COMEBACK KID: “Outsider”

Τα λόγια είναι περιττά για το ακούραστο και σχεδόν ασταμάτητο τούτο κουιντέτο από το Winnipeg του Καναδά.

Κατά πολλούς σωτήρες του μοντέρνου hardcore ήχου, το όχημα των Andrew Neufeld και Jeremy  Hiebert – το μοναδικά αρχικά μέλη της  μπάντας – επιστρέφει μετά το σχετικά χλιαρό “Die Knowing” του 2014, με το παρόν που κυκλοφόρησε στις 08.09.2017 από την Nuclear Blast.

Για όσους δε γνωρίζουν, η μπάντα είναι μια πιο μοντέρνα έκφανση του σύγχρονου μεταλλικού hardcore/crossover ήχου ο οποίος ξεκινάει από τους Agnostic Front, Shai Hulud, τους Earth Crisis και τους Refused για να καταλήξει σε πιο πρόσφατες συγγενείς μπάντες όπως οι Parkway Drive, Stick to Your Guns, No Turning Back και οι άδοξα διαλυμένοι πλέον Wolf Down.

Μετά από 17 χρόνια ύπαρξης οι Comeback Kid είναι πλέον βετεράνοι και ξέρουν πως να χειριστούν το hardcore τους ώστε να φαίνεται ότι διαφοροποιούνται από πολλές αντίστοιχες μπάντες εκεί έξω. Άλλοτε παίζοντας, εκ του ασφαλούς, ένα γκαζωμένο μανιασμένο κράμα metal και hardcore , σε τραγούδια όπως το ομώνυμο του δίσκου κομμάτι που δίνει τη γροθιά με το “καλημέρα σας”, μέχρι το “Hell of a Scene”, που ακούγεται σαν  μετωπική σύγκρουση των S.O.D με τους Earth Crisis και το ατόφιο thrash των “Somewhere, Somewhere”, “Blindspot”  και “I’ll be That” και το a-la Sick of it All hxc groove του “Consumed the Vision” (με την ευγενική συνδρομή του Chris Cresswell των Flatliners), η μπάντα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προσθέσει λίγο αλατοπίπερο σε ένα, κατά τα άλλα, τεχνικά γραμμικό ιδίωμα, χαρτογραφώντας κατά μία έννοια την ιστορία του hardcore με τα τραγούδια του δίσκου.

Ακόμη και την παρανοϊκή διάνοια του Devin Townsend έχουν στρατολογήσει στο “Absolute”, με την ιδέα του οποίου φλερτάρουν εδώ και πολύ καιρό. Και φροντίζουν κατά διαστήματα να δίνουν και λίγη μελωδία σε όλη την οξύτητα του ήχου, τόσο με τα χαρακτηριστικά gang φωνητικά που είναι διάσπαρτα στα ρεφρέν τραγουδιών όπως το υβριδικό προαναφερθέν “Hell of a Scene”, όσο και με τις αρρωστημένες μελωδίες αργόσυρτων κομματιών όπως το “Moment in Time” στο οποίο συνδράμει και ο Καναδός folk μουσικός Northcote. Κατά τα λοιπά, η μπάντα είναι τέλεια κουρδισμένη και η φωνή του Neufeld  ακούγεται ασταμάτητη μετά από όλα αυτά τα χρόνια.

Οι CBK απέδειξαν ότι υπάρχει ζωή μετά το ορόσημο του “Wake the Dead” και ότι ακόμη βρίσκονται στην κορυφή των hardcore μπαντών. Ελπίζουμε να ξαναπεράσουν από τη χώρα μας.

539