DIRE STRAITS: “Brothers in Arms”

Είναι κομματάκι δύσκολο να σχολιάσεις ένα τέτοιου μεγέθους άλμπουμ, χωρίς να το βάζεις να παίζει ξανά και ξανά. Προσωπικά επειδή το έχω σε βινύλιο, ή καλύτερα ΚΑΙ σε βινύλιο, αποφεύγω να το βγάζω από το πλαστικό του κάλυμμα.

Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι αυτό που καθιέρωσε ή ίσως έκανε παγκόσμιο big bang τη μπάντα. Κυκλοφόρησε το Μάιο του 1985 και ήταν πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της rοck. Αρκετά τραγούδια είδαν την άνοδο τους στα charts,τόσο στη Γηραιά Αλβιόνα όσο και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ειδικά στην Μ. Βρετανία ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις εκείνης της χρονιάς.

Το θρυλικό πλέον “Money for nothing” ήταν και το πρώτο video των Dire Straits που παίχτηκε στο MTV με την συνδρομή στα φωνητικά του STING με τον οποίο συνέγραψε το τραγούδι ο KNOPFLER, πηγαίνοντας κατευθείαν στο Νο1 του billboard στην Αμερική και Νο4 στη Μ.Βρετανία. Επίσης διακρίθηκαν τα “So Far Away (19#USA), το ομώνυμο Brothers in Arms(16#G.B), το Walk of Life (7#US.A.,2#G.B.). Το “Μoney for nothing” επίσης έδωσε την πρωτιά στους Dire την ίδια χρονιά στο 28th Grammy Awards για την καλύτερη group performance.

Κι ένα από τα ασυνήθιστα γεγονότα που μας κάνει ακόμα περισσότερο να αγαπάμε το καθετί στη rock σαν να είναι μοναδικό και να έχει δική του ψυχή, είναι και το πώς ηχογραφήθηκαν τα  drums στο άλμπουμ. Όταν είχαν αρχίσει τα δοκιμαστικά για την ηχογράφηση  ο drummer Τerry Williams κρίθηκε ανεπαρκής για τις απαιτήσεις του άλμπουμ κι έτσι προσλάβανε τον Οmar Hakkim, από τους πιο γνωστούς jazz session drummers ο οποίος πήγε στα studio και ηχογράφησε μέσα σε… 2 μέρες μόνος του όλα τα μέρη που του αντιστοιχούσαν στο άλμπουμ κι έπειτα έφυγε αφήνοντας ένα σημείωμα “it was fun but simple… thank you”. Βέβαια  ο Terry ευτυχώς δεν έχασε τη θέση του.

Ήταν και παραμένει ένα κλασσικό δισκάκι που θα πρέπει να είναι μέσα σε κάθε συλλογή!

Κωνσταντίνος Β. Γκλαβάς

502