DECAPITATED: “Anticult”

Ο προ δεκαετίας χαμός του frontman Vitek (σε τροχαίο), σίγουρα στοίχισε στους Decapitated σε προσωπικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η επιστροφή της μπάντας το 2009 με τον Rafal Piotrowski πίσω από το μικρόφωνο, ήταν ένα τίμιο γύρισμα σελίδας και το “Carnival is Forever” μια εξαιρετική συνέχεια της δισκογραφικής πορείας των πολωνών, ενώ το “Blood Mantra” του 2014 έδειξε συνέπεια όπως και την ανάγκη του group να κυνηγήσει λιγότερο τεχνικά σταυροδρόμια.

Με περισσή έφεση πλέον στην γκρούβα, αλλά πιστοί στις death metal καταβολές τους και δίχως να παραμελούν τους πιο απαιτητικούς ακροατές τους, οι Decapitated επανέρχονται με το έβδομο full length τους, ονόματι “Anticult”. Και μα τον Τουτάτη, το album σαρώνει!

Πρωταγωνιστικό ρόλο, ως συνήθως, έχει ο Vogg, του οποίου η κιθαριστική δουλειά θα πρέπει να διδάσκεται σε πανεπιστήμιο, με τον νεοεισαχθέντα Hubert Wiecek και τον Mlody να σιγοντάρουν αλύπητα σε μπάσο και drums αντίστοιχα, ενώ ο Piotrowski φτύνει οργή στα άκρως μελετημένα και διόλου κουραστικά 38 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος.

Αυτό που χαρακτηρίζει πλέον το σχήμα, είναι η διάθεση που έχει για εξέλιξη, η οποία φαίνεται σε κάθε νέα κυκλοφορία, με το “Anticult” να συνδυάζει τους Decapitated τους παρελθόντος, αλλά ταυτόχρονα να συστήνει και το σύγχρονο μουσικό ποιόν τους, το οποίο είναι γεμάτο ενέργεια, πιάνοντας τον παλμό της εποχής σε ό,τι αφορά τον ακραίο ήχο.

Από το εναρκτήριο “Impulse” μέχρι και το επιλογικό instrumental “Amen”, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό… Τα πάντα είναι ξεκάθαρα, με τις συνθέσεις να κυλούν αβίαστα και τα riff να σε κολλούν στον τοίχο, με την γνώριμη πεσιμιστικά θυμωμένη ατμόσφαιρα των Decapitated να καραδοκεί πίσω από κάθε νότα και στίχο.

Όσοι έχουν μείνει ακόμη στα “παλιά”, θα προβληματιστούν με το άλμα που έχει κάνει το συγκρότημα τα τελευταία χρόνια, ενώ όσοι παρακολουθούν το σχήμα γενικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμη εξαιρετική δουλειά που, όπως λέει κι ο ίδιος ο Vogg, “δεν είναι απλά death metal”, διότι, φίλε μου κάφρε, το “Anticult” είναι κάτι παραπάνω!

Αριστουργηματικό για το είδος του, τελεία, παύλα και τριπλό θαυμαστικό!

635

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.