτια και απο το νέο “Jupiter” όπως το sing along “Faux King Christ”.

Atheist

Άλλο ένα highlight της συναυλίας ήταν όταν οι Exhumed ανέβηκαν στη σκηνή κρατώντας ποτά και αναδείχθηκε το φιλικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μπάντες. Προσφέροντας μας ανάμεσα στα κομμάτια απο ένα πολύ καλό guitar και drum solo, έκλεισαν με τον ιδανικότερο τρόπο παίζοντας το μοναδικό “Piece Of Time” από τον ομότιτλο δίσκο του 1989. Δεν παρέλειψαν να χαιρετήσουν τους οπαδούς και αξιοσημείωτη ήταν η βουτιά του Shaefer στο κοινό προς το τέλος, όταν και όλοι βρισκόμασταν σε μία άλλη διάσταση που μόνο στα ηχητικά μονοπάτια των Atheist υπάρχει..

Κείμενο/ photos: Νίκος Καραγεώργος

Atheist

479