HORRID: “Beyond The Dark Border”

Όταν μιλάμε για τους Horrid, μιλάμε για την ίσως πιο ιστορική ιταλική death metal μπάντα.

Μια μπάντα που ήταν old school πριν ακόμα ο ήχος της γίνει old school, αφού η γέννησή της χρονολογείται πίσω στο μακρινό 1989. Βέβαια η πρώτη δεκαετία ζωής των Horrid πέρασε στην αφάνεια με κάποιες κυκλοφορίες EP και demo εδώ κι εκεί, κι έπρεπε να φτάσει το 2002 για να έχουμε την πρώτη full length δουλειά τους, με τίτλο “Reborn In Sin”.

15 χρόνια μετά το επίσημο ντεμπούτο τους, οι Horrid κυκλοφορούν το “Beyond The Dark Border” και φτάνουν αισίως στην πέμπτη studio κυκλοφορία τους. Τα αποτελέσματα; Εξαιρετικά. Μην περιμένετε εκπλήξεις και νεοτερισμούς στα 9 τραγούδια του album. Αυτό που πρέπει να περιμένετε είναι κολασμένο death metal, που σε πιάνει από τα μούτρα και δε σε αφήνει να χαλαρώσεις παρά μόνο μετά το πέρας της ακρόασης.

Ο ήχος τους παντρεύει την Αμερικάνικη με τη Σουηδική σκηνή. Εκεί που το άκουσμα μοιάζει βαρύ κι ασήκωτο, πετάνε κάτι μελωδίες που σε ξεραίνουν και σου καρφώνονται στο μυαλό. Αυτό το ρημάδι το “Cursed Dunes” πρέπει να το έχω ακούσει και 20 φορές μέχρι τώρα. Μπαίνει μια μελωδία κάπου μετά τα μισά του, που ακολουθεί το τραγούδι μέχρι το τέλος και σε κάνει να αναρωτιέσαι “Τι έγινε τώρα;”. Με τα φωνητικά του Dagon να είναι ιδανικά (οργισμένα brutal αλλά και “ευκολοάκουστα” ταυτόχρονα), η ροή του δίσκου συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τη μελωδία. Η συνολική διάρκεια αγγίζει τα 50’ αλλά δεν κουράζει και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη δουλειά που έχει γίνει σε κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

Ας μη γελιόμαστε. Συγκεκριμένα αυτιά αφορά το “Beyond The Dark Border” και δυστυχώς ακόμα λιγότερα από αυτά θα το ακούσουν. Οι Horrid δε φέρνουν τίποτα καινούργιο αλλά δεν καπηλεύονται και τον ήχο άλλων. Είναι μέρος της σκηνής και κάνουν αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν και αυτό για το οποίο συνεχίζουν.

Death metal που τους αφορά όλους. Μην το αγνοήσετε.

493